Prevenirea si combaterea violentei in familie constituie obiectul de activitate al Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei. Aceasta functioneaza in subordinea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei din februarie 2004 si este
Prevenirea si combaterea violentei in familie constituie obiectul de activitate al Agentiei Nationale pentru Protectia Familiei. Aceasta functioneaza in subordinea Ministerului Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei din februarie 2004 si este condusa de Mihaela Cristina Mostavi. Activitatea Agentiei consta in formularea si implementarea de strategii in domeniul prevenirii si combaterii fenomenului violentei in familie, avizarea infiintarii centrelor destinate victimelor si agresorilor, realizarea de studii si a unei baze de date privind cazurile de violenta, constientizarea opiniei publice privind fenomenul violentei in familie. In subordinea ANPF functioneaza Centrul Pilot de Asistenta si Protectie a Victimelor Violentei in Familie si Centrul de Informare si Consultanta pentru Familie. De asemenea, in coordonarea metodologica a ANPF se afla si compartimentele privind combaterea violentei in familie din cadrul directiilor judetene de munca, solidaritate sociala si familie. Mihaela Cristina Mostavi, presedintele ANPF, a avut amabilitatea sa ne acorde un interviu.
Este violenta in familie un fenomen ingrijorator in Romania?
Violenta in familie este o realitate pe care o vedem in special la televizor, despre care citim in presa sau o auzim la vecini. Din statistica realizata de ANPF rezulta ca in 2005 s-au inregistrat 9537 de cazuri de violenta in familie, fata de 8104 in 2004. De asemenea, numarul deceselor inregistrate a crescut in 2005 la 169 fata de 84 in 2004.
Cum combate ANPF violenta in familie?
ANPF urmareste dezvoltarea retelei de centre destinate victimelor si agresorilor prin programe de interes national, Programul destinat victimelor violentei in familie parte a Programului de Incluziune Sociala, sustinut de Banca Internationala pentru Reconstructie si Dezvoltare. De asemenea, promoveaza toleranta zero fata de violenta prin implicarea in evenimente ca Targul de prevenire a criminalitatii 2006, Ziua Familiei (15 mai 2006), Campania V-days (2005), Campania "Violenta se invata in familie" (2004).
Cum puteti ajuta o victima a violentei in familie?
Daca o victima contacteaza ANPF, aceasta este indrumata fie catre Centrul Pilot de Asistenta si Protectie a Victimelor Violentei in Familie din Bucuresti, fie catre compartimentul combaterea violentei in familie din cadrul directiilor judetene de specialitate. CPAPVVF ia in evidenta victimele, le acorda consiliere psihologica, juridica, asistenta medicala si sesizeaza factorii competenti sa intervina. Numarul de urgenta 983 se afla permanent la dispozitia victimelor.
Care sunt partenerii ANPF?
ANPF are protocoale de colaborare cu Fondul Natiunilor Unite pentru Populatie, Universitatea din Bucuresti, Institutul National de Medicina Legala, Coalitia ONG-urilor implicate in proiectele privind prevenirea si combaterea violentei impotriva femeii precum si un ordin comun de conlucrare intre Ministerul Muncii, Solidaritatii Sociale si Familiei, Ministerul Administratiei si Internelor si Ministerul Sanatatii Publice. (F.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.