Bettina Röhl, fiica lui Ulrike Meinhof, terorista germana care a activat in cadrul asa-numitei Fractiuni Armata Rosie (RAF), sustine ca scriitoarea Elfriede Jelinek i-ar fi lezat drepturile la intimitate si sfera personala. Criticile la adresa scriitoarei, distinsa in anul 2004 cu Premiul Nobel pentru literatura, au izbucnit dupa ce Bettina Röhl a participat la repetitiile piesei intitulate "Ulrike Maria Stuart". Piesa scrisa de Jelinek urmeaza sa aiba premiera pe data de 28 octombrie la Hamburg, la Thalia-Theater. Regizorul Nicolas Stemann i-a cerut acum Bettinei Röhl sa modifice textul piesei de teatru, text pe care l-a calificat drept "o prostie". Ceea ce scrie Jelinek despre Ulrike Meinhof nu corespunde faptelor istorice, a declarat Bettina Röhl ziarului "Hamburger Abendblatt". In centrul piesei lui Jelinek se afla regina Angliei, Elizabeta I, si Maria Stuart, dar si cele doua teroriste germane, Ulrike Meinhof si Gudrun Ensslin.
Problema mai adanca a acestei controverse este legata de intrebarea daca un autor are dreptul sa transforme un personaj public al istoriei contemporane intr-o figura literara. Are voie autorul sa-i atribuie personajului literar declaratii inventate, adica texte confectionate in laboratorul literar? A treia intrebare este daca soarta unui personaj precum Ulrike Meinhof, care in anii 1970 a constituit una din cele mai mari provocari pentru societatea vest-germana, poate sa devina subiectul unei piese de teatru?
Piesa este un discurs privind pozitia idealurilor stangii politice si o reconsiderare critica a devierilor care au culminat in terorismul Fractiunii Armatei Rosii. Regizorul a declarat ziarului citat ca piesa este o incercare de demontare a stangii germane postbelice si o meditatie asupra esecului miscarii pe care au reprezentat-o cele doua teroriste, Ulrike Meinhof si Gudrun Ensslin.
Bettina Röhl, fiica teroristei Meinhof, care s-a sinucis in anul 1976, in timpul detentiei, are o interpretare opusa celei prezentate de regizor. Piesa nu este nimic altceva decat o incercare de relansare a unei noi Fractiuni a Armatei Rosii, sustine Bettina Röhl, care anul trecut a publicat o carte in care a incercat sa reconstituie istoria gruparii teroriste, criticandu-si mama, pentru ca aceasta a parasit-o, preferand sa se incadreze intr-o organizatie clandestina si criminala. Cartea a aparut anul acesta sub titlul "So macht Kommunismus Spass! Ulrike Meinhof, Klaus Rainer Röhl und die Akte Konkret" ("Asa comunismul ne provoaca placere! Ulrike Meinhof, Klaus Rainer Röhl si dosarul Konkret").
Intr-o emisiune a postului de radio "Deutschlandfunk" dedicata aniversarii a 30 de ani de la moartea Ulrikei Meinhof, transmisa pe data de 9 mai a.c., referindu-se la faptul ca a fost neglijata de mama ei, Bettina Röhl a declarat: "Ea (Ulrike Meinhof) niciodata nu ne-a facut micul dejun. Totdeauna aveam parul unsuros, eram un copil bolnav. As spune astazi ca ceea ce am trait atunci nu a fost nimic altceva decat o forma de agresare a unui copil".
In cartea citata mai sus, Bettina Röhl, care este jurnalista, a incercat sa demonteze miturile stangii anti-autoritare vestgermane. Röhl se considera astazi o victima a ideologiei si dogmatismului extremist pe care l-a interiorizat si reprezentat mama ei, Ulrike Meinhof.