Europa este in fierbere. Motivele ar fi numeroase. Un nou val de extindere a Uniunii nelinisteste spiritele. Recentele cereri de trupe, din partea NATO pentru Afganistan, au provocat alte dureri de cap. Acestora li se adauga si situatia interna a tar

Europa este in fierbere. Motivele ar fi numeroase. Un nou val de extindere a Uniunii nelinisteste spiritele. Recentele cereri de trupe, din partea NATO pentru Afganistan, au provocat alte dureri de cap. Acestora li se adauga si situatia interna a tarilor europene. Rezultatul: un fel de haos.

Agitatia de la Budapesta a tinut prima pagina a ziarelor europene, alaturi de mai multe subiecte la fel de fierbinti - un scandal in Grecia legat de sistemul educational si industria laptelui, un altul in Italia in legatura cu spionajul economic privat, niste discutii aprinse in Elvetia pe marginea imigrantilor, scantei la Varsovia legate de o inevitabila fisura in coalitia de guvernamant cauzata de atasamentul Poloniei fata de Statele Unite. Si lista ar putea continua.
UN COSCIUG PENTRU PREMIER. In Ungaria au continuat protestele nocturne de strada. Pentru a treia noapte consecutiv, cel putin 15.000 de manifestanti au cerut in fata Parlamentului demisia premierului milionar, socialist si, mai nou, mincinos.
Demonstrantii i-au pregatit deja un cosciug din lemn, pe care a fost lipita o fotografie a sa. ""Suntem aici sa-l ingropam pe Gyurcsany si pe guvernul sau. Nu exista cale de intoarcere"", scandau oamenii furiosi.
Pe de alta parte, oferta Guvernului de a se aseza la masa tratativelor cu membrii Opozitiei de dreapta a fost refuzata de doua dintre cele mai mari formatiuni - FIDESZ-ul lui Viktor Orban si Partidul Popular Crestin-Democrat. Al treilea membru al coalitiei, Forumul Democratic, s-a lasat convins sa discute cu Puterea despre problema vandalismului din strada, si nu despre o eventuala demisie a premierului.
In paralel cu protestele violente de la Budapesta, etnicii maghiari din Romania n-au stat cu mainile in san. Ieri dupa-amiaza a fost anuntata la Biserica din Cetatea Targu-Mures o demonstratie de solidaritate organizata de Tineretul Maghiar Ardelean. Protestul ar fi trebuit sa aiba loc miercuri.

INFRUNTARE. Grecii au facut politia sa apeleze la furtune cu apa si gaze lacrimogene


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.