Actiune spectaculoasa a procurorilor anticoruptie, ieri-dimineata. Zeci de mascati inarmati au navalit in Vama Otopeni si au capturat 18 lucratori vamali, suspectati de coruptie. Lovitura de forta data de DNA ieri, in punctul vamal Henry Coanda

Actiune spectaculoasa a procurorilor anticoruptie,
ieri-dimineata. Zeci de mascati inarmati au navalit in Vama Otopeni si au capturat 18 lucratori vamali, suspectati de coruptie.

Lovitura de forta data de DNA ieri, in punctul vamal Henry Coanda, in jurul orelor 9:00 dimineata. Procurorii anticoruptie au saltat cu sprijinul mascatilor 15% din personalul Vamii Otopeni. Pret de cateva ore activitatea vamala a fost ingreunata. 18 din cei 120 de lucratori au incaput pe mainile a 50 de oameni de ordine si au fost dusi cu o duba speciala la sediul Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), unde au ajuns la ora 11:30. De la duba pana la usa institutiei, multi dintre ei s-au repezit cu fetele ascunse de haine, pentru a scapa de ochii lumii. Suspectati de repetate fapte de luare de mita in cadru organizat si de trafic de influenta, vamesii au fost bagati imediat in ancheta. Rapid, la usa DNA s-a format si coada avocatilor veniti sa-si apere clientii.
INIMI SLABITE. Desi audierile in Romania prezenta se desfasoara cu respectarea drepturilor omului, vreo doi dintre vamesi au avut probleme cu sanatatea. De emotii, de spaimaa€¦ Ba, unul dintre ei, Neagoe I., in varsta de 48 de ani a acuzat o criza cardiaca in timpul anchetei. Salvarea a fost chemata si, pentru ca avea dureri foarte mari in piept, omul a fost transportat la Spitalul Universitar de Urgenta. La electocardiograma care i s-a facut nu au reiesit insa probleme, totusi el a fost tinut sub monitorizare cateva ore, mai ales ca in urma cu un an si jumatate el suferise o intervenetie chirurgicala pe cord pentru un bypass, potrivit coordonatorului Serviciului Ambulanta, Lucia Oana.
CONTRE. ""Da, este o actiune concertata a DNA, pentru ca este o problema pe care o stim cu totii: coruptia din vami. Au fost arestati vamesi la Ploiesti, iar acum cei de la Otopeni. Nu va pot spune daca mai sunt cazuri si la alte vami!"", ne-a declarat ieri procurorul-sef al Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), Daniel Morar. Aceasta a avut un comentariu si la adresa reactiei sefului Autoritatii Nationale Vamale, Gelu Stefan Diaconu, care prin declaratiile sale a lasat sa se inteleaga ca ar fi trebuit sa fie anuntat pentru a preveni blocarea activitatii vamale pe Aeroportul ""Henry Coanda"". ""Cum adica sa anuntam inainte sa-i luam? Asa ceva nu se poate. O sa-i anuntam acum, dupa ce i-am luat oficial, potrivit legii!"", a spus Daniel Morar. Seful ANV, Stefan Diaconu, a declarat ieri ca nu e exclus ca urmare a acestei anchete desfasurate de procurorii anticoruptie sa fie desfiintate unele puncte vamale din Bucuresti. ""Daca va fi cazul sa-i inlocuim pe cei 18 lucratori, s-ar putea sa desfiintam niste puncte vamale din Bucuresti, ""pentru ca la Otopeni nu putem angaja decat personal cu foarte multa experienta"", a declarat Gelu Stefan Diaconu, precizand ca nu cunoaste motivele pentru care au fost luati pe sus cei 18 angajati si ca va decide suspendarea lor numai dupa ce va afla oficial detalii de la DNA.
DOAR INCEPUTUL? Problemele vamilor romanesti nu se opresc aici. Reprezentantul Sindicatului National al Politistilor si Vamesilor ""Pro Lex"", Vasile Lincu, a declarat ieri pentru Jurnalul National: ""Cazul de la Vama Otopeni este, practic, doar varful aisbergului. O parte din banii luati lunar ca spaga mergeau la oameni de mai sus. Cand ii vedem si pe acesti beneficiari? Coruptia in Vama este institutionalizata si este gestionata de actuala conducere a Vamilor!"". Audierea celor 18 vamesi suspectati de fapte de coruptie era inca in plina desfasurare la inchiderea editiei. Oficial, reprezentantii DNA nu au putut furniza nici o informatie. Aseara inca nu se stia exact cati din cei 18 suspecti urmau sa fie retinuti si propusi apoi pentru arestarea preventiva.

SILENZIO STAMPA LA PLOIESTI


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.