Mircea Dinescu ameninta cu demisia din CNSAS. Membrul Colegiului Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securitatii va lansa astazi o serie de propuneri de modificare a functionarii institutiei, iar daca nu va fi luat in seama va parasi definitiv cla
Mircea Dinescu ameninta cu demisia din CNSAS. Membrul Colegiului Consiliului pentru Studierea Arhivelor Securitatii va lansa astazi o serie de propuneri de modificare a functionarii institutiei, iar daca nu va fi luat in seama va parasi definitiv cladirea din strada Dragoslavele. "Voi cere dizolvarea Colegiului. Doar a Colegiului, nu a CNSAS. Institutia este buna si ea trebuie sa ramana ca institutie de cercetare. Grupul de cercetatori, cei care descifreaza dosarele, sunt absolut necesari", ne-a declarat Dinescu. El ne-a precizat si o a doua propunere pe care o va face astazi, la ora 12.00, intr-o conferinta de presa. "Cer transparenta totala! La sedintele in care sunt audiati politicienii sa fie invitata presa. Cand discutam securistii si informatorii, sedintele sa fie publice. Astfel nu se mai pot face manarii!", a continuat membrul CNSAS. Dinescu a avansat si o a treia solicitare: dosarele pe Internet. El va cere ca toate dosarele colaboratorilor securitatii sa fie publicate pe web, "ca sa nu mai existe discutii". "Daca nu va fi acceptata nici o varianta, imi rezerv dreptul de a demisiona. Nu vreau sa mai particip la asa ceva", ne-a declarat revoltat Dinescu. El a mai spus ca va face referire si la cazul Monei Musca, care a primit din partea CNSAS verdictul de politie politica. "Voi mai vorbi si despre CNSAS, despre influentele politice, mai multe...", a adaugat Dinescu. In sedinta de marti, cinci membri ai Colegiului au votat in cazul Mona Musca pentru politie, iar trei s-au abtinut. Printre cei care s-au abtinut s-a aflat Mircea Dinescu, care a contestat in sedinta decizia luata sustinand ca nu exista nicio fraza de politie politica.
Marcu Tudor a turnat un ofiter
Un alt motiv care l-a scos din sarite pe Dinescu l-a reprezentat amanarea luarii unei decizii in cazul lui Marcu Tudor (fratele lui C.V.Tudor), desi acesta avea angajament cu Securitatea. De altfel, surse apropiate Colegiului CNSAS ne-au spus ca in cazul fratelui lui Vadim existau mult mai multe probe de politie politica decat in ceea ce o priveste pe Mona Musca. Potrivit surselor noastre, Marcu Tudor are angajament ca ofiter in Armata romana iar sub regimul Iliescu a fost facut general. Sursele mentionate ne-au mai spus ca Marcu Tudor l-ar fi turnat pe un ofiter ca asculta la un tranzistor "anumite posturi dusmanoase". "Asta-i politie politica pe fata", ne-a mentionat sursa amintita.
Ticu spune ca va pleca
De altfel, Constantin Ticu Dumitrescu, membru al Colegiului CNSAS, a amenintat marti seara cu parasirea Colegiului CNSAS. El a spus, citat de Rompres, ca este posibil sa plece din Colegiul CNSAS daca nu vor fi eliminate din textul legii CNSAS sintagmele colaborare cu Securitatea ca politie politica si siguranta nationala. Luand cuvantul cu ocazia lansarii unui volum semnat de Simona Vrabiescu Kleckner, el a spus ca este necesara publicarea numelor tuturor persoanelor care au fost ofiteri ai Securitatii. Ticu Dumitrescu a subliniat ca, in cazul in care nu se vor face aceste modificari, legea nu isi atinge scopul pentru care a fost creata, iar din acest motiv ia in calcul posibilitatea demisiei din CNSAS in aceasta iarna. (Roxana ANDRONIC, Carmen EPURAN)
Povestea demisiei din 2004
In octombrie 2004, Mircea Dinescu si Andrei Plesu (atunci membru al CNSAS) si-au anuntat demisia din Colegiu in semn de protest fata votul dat de Colegiu conform caruia liderul PRM, C.V.Tudor nu a facut politie politica desi documentele de la SRI prezentau contrariul. Voturile lui Dinescu, Plesu, Horia Roman Patapievici si Claudiu Secasiu a fost "batut" de cel al lui Gheorghe Onisoru, Csendes Ladislav, Viorel Nicolescu si Constantin Buchet. Optiunea lui Onisoru a valorat dublu, el fiind presedintele Colegiului. Spalarea imaginii lui Vadim a fost decisa desi membrii de atunci ai CNSAS au spus ca in dosarele liderului PRM existau propuneri facute de Vadim unor oficiali ai Securitatii de inlaturare din functii a unor redactori-sefi si redactori ai unor publicatii literare, considerati "disidenti", sau de infierare a unor ziaristi pentru ca nu i-au dedicat ode "tovarasuluii". La o saptamana insa, Dinescu s-a razgandit asupra demisiei si a anuntat ca va reveni in Colegiu. Motivul a fost acela ca s-a simtit deranjat de interpretarile date de presa in privinia scopului pe care l-ar fi urmarit prin retragerea sa, si anume acela de a nu studia candidat Aliantei D.A. Traian Basescu. Dinescu a mai spus ca s-a razgandit si dupa ce a avut o discutie mai indelungata cu Basescu. (R.A.)
Vadim il face pe Dinescu ofiter al SIE
Replica poetului: "E un mincinos national!"
Presedintele subcomisiei parlamentare care controleaza CNSAS, Daniela Buruiana (PRM), sustine ca un membru al Colegiului CNSAS este ofiter acoperit al SIE, "care colaboreaza cu serviciile ostile Romaniei si blocului NATO". Buruiana a spus ieri, la sosirea la sediul CNSAS, unde a venit sa verifice "modul in care dosarele din arhiva SIE au fost transmise CNSAS", ca nu poate spune numele persoanei in cauza pentru ca "nu este abilitata sa faca publica aceasta informatie". Afirmatia deputatei a fost insa completata de seful sau pe linie de partid, Corneliu Vadim Tudor. Seful peremistilor ne-a dezvaluit ieri cine este, din punctul de vedere al PRM, presupusul agent SIE din cadrul CNSAS: nimeni altul decat Mircea Dinescu. Nominalizarea era mai mult decat previzibila avand in vedere numeroasele meciuri pe care Tribunul le-a avut cu poetul. "Eu cred ca este vorba despre Mircea Dinescu. Spun aceasta in nume personal, fara a purta o discutie in prealabil cu doamna Daniela Buruiana. Daca a plecat un dosar de informator de la Serviciul de Informatii Externe, acesta nu poate fi decat al lui Dinescu. Eu stiu unele lucruri vizavi de acest subiect de mai mult timp. Pentru mine nu-i deloc o noutate ca Mircea Dinescu a stat bot in bot cu rusii", a tunat Tribunul. El a insistat ca un rol important in episodul "Dinescu - informator al SIE" l-ar fi jucat atasatul militar al ambasadei Rusiei la Bucuresti, Serghei Cernomaz. "Cine a luat puterea in Romania dupa '89? Exact oameni ca Ion Iliescu si Mircea Dinescu, mai exact aripa sovietica. Am inteles ca Dinescu a anuntat ca va sustine maine (azi n.r.) o conferinta de presa, cica e scarbit de CNSAS. Poate s-a speriat si vrea sa fuga de acolo. Daca pleaca, poate il agata Moscova din nou", a insistat Vadim.
Dinescu: "Este o ordinarie!"
In replica la afirmatiile lui Vadim, Mircea Dinescu ne-a spus ieri ca seful PRM "este un mincinos national". "E un mincinos profesionist, care ridica in slavi vechiul regim si sistemul comunist. Este absolut o ordinarie. Ce sa spun? Ca nu sunt? Sa ma dezvinovatesc? El mi-a acuzat nevasta ca-i curva, sor'mea ca-i curva. Eu ce sa-i explic? Ca nu sunt curve?", a comentat revoltat Dinescu. Intrebat de ce crede ca a venit Daniela Buruiana la sediul CNSAS, Mircea Dinescu a raspuns: "Pai de ce a venit....Suntem in Romania! Reprezentanta unui partid care a spus ca doreste reinfiintarea Securitatii si care se proclama pastor al securistilor - asa a spus, nu? <<Lasati securistii sa vina la mine!>> - este sefa unei subcomisii parlamentare care controleaza CNSAS. Eu stiu de ce a venit? Probabil ca sa ma azvarle de la etaj, ca asa s-a spus!", a continuat Dinescu, adaugand ca numirea acesteia in fruntea subcomisiei este "sinucidere curata". "Cum ar fi sa numesti un fost membru al STASI sa controleze Institutul Gauck...", a explicat membrul CNSAS. (R.A., R.G.)
Consiliul urecheat in Parlament
Prezentarea rapoartelor CNSAS pe perioada 2000-2004 in plenul reunit al Parlamentului a dat ieri ocazia reprezentantilor PSD, PRM si PC sa critice in cor scurgerile de informatii din interiorul institutiei, dar si sumele nejustificare alocate Colegiului. In acest context, presedintele CNSAS Claudiu Secasiu a dezvaluit ca institutia plateste lunar, pe chirie, peste 86.700 de lei noi. In plus, parlamentarii s-au aratat nemultumiti si de faptul ca raportul activitatii CNSAS pe 2005 nu a fost inca depus la Parlament.
Acuzatii
"Pestele de la cap se impute", a perorat deputatul conservator Nicolae Popa, sustinand ca membrii CNSAS isi exprima votul "uneori la limita legalitatii". El a pledat pentru depolitizarea institutiei, aratand ca "este inadmisibil sa ne confruntam, zilnic, cu scurgeri de informatii catre presa sau partidele politice, ca o informatie absolut confidentiala sa ajunga in mainile lui X sau Y". Senatorul PSD Serban Nicolae a atacat si el membrii CNSAS, afirmand ca scurgerea de informatii este simptomul lipsei de transparenta in organizarea si functionarea institutiei, care a devenit un instrument de lupta politica. "Sunt colegi parlamentari care se lauda cu informatii care ar trebui sa faca obiectul exclusiv al CNSAS", a aratat Nicolae. El a propus ca raportul pe 2005 sa fie depus in cel mai scurt timp la Parlament si sa aiba in vedere modul in care functioneaza institutia, dar si detalii despre cheltuieli si scurgerile de informatii. Secasiu a precizat ca rapoartele nu au fost prezentate anual din cauza disfunctionalitatilor de la nivelul fostului Colegiu si din cauza disputelor dintre CNSAS si Parlament.
Solutii
Mai vehementi, parlamentarii PRM, in frunte cu senatorul Gheorghe Funar, au solicitat chiar desfiintarea CNSAS si publicarea pe internet a dosarelor fostilor colaboratori ai Securitatii. Peremistii au catalogat Colegiul drept o "institutie bugetivora" care toaca banul public: "salarii de ministri pentru Patapievici si Dinescu, masini de lux cu soferi, excursii in strainatate chipurile pentru documentare in care sa facea trafic de informatii", a enumerat deputatul Daniela Buruiana "viciile" membrilor CNSAS. Dincolo de aceste critici, reprezentantii PRM s-au referit si la sumele nejustificate alocate CNSAS, precum si la "expunerea la oprobriul public a unor politicieni incomozi". (Raluca PAPADOPOL)
Stanjenit de lege
Presedintele CNSAS Claudiu Secasiu nu a dorit ieri sa faca publica decizia Colegiului in cazul deputatului Monei Musca, motivand ca hotararile institutiei devin publice numai in momentul in care sunt definitive. "Nu pot sa spun decat ca s-a luat o decizie si atata tot. Deciziile CNSAS devin publice in momentul in care sunt definitive fie prin contestare, fie prin decizia Curtii de Apel", a explicat Secasiu. El a facut aceste precizari, dupa ce in presa a aparut informatia potrivit careia verdictul CNSAS a fost ca Musca a facut politie politica, iar Cazimir Ionescu - membru in Colegiu a confirmat aceasta informatie. Secasiu a spus ca nu stie daca Mona Musca va contesta decizia CNSAS si ca termenul legal pentru acest demers este de 15 zile. Pe de alta parte, Claudiu Secasiu a spus ca a aflat din presa ca ar fi fost invitat la Comisiile SRI si SIE pe tema scurgerilor de informatii din Colegiu. El a adaugat ca membrii Colegiului urmau sa aiba ieri o discutie cu o subcomisie a SIE, care va face o vizita la CNSAS. "Nu stiu ce vom discuta, dar cei doi membri ai comisiei vin sa se informeze asupra predarii-primirii dosarelor", a adaugat Secasiu. (R.P.)
Miki descoperit ca ofiter acoperit
Senatorul PSD Serban Mihailescu, alintat in mediul politic cu apelativul Miki Spaga, a fost ofiter acoperit al DIE in perioada 1986-1989, conform unei fise de evidenta, pe care CNSAS i-a prezentat-o ieri pesedistului, dar pe care acesta o contesta. Mihailescu a sustinut, dupa iesirea de la CNSAS, ca documentul, care compune de fapt tot dosarul sau, este "fie o confuzie, fie o facatura". Senatorul a mentionat ca numele sau apare eronat in aceasta fisa, pentru ca se scrie ca este ofiter in grad de maior, iar pesedistul sustine ca a obtinut gradul de maior abia in 1996. "Noi, inginerii cu studii militare, avem grade in rezerva. Eu am primit gradul militar de maior abia in 1996, iar pe cel de colonel in 2003. Era exclus sa am in 1989 grad de maior. Am cerut sa se faca verificari suplimentare pe aceste elemente de statut militar", a continuat Mihailescu. In context, senatorul PSD a admis ca, in perioada 1986-1989 a fost sef de cabinet al ultimului premier comunist, Constantin Dascalescu si, din aceasta pozitie, avea acces la informatii clasificate. Serban Mihailescu a mai sustinut ca n-are habar despre statutul pe care-l poate avea dosarul sau, declasificat recent. "Ceea ce stiu sigur este ca nu am facut politie politica, n-am dat nici o nota informativa, nu am angajament de Securitate", a continuat pesedistul. La intrarea in sediul CNSAS, Mihailescu a dat o declaratie ambigua in ceea ce priveste speculatiile presei cu privire la calitatea sa de fost ofiter al DIE: "Eu nu stiu sa fi fost ofiter acoperit sau neacoperit". Intrebat, la iesirea din sediul CNSAS, de ce a spus ca nu stie sa fi fost ofiter acoperit sau neacoperit, Mihailescu a venit cu o explicatie "umana". "Este foarte dificil sa te dezvinovatesti cand nu ai nici un fel de vina, si-atunci iti vin tot felul de formulari", s-a aparat pesedistul, incercand o formulare mai complicata.
Coada la CNSAS
Tot ieri a vizitat, din nou, sediul CNSAS si deputatul liberal Liviu Campanu, cel care sustine ca angajamentul semnat din dosarul sau este o facatura. Pentru a-si sustine teoria, senatorul le-a adus membrilor Colegiului o adeverinta de la evidenta populatiei care sa ateste ca la data cand se presupune ca era semnat angajamentul, el locuia in alt loc decat cel care apare in document. "Voi cauta martori si probabil ma voi intoarce saptamana viitoare dupa copii", a mai spus Campanu. Si deputatul UDMR Toro Tibor si-a vazut ieri dosarul de urmarit aflat la CNSAS si, dupa aproape doua ore petrecute in sala de lectura, a declarat ca impotriva sa nu exista vreo dovada de colaborare cu fosta Securitate, dar s-a aratat ca nu intelege din ce motiv i-a fost secretizat dosarul in anul 2000. La fel, senatorul PC Radu Terinte a vazut ieri, la CNSAS, un document care descrie singura incercare de racolare a sa ca si colaborator al Securitatii, pe care sustine ca a refuzat-o verbal. La randul sau, senatorul liberal Puiu Hasotti si-a studiat ieri cele doua dosare intocmite in cei sapte ani in care a fost urmarit si, sustine el, turnat de colegi si chiar de un prieten. (C.E.)
Dosarele preotilor la secret
Un grup de 66 de parlamentari PSD au propus, ieri, printr-o initiativa legislativa, modificarea Legii Ticu in sensul excluderii preotilor, a sefilor cultelor religioase din lista celor carora li se face public dosarul de Securitate. In propunerea legislativa de modificare a Legii 187 din 1999 privind accesul la propriul dosar si deconspirarea politiei politice comuniste se precizeaza ca dosarele care fac referire la ierarhii si sefii cultelor religioase recunoscute de lege, pana la nivel de preot, precum si asimilatii lor de la parohiile din tara si strainatate vor fi predate cultelor respective. Potrivit deputatului PSD Eugen Nicolicea, unul dintre initiatorii propunerii legislative, includerea preotilor, sefilor cultelor religioase in categoria celor carora li se publica dosarul este o "eroare", deoarece acesia nu sunt nici numiti si nici alesi. Pentru majoritatea categoriilor, deconspirarea este necesara pentru ca toti cei care detin functiile respective sa nu ia decizii sub presiunea unui santaj cu propriul dosar, in timp ce in cazul preotilor acest lucru nu este posibil, a motivat Nicolicea. (Mediafax)
Valeriu Stoica, avocatul lui Musca
Deputatul independent Mona Musca, a declarat, ieri, citata de Mediafax, ca avocatul Valeriu Stoica este cel care o va reprezenta in instanta, in procesul pe care il va intenta CNSAS-ului. "Valeriu Stoica s-a oferit sa-mi fie avocat in procesul pe care il voi intenta CNSAS-ului, in cazul in care rezultatul contestatiei la CNSAS va fi acelasi cu prima decizie", a declarat Mona Musca. Ea a adaugat ca Stoica s-a oferit sa fie avocat "fara nici un ban", subliniind ca va lucra cu unul dintre cei mai buni avocati din tara, la ora actuala.
"Sunt gata sa o apar pro bono"
Valeriu Stoica, avocat coordonator al societatii civile de avocati Stoica&Asociatii a declarat ca este gata sa o apere "pro bono" (n.r. - fara onorariu) pe Mona Musca, intrucat considera, ca jurist, ca aceasta este indreptatita sa conteste in justitie verdictul dat de CNSAS. "In raport cu legea in vigoare, consider ca decizia CNSAS in cazul Monei Musca este gresita. Ca jurist, nu ca om politic, cred ca Mona Musca este indreptatita sa conteste decizia. Sunt gata, ca avocat, sa o apar pro bono pentru a i se face dreptate", a spus avocatul, fost presedinte al PNL.
(Razvan GHEORGHE)
Reanalizarea cazului Frunda
Vicepresedintele PIN, deputatul Lavinia Sandru, a facut ieri un apel public la CNSAS, cerand Colegiului sa reconsidere cazul Gyorgy Frunda, in urma informatiilor furnizate de fostul sef al Securitatii Mures, Gheorghe Maries. Acesta a declarat, intr-un interviu acordat unui cotidian central, ca senatorul UDMR ar fi avut angajament semnat si ar fi facut politie politica. Maries a mai sustinut ca Frunda a oferit informatii verbale ofiterului sau de legatura despre diferite persoane cu care intra in contact. Lavinia Sandru a solicitat CNSAS sa il recheme la audieri pe Gyorgy Frunda, precum si alte persoane care au cunostinta despre activitatea de colaborator a acestuia cu fosta Securitate. (V.D.)
Democratul Radulescu, nemultumit
Cristian Radulescu, liderul deputatilor PD, a tinut ieri sa isi exprime nemultumirea fata de intarzierea cu care CNSAS a decis ca nu a facut politie politica. Mai mult, deputatul democrat si-a exprimat neincrederea fata de seriozitatea functionarii CNSAS. "Nu pot sa nu comentez faptul ca in cazul Monei Musca s-a putut afla in cinci minute ca rezultatul este de colaborare cu Securitatea ca politie politica, in cazul meu timp de 15 zile "sursele" nu au functionat deloc pentru a transmite ca nu am facut politie politica, fiindca aceasta informatie nu era destul de interesanta", remarca Radulescu intr-o declaratie de presa. El adauga: "Sunt absolut convins ca in interiorul CNSAS s-au exercitat presiuni, din moment ce decizia, in privinta mea, a avut nevoie de 15 zile pentru a-mi fi comunicata, desi am solicitat zilnic sa-mi fie remisa. Este o chestiune care imi ridica semne de intrebare asupra seriozitatii cu care functioneaza CNSAS".(D.I.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.