""Parca a intrat in pamant."" Acesta e refrenul pe care il repeta de noua luni politistii harghiteni cand vine vorba de cazul fetei de 9 ani disparute din Miercurea-Ciuc, Andreea Simon. Din iarna si pana in toamna nu s-a operat nici o arestare. S-au adunat mii de file la dosar si zero rezultate.

Acum patru ani, niste lucratori de la Regia de Apa din Miercurea Ciuc au gasit intr-un canal cadavrul unui copil. Era al lui Lukacs Dalma, o fetita de 15 ani, disparuta cu doua luni in urma. Nici in ziua de astazi anchetatorii harghiteni nu au reusit sa dea de urma criminalului. Politistii din Miercurea Ciuc zic ca acest caz e mai aproape de a fi rezolvat decat cel al Andreei Simon, in varsta de 9 ani, disparuta asta-iarna din cartierul unde locuia. ""Este acesta un nou caz Dalma?"", il intrebam pe adjunctul sefului Inspectoratului Judetean de Politie Harghita, Teodor Moga. ""Nu pot sa zic asa ceva, atata timp cat abia de-acum incolo asteptam sa facem niste pasi importanti. Rezultatele de pana acum nu sunt cele asteptate. Nici macar nu am reusit sa stabilim daca fetita e in viata sau nu, daca a fost rapita, daca a fost sechestrata"", recunoaste politistul Moga la noua luni si patru zile de la disparitia Andreei. In tot acest timp s-a strans o cantitate imensa de hartii si hartioare, dosare si dosarele, procese-verbale, constatari. Daca pui toate aceste file de dosar din acest caz unele peste altele, aproape ca ajungi la inaltimea Andreei. La vederea tonei de cerneala consumata, numai un om de rea-credinta ar putea spune ca politistii nu au muncit in aceasta ancheta. Insa rezultatele sunt, pana acum, zero.

PATIMILE POLITISTILOR. Disparitia Andreei a mobilizat organele de ordine din judet. ""De atunci, politistii nostri sunt mult mai receptivi la cazurile de disparitii de minori. Am gasit anul acesta si copii disparuti din alte zone ale tarii"", afirma Moga. De la inceputul lui 2006, cei de la Inspectoratul Judetean de Politie Harghita s-au confruntat cu disparitia a 16 copii. Toti au fost gasiti la timp. Ultimul caz este a lui Olti Ildiko, o fetita de 11 ani care a plecat la scoala si nu s-a mai intors. Inca din prima zi, politistii harghiteni au facut afise si le-au lipit in tot judetul. In ziua urmatoare, fata a fost recunoscuta de o persoana si a fost gasita la timp. Statea pe o banca dintr-un parc din Miercurea Ciuc. I-a fost frica sa se mai intoarca acasa pentru ca ramasese repetenta.
Judiciaristii care se ocupa de cazul Andreei Simon si-au pus pe peretii biroului, ca pe icoane, afise cu chipul fetei: ""Rugam persoanele care pot da relatii despre ea sa sune urgent la numerele de telefon 112..."". ""Afisul acesta a ajuns si in Italia si in Grecia"", zice unul din tinerii anchetatori. ""Ce bine ar fi sa rezolvam odata cazul, ca numai noi stim cat am patimit"", spune un alt politist, la fel de tanar.
De noua luni nu a fost nimeni arestat in acest caz. Exista insa un cerc de suspecti, iar lantul se strange in jurul lor. Comisarul-sef Teodor Moga spune ca unii dintre probabilii vinovati sunt chiar din anturajul familiei. ""Sunt rude?"". ""Nu rude, ci cunostinte. Am reusit sa reducem cercul suspectilor. Cam 50% din cei pe care ii aveam in iarna au fost exclusi"". Varianta ca un bolnav psihic sa o fi rapit pe Andreea este aproape exclusa din calculele investigatorilor. ""Am avut la inceput un numar mare de astfel de suspecti, dar dupa audieri, nu ne-am putut fixa pe nici unul. I-am verificat pe toti cei din judet care erau un comportament mai agresiv"", zice Moga. Ii condamna si acum, acei ""tampiti"" care s-au tinut de glume la inceputul achetei, anuntand telefonic ca au fata. Aceste persoane au ingreunat mult ancheta. De exemplu, doi baieti de la o scoala ajutatoare de langa Miercurea Ciuc au vrut sa-si probeze noul telefon mobil si au sunat la 112, anuntand ca au rapit-o pe Andreea.

SPERANTA. Mama crede ca Andreea e in viata