Anihilarea clanului fratilor Camataru si arestarea acestora a bulversat lumea interlopa din Bucuresti. Camatarii controlau mari zone ale Capitalei prin teroare. Iar odata cu decimarea acestora, aceste teritorii au ramas virgine. Astfel, a inceput lup
Anihilarea clanului fratilor Camataru si arestarea acestora a bulversat lumea interlopa din Bucuresti. Camatarii controlau mari zone ale Capitalei prin teroare. Iar odata cu decimarea acestora, aceste teritorii au ramas virgine. Astfel, a inceput lupta pentru Bucuresti. Prostitutie, droguri, taxe de protectie. Aceasta este miza bataliei. Numai ca, spre deosebire de ultimii zece ani, cand Capitala era controlata de cateva grupari care-si imparteau teritoriile, acum lupta pentru suprematie este haotica. Sunt zeci, sute de gasti, de grupari care se bat pe strazi, nu pe cartiere. Deoarece stiu ca nu au puterea necesara si nici experienta pentru a controla "bucati" mari din oras, se multumesc cu mici portiuni din Bucuresti. Iar lupta se da pe aceste bucatele.
"Gemenii", gruparea lui "Papuasu", grupul lui "Botonica", cel al lui "Onica", cel al lui "Samir", Ahmet Metin, "Maharu", "Nica", clanul "Stoaca", "Duduienii", gruparea "Chiroaica", "Belgienii". Aceste grupari si-au impartit dupa 1990 ani buni Capitala. Si au facut legea. Pana cand au fost anihilati de politie in urma celebrei operatiuni "Luna". Singurii care au ramas in picioare dupa acea actiune au fost fratii Camataru. Au ajuns insa si ei dupa gratii. "Fragmente" din aceste clanuri mai opereaza si astazi, dar la un nivel extrem de scazut. Ele nu mai reprezinta o amenintare majora in acest moment. Au aparut insa altele, care nu au nici pe departe forta Camatarilor. Dar care actioneaza cu violenta, folosind de multe ori chiar arme de foc pentru a controla bucati mici din cartierele bucurestene. Clanurile Chira si Nie spre exemplu. O parte dintre membrii acestora a fost retinuta in urma cu cateva zile de politisti prin mai multe interventii in forta. In afara de aceste grupari de cartier, mai exista interlopi care vor sa controleze cazinourile si cluburile de lux bucurestene. Si care actioneaza cu violenta si la intimidare, prin intermediul unor "sageti". ZIUA prezinta in continuare cele mai recente "miscari" si conflicte din peisajul lumii interlope bucurestene.
Impuscaturi in Giulesti
Ultimul conflict de acest gen s-a petrecut marti seara, intr-o pizzerie din cartierul Giulesti, cand trei persoane au fost ranite intr-un conflict armat. Atacul a fost calificat de politisti drept o rafuiala intre grupuri rivale care isi disuputa controlul zonei. Trei tineri inarmati au intrat in pizzeria din cartierul bucurestean Giulesti, in jurul orei 20.00, avand ca tinta o masa la care se aflau opt persoane. Dupa un schimb dur de replici, cei trei au deschis focul asupra rivalilor. Dupa cateva ore, la Sectia 20 Politie s-au prezentat trei tineri, care au reclamat faptul ca au fost victime in timpul conflictului din pizzeria din Calea Giulesti 129. Acestia au declarat ca dupa incindentul in care au fost raniti s-au dus la Spitalul de chirurgie plastica din Giulesti, unde le-au fost acordate ingrijiri, insa ranile fiind superficiale au fost trimisi acasa. Cei trei au sustinut ca nu ii cunosc pe atacatori, care au intrat in pizzerie fiind inarmati cu sabii si pistoale. Procurorii bucuresteni si politistii Sectiei 20 au declansat o ancheta, pentru identificarea tuturor persoanelor implicate in conflictul armat. Oamenii legii spun ca cele doua bande isi disputa zonele de influenta, pentru controlul prostitutiei si al altor activitati de crima organizata.
Atacul din Ferentari
Un alt atac armat a avut loc la sfarsitul lunii august, intr-o spalatorie din Ferentari. Dorel Marin a tras mai multe focuri de arma in masina unui barbat, tinta fiind un apropiat al clanului Camataru. Acest mesaj a fost doar un avertisment. Potrivit anchetatorilor, atacul a pornit in urma unor discutii aprinse intre cei doi referitoare la gasirea unuia dintre membrii gruparii fratilor Camataru, aflati in prezent in inchisoare. Dupa ce barbatul a refuzat sa dea detalii despre locul in care se afla cel cautat de Marin, refuzand sa-l aduca la un loc de intalnire, acesta din urma a scos un pistol automat si a inceput sa traga in masina barbatului. Atacul a avut loc la o spalatorie auto de pe Calea Ferentari, insa in incident nu a fost ranita nicio persoana.
"Sportivii", copia nereusita a Camatarilor
Nutu Camataru (Foto: Mediafax) Clanul "Sportivilor" s-a vrut un surogat al gruparii Camatarilor. Numai ca datorita violentei cu care actionau membrii acestuia si a faptului ca doreau sa "cucereasca" bucati mari din Bucuresti, a fost anihilat de procurorii Parchetului General si de ofiterii de la Crima Organizata. Astfel, in urma cu cateva zile, procurorii Parchetului instantei supreme i-au trimis in judecata pe membrii retelei criminale, cunoscuta sub numele de gruparea "Sportivilor", din care face parte si fostul sef al galeriei echipei Steaua, Gheorghe Mustata. Acestia sunt acuzati ca au initiat o "brigada" de control al Capitalei, 44 de persoane, printre care doi functionari ai statului, urmand sa raspunda in fata magistratilor.
Ancheta in acest caz a fost declansata ca urmare a unor informatii potrivit carora pe raza Capitalei a fost initiata o grupare infractionala care actiona in mod coordonat in scopul comiterii de infractiuni grave specifice criminalitatii organizate: santaje sub forma taxelor de protectie, tentative de omor, talharii, vatamari corporale "la comanda", recuperarea de datorii reale sau pretinse, ultraj contra bunelor moravuri si tulburarea linistii publice, violare de domiciliu. Gruparea a fost initiata de persoane care s-au aflat in anturajul clanului condus de fratii Camataru. Procurorii DIICOT au stabilit ca membrii gruparii au fost implicati in mai multe incidente violente, facand uz si de armament, victime fiind fie rivali ai acestora - membri ai lumii interlope bucurestene care nu au acceptat intelegerile cu privire la impartirea zonelor de influenta, fie alte persoane care desfasurau activitati ce se intersectau, sub o forma sau alta, cu sfera lor de interese.
Grupul era structurat pe sistem piramidal, principalii exponenti fiind Ion Anghel - zis Coco Anghel, Radu Cristian Rosca si Robert Nica. Initierea gruparii a avut loc in baza unei intelegeri intervenite intre Rosca si Nica, in urma careia s-a hotarat constituirea unei "brigazi care sa controleze Capitala". Anterior intelegerii, fiecare dintre acestia avea in subordine mai multe persoane, si constatand ca interesele lor converg, au hotarat sa actioneze impreuna. Pe parcursul urmaririi penale, anchetatorii au identificat mai multe persoane care au aderat sau sprijinit grupul infractional, fie facandu-l sa-si consolideze pozitia deja castigata pe plan infractional, fie facilitandu-i obtinerea de noi beneficii materiale.
Cazinouri si cluburi de lux, tinta interlopilor
In afara de clanurile care-si disputa teritoriile, exista cateva grupari care au ca tinta cazinourile si cluburile bucurestene. Scopul este perceperea taxelor de protectie, iar pentru a-si atinge scopul folosesc violenta si intimidarile. Astfel, la sfarsitul lunii august a avut loc un atac deosebit de violent intr-un cazino bucurestean. Un grup format din patru persoane inarmate cu bate si rangi a atacat personalul de paza al cazinoului, agresiunea avand loc cu putin timp inainte de miezul noptii. Cei patru au intrat in imobil evitand camera de luat vederi de la intrare si au urcat pana la primul nivel unde au dat nas in nas cu unul dintre bodiguarzi. Acesta a sesizat imediat intentiile agresorilor, dar inainte de a putea actiona sistemul de alarma al cazinoului a fost atacat. Doi dintre agresori, inarmati cu castete (n.red. - obiect contondent din otel fabricat pe principiul antenei telescopice, agreat de infractori pentru dimensiunile reduse), l-au lovit in cap de mai multe ori, iar ceilalti au tabarat pe el cu picioarele si pumnii. Reactia agentului de paza i-a descumpanit insa pe agresori. In ciuda gabaritului redus si a evidentei disproportii a fortelor, agresivitatea omului de la paza, care l-a ranit imediat pe unul dintre atacatori si a reusit sa alerteze si personalul cazinoului cu toate ca era supus unei adevarate ploi de lovituri, i-a determinat pe agresori sa bata in retragere. Acestia au reusit sa paraseasca incinta cazinoului inainte ca grupa de interventie a companiei de paza sa soseasca la fata locului. Agentul de paza a fost transportat la spital, unde a fost supus unei interventii chirurgicale la cap si unor investigatii amanuntite la torace ca urmare a leziunilor pe care le prezenta.
"Sageti flamande"
Atacul pe care l-am relatat mai sus a fost al patrulea petrecut in ultima saptamana din luna august in Bucuresti. Recrudescenta acestor violente care pune la incercare capacitatea de reactie si eficienta Politiei Capitalei a capatat o noua valenta. In materie de astfel de "lovituri", capii crimei organizate care au ca obiect de activitate cazinourile si localurile de lux din Capitala au recurs la trimiterea unor asa zise "sageti" care au doua atribute: majoritatea sunt minori si aproape toti sunt "flamanzi". De aceea atacurile sunt deosebit de violente, aparent fara legatura intre ele, iar responsabilitatea juridica a celor angrenati in astfel de operatiuni este mult redusa. In general sunt folositi adolescenti cu varste cuprinse intre 16 si maxim 20 de ani, inarmati cu arme albe usoare, de obicei oameni ai locului familiarizati cu topografia zonei in care urmeaza sa aiba loc atacul. Capturarea lor nu duce aproape niciodata la sefii bandelor, care ulterior ii contacteaza pe responsabilii afacerilor atacate in vederea obtinerii unor taxe de protectie. Dosarele penale se incheie astfel printr-o concluzie de "conflict spontan" in loc de "asociere sau aderare la grup de crima organizata".
"Comandouri" pentru Capitala
Tot luna trecuta, anterior atacului din cazinou, mai multe "comandouri" ale lumii interlope din Bucuresti au atacat anumite localuri si hoteluri din Capitala cu scopul de a intimida si a stoarce taxe de protectie. Primele actiuni ale bandelor lumii interlope au avut loc intr-un local din Berceni. Un grup de "cercetare" a poposit in local, acesta avand misiunea de a testa capacitatea de reactie a fortelor private de securitate. O ora mai tarziu, doi dintre liderii agresorilor, cunoscuti sub poreclele de "Gheul" si "John", insotiti de alte doua persoane, s-au alipit grupului care se afla deja pe terasa si le-au cerut oamenilor de la fortele de paza sa se retraga. Inainte ca echipajele de interventie ale firmei de securitate sa ajunga la locul incidentului, trupa condusa de cei doi a reusit prin presiuni sa ii determine paznicii localului sa paraseasca perimetrul, lasand localul la discretia bandei. La o ora de la acest incident, alaturi de cei doi lideri ai grupului s-au raliat alti doi cunoscuti ai lumii interlope din Capitala. La ordinele acestora, un alt grup a incercat sa atace un hotel situat la Pasajul Muncii. De acesta data, numarul fortelor de securitate pozitionate in perimetru era cu mult mai mare decat al agresorilor, fapt care i-a determinat pe cei din urma sa renunte imediat la intimidare. Concomitent cu aceste actiuni, o alta terasa din Berceni a fost luata cu asalt de catre membri aceleiasi bande, lovitura care a reusit temporar pana la sosirea trupelor de interventie ale firmei care asigura paza.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.