Premierul thailandez, Thaksin Shinawatra, a fost inlaturat de la putere printr-un puci militar, orchestrat de generalul Sonthi Boonyaratglin. Fortele armate au preluat puterea marti (in timp ce seful Guvernului de la Bangk Kok se afla la New York, la
Premierul thailandez, Thaksin Shinawatra, a fost inlaturat de la putere printr-un puci militar, orchestrat de generalul Sonthi Boonyaratglin. Fortele armate au preluat puterea marti (in timp ce seful Guvernului de la Bangk Kok se afla la New York, la Adunarea Generala a ONU) si au impus legea martiala. Este pentru prima data, din mai 1992, cand armata preia puterea in Thailanda. Seful pucistilor a fost primit, marti seara, de suveranul thailandez, Bhumibol Adulyadej.
La New York, Thaksin Shinawatra, care participa la Adunarea Generala a ONU, a declarat ca el se considera in continuare seful Guvernului de la Bangkok. Anterior premierul thailandez (un om de afaceri in varsta de 57 de ani, aflat la putere din 2001) afirmase ca l-a demis pe generalul Sonthi Boonyaratglin si a decretat stare de urgenta. In replica, la Bangkok, "Consiliul pentru reforma politica", format din lideri ai militarilor - o organizatie necunoscuta pana in prezent - a anuntat, insa, ridicarea "starii de urgenta" si impunerea mai multor masuri. Astfel, Constitutia thailandeza adoptata in 1997 a fost anulata, Guvernul si Curtea Constitutionala au fost revocate. Tancuri si militari inarmati si-au facut aparitia pe strazile capitalei. Insurgentii au preluat controlul asupra a sase posturi de televiziune si a mai multor radiouri. Frontiera de nord a tarii,care asigura legtura cu Laos si Birmania, a fost inchisa. Pucistii au impus, ieri, cenzura, procedand la controlarea stricta a informatiilor de presa, relateaza agentiile internationale de stiri. Orice reuniune a unui grup numarand mai mult de cinci persoane a fost interzisa. Intr-o declaratie citita la televiziune, generalul Sonthi Boonyaratglin, in varsta de 59 de ani, primul musulman care a condus fortele terestre ale Thailandei, tara cu populatie majoritar budista, a declarat ca preluarea puterii este temporara si ca guvernarea va fi "redata poporului thailandez imediat ce situatia va permite acest lucru". Boonyaratglin a afirmat, ieri, ca se bucura de asentimentul regelui pentru a conduce executivul interimar. Pucistii il acuza pe Shinawatra de coruptie, nepotism, divizarea tarii si lipsa de loialitate fata de rege. Premierul a ajuns, ieri, la Londra, la bordul unui avion rusesc inchiriat. El a fost avertizat ca, la intoarcerea in tara ar putea fi urmarit in justitie. Potrivit unor surse militare, generalii loiali prim-ministrului au convocat o reuniune de criza in afara capitalei. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.