Spre bucuria fanilor acestui gen, apreciata noastra cantareata de jazz Anca Parghel, supranumita de mass-media occidentala "Magic Bird", revine pe scenele romanesti cu cateva concerte pe care le va sustine impreuna cu grupul New Generation.
Dup
Spre bucuria fanilor acestui gen, apreciata noastra cantareata de jazz Anca Parghel, supranumita de mass-media occidentala "Magic Bird", revine pe scenele romanesti cu cateva concerte pe care le va sustine impreuna cu grupul New Generation.
Dupa ce a cantat si a fost sarbatorita de ziua ei (16 septembrie) la Clubul "Green Hours" din Capitala, Anca Parghel va onora redeschiderea activitatii de jazz a unor cluburi si institutii cu traditie in promovarea acestui gen: Ateneul Tineretului din Buzau (22 septembrie), Centrul National de Arta "Tinerimea Romana" din Bucuresti (26 septembrie), Club Live din Campina (29 septembrie), iar pe 6 octombrie, la Pitesti, concertul ei va coincide cu deschiderea aici a Clubului "Hush".
Inca din anii '80, Anca Parghel s-a impus pe scenele noastre ca un muzician total: vocalista, pianista, compozitoare, textiera, profesoara si leader de grup/proiecte muzicale. Repertoriul ei extrem de divers incorporeaza toate genurile muzicale, de la folclor la muzica clasica, trecand prin pop, dar, evident, exceleaza in jazz, in improvizatia spontana. Fantezia si abilitatea de a jongla cu sunete ce depasesc ambitusul a patru octave i-au determinat pe comentatorii de specialitate s-o compare cand cu Charlie "Bird" Parker, cand cu vocile de aur ale jazz-ului, Ella Fitzgerald ori Sarah Vaughan, cand cu star-ul Yma Sumac, iar cand canta opera cu celebra Maria Callas.
Isi surprinde mereu auditorii cand cu piese din repertoriul Mariei Tanase, cand cu swing-ul classic, cu latino, flamengo, sansonete sau piese din repertoriul Beatles, toate trecute printr-un filtru/aranjament propriu, de o uimitoare prospetime si cu mare impact la public.
Nu intamplator a fost solicitata sa colaboreze deseori cu nume importante ale jazz-ului precum Chick Corea, Larry Coryell, Billy Hart, Claudio Roditi, Klaus Ignatzek, Ph. Cateherine sau Jean-Louis Rassinfose.
Dupa modelul marilor artisti, inclusiv Mile Davis, Anca Parghel se asociaza in mini-turneul actual, intr-o benefica reciprocitate - experienta matura vs. entuziasm juvenil -, cu grupul intitulat sugestiv New Generation. Membrii acestui grup sunt fiii ei Ciprian -contrabas si Tudor - baterie, ambii absolventi ai Conservatorului Regal din Bruxelles, unde Anca este profesoara la clasa de canto-jazz de peste un deceniu, si Laurentiu Moise - trompeta, absolvent al Universitatii de Muzica Bucuresti, pe care l-am admirat in primavara la Jazz Festival Sibiu, atat in compania cunoscutilor nostri muzicieni Garbis Dedeian, Florin Raducanu, Catalin Milea, cat si a unor celebritati din grupul american condus de David Murray.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.