Dosarul concesiunilor din Delta - caz de ""mare coruptie"" anuntat de Alianta D.A. dupa preluarea puterii - este pe cale de a fi inchis de procurorii DNA, fara a se fi gasit nici cea mai mica urma de ilegalitate in semnarea acestor contracte.
Dosarul concesiunilor din Delta - caz de ""mare coruptie"" anuntat de Alianta D.A. dupa preluarea puterii - este pe cale de a fi inchis de procurorii DNA, fara a se fi gasit nici cea mai mica urma de ilegalitate in semnarea acestor contracte.


Procurorii DNA Constanta sunt pe punctul de a inchide dosarul Concesiunilor din Delta. Dupa un an si jumatate de ancheta in care nu s-a facut nici macar o singura audiere, cazul este aproape de a fi inchis din lipsa de probe. Deschis in mai 2005 la cererea Sulfinei Barbu, dosarul se dovedeste a fi praf in ochii alegatorilor, o razbunare politica a actualei puteri.
PROCURORI SCHIMBATI. Primul care s-a ocupat de ancheta a fost procurorul Ioan Otel, cel care s-a ocupat de dosarul ""Flota"" in care era implicat Traian Basescu. Acesta a fost pensionat in 2005, in locul sau fiind numit Florin Tarnacop. Si acesta a fost inlaturat, in locul sau fiind pusa Ioana Tene. Noul sef al DNA Constanta nu prea vorbeste cu presa: subalternii sai refuza sa faca legatura la cabinetul sefei. Alte surse din institutie au acceptat insa sa ofere informatii despre mersul achetei. Asa am aflat ca pana acum s-a verificat daca prevederile din contracte respecta legislatia din 2002-2003. Nici o audiere intr-un an si jumatate de ancheta. Explicatia oficiala? E foarte greu de probat o dare/luare de mita sau orice alta infractiune petrecuta acum patru ania€¦
CONTESTATII RESPINSE. Contractele de concesiune au fost semnate in perioada 2002-2003 in baza unei legi emise in 1998 chiar de PNL si PD, aflate si atunci la guvernare, impreuna cu PNT si UDMR. Concesiunile au fost semnate in urma unor licitatii publice si au fost desemnati 19 castigatori, firme diferite. Nici vorba de monopolul de care pomenea Alianta D.A. Concesionarii erau obligati sa faca pe banii lor investitii de mediu, repopulari cu peste, paza si sa plateasca redeventa anuala de sute de mii de euro. Foarte rapid, piata neagra a pestelui si braconierii din Delta au disparut. Semne de intrebare au aparut insa la declararea pestelui la cherhanale, existand suspiciuni ca nu se eliberau documente fiscale pentru toata catitatea primita. Au existat si nemultumiti care au contestat in instanta concesiunile. Toate procesele au fost pierdute, instante de la Tulcea, Constanta si Bucuresti respingand contestatiile. Multe verdicte au fost pronuntate dupa noiembrie 2004.
BRACONAJUL A REVENIT. Anul acesta, in urma unor abuzuri grosolane - care acum sunt obiectul unor procese penale - guvernantii au reziliat concesiunile. Fostii concesionari au ramas insa in activitate fiind obligati sa preia in continuare tot pestele din Delta. Ca atare, scutiti de investitii, paza si repopulari, ""mafiotii"" au prosperat. Resursa piscicola a fost data gratis si prin incredintare directa pescarilor, braconajul depasind in 2006 orice limita.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.