Excluderile reprezinta o ""boala"" mai veche in PNL. Proaspatul propus pentru excludere din partid, Valeriu Stoica, a mai trecut prin aceasta experienta in 1992, cand presedinte al PNL era Radu Campeanu.

Decizia organizatiei PNL Bucuresti de a recomanda filialelor de la Sectoarele 2 si 5 excluderea din partid fostilor lideri PNL Theodor Stolojan si Valeriu Stoica readuce in prim plan un vechi hatar al liberalilor: excluderile. Hotararea PNL Bucuresi a fost luata cu unanimitate de voturi. Motivul? Incalcari repetate ale statutului PNL. Celor doi li s-au reprosat declaratiile critice la adresa conducerii PNL, precum si initiativa de a lansa in octombrie o platforma liberala alternativa. ""Domnii acestia care ataca partidul de peste un an cu tot felul de critici, multe din ele aberante, daca nu sunt de acord cu ce decide partidul, cand esti tot timpul in afara hotararilor partidului, trebuie sa ia o hotarare de bun-simt si sa se retraga"", a sustinut presedintele fondator al PNL, Radu Campeanu. In replica, Stoica a spus ca marile probleme ale liberalilor vor deveni ""vizibile"" dupa aceste excluderi si ca eliminarea sa si a lui Stolojan din PNL nu va rezolva dificultatile partidului. La randul sau, Stolojan i-a atacat pe actualii lideri ai formatiunii, spunand ca acestia, in loc sa elaboreze o strategie si o viziune pentru perioada in care PNL se afla la guvernare, intr-un context economic favorabil, prefera sa ii elimine pe cei care ""au curajul sa le spuna adevarul si sa ii readuca la realitate"".
1992. Radu Campeanu care le-a recomandat celor doi sa se retraga din partid este acelasi Radu Campeanu care in 1992, pe cand era presedintele PNL, l-a dat afara din partid pe Valeriu Stoica. Motivul? Stoica infiintase in interiorul PNL un Grup de reforma morala. Grupul milita pentru iesirea din izolare a PNL si revenirea in CDR si a criticat modul in care Campeanu conducea partidul. Tentativa lui Stoica nu a avut succes, fiind exclus din partid. Atunci a mai fost exclus si Radu Stroe, cel care il secunda pe Stoica in Grupul de reforma morala. Dupa un scurt periplu in PL a€™93, condus de Dinu Patriciu si Horia Rusu, Stoica a fost iertat si s-a intors in PNL, devenind in 1997 prim-vicepresedinte al partidului, liderul sau de facto, liderul de jure fiind Mircea Ionescu-Quintus. In februarie 2000, Stoica este ales presedinte al PNL si intra in conflict deschis cu gruparea Patriciu. In 2002 renunta la sefie, propunandu-l in locul sau pe Theodor Stolojan.
DATI AFARA IN MASA. Tot in timpul presedintiei lui Radu Campeanu, au mai fost exclusi din partid o serie de fruntasi liberali. In iulie 1990, dupa ce PNL intrase in Parlament, a avut loc excluderea unui grup masiv din partid: Dinu Patriciu, Horia Rusu, Calin Popescu-Tariceanu, Viorel Catarama, Andrei Chiliman, Radu Cojocaru. Si atunci motivul a fost initiativa crearii unui comitet de initiativa pentru restructurarea si schimbarea conducerii PNL. Cei exclusi au format PNL- Aripa Tanara, devenit ulterior PL a€™93, care in 1997 a fuzionat cu PNL.
1998. Catarama traieste din nou experienta sanctionarii. S-a intamplat in mandatul lui Mircea Ionescu-Quintus, iar atunci Catarama era vicepresedinte al PNL. El a fost suspendat din functie din cauza afirmatiilor potrivit carora PNL este principalul vinovat de distrugerea clasei de mijloc si a intreprinzatorilor din Romania, iar conducerea partidului este rupta de realitatile din filiale. Anterior, conducerea PNL ii ceruse lui Catarama sa declare daca a colaborat sau nu cu fosta Securitate. Dupa suspendare, Catarama a acuzat conducerea PNL (mai putin pe Quintus) ca a promovat o politica a intereselor personale sau de grup in partid, unde ""disciplina este inlocuita cu dictatura minoritatii asupra majoritatii"".