Purtam stigmatul antemergatorilor nostri, dar nu de la una sau doua generatii, ci de la cinci generatii. Asa se intampla si in domeniul artrozelor, acele deteriorari prin uzura ale articulatiilor. Distrugerile artrozice se instaleaza treptat, dar
Purtam stigmatul antemergatorilor nostri, dar nu de la una sau doua generatii, ci de la cinci generatii.

Asa se intampla si in domeniul artrozelor, acele deteriorari prin uzura ale articulatiilor. Distrugerile artrozice se instaleaza treptat, dar la unii mai lent, la altii mai rapid, si asta pentru ca 45% din numarul de artroze sunt cauzate de mostenirea genetica. Prof. dr. Andrei Firica, seful Clinicii de Otopedie Colentina, spune ca artrozele sunt provocate si de alte cauze, cum este artrita reumatoida. Distrugerea articulatiei in aceasta boala reumatica se face si prin maladia in sine, dar si din cauza tratamentului antireumatismal pe baza de cortizon, care medicament provoaca necroza de cap femural. Necroza de cap femural, adica moartea, infarctul varfului osului femur, se petrece si in boala lupus eritematos tot din cauza lungilor tratamente pe baza de cortizon. Intoxicatia cu alcool duce si ea la distru-gerea capului femurului, asa ca etilicii nu scapa de necroza capului femural. Artrozele sunt cauzate si de boli congenitale, cum ar fi luxatia congenitala de sold.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.