Manifestatiile de protest continua la Budapesta, organizatiile si partidele de dreapta si extrema dreapta cerand demisia premierului Ferenc Gyurcsany si organizarea de alegeri anticipate. Capitala Ungariei a experimentat o a doua noapte de violent
Manifestatiile de protest continua la Budapesta, organizatiile si partidele de dreapta si extrema dreapta cerand demisia premierului Ferenc Gyurcsany si organizarea de alegeri anticipate. Capitala Ungariei a experimentat o a doua noapte de violente si confruntari intre politie si protestatari. Extremistii de dreapta au incercat in noaptea de marti spre miercuri sa ocupe Radiodifuziunea maghiara si sediul Partidului Socialist, aflat la guvernare, fiind intampinati de o rezistenta dura a fortelor de ordine. Bilantul celei de-a doua nopti de confruntari: 57 de raniti si peste 100 de arestati.
Nemultumirile fata de noua politica financiara de austeritate a Guvernului Gyurcsany - aflata in totala opozitie cu cea anuntata in timpul campaniei electorale - au scos in strada de la inceputul saptamanii in fiecare seara aproximativ 10.000 de persoane. In cursul zilei de ieri, protestatarii si-au continuat in numar restrans manifestatiile in fata Parlamentului de la Budapesta.
Opozitia de dreapta cere demisia Guvernului social-democrat in vreme ce premierul Gyurcsany sustine ca nu va mai tolera sub nici o forma actele de vandalism. In paralel, protestatarii din Budapesta incearca sa constituie o organizatie umbrela sub denumirea de Masa Rotunda pentru a-si coordona actiunile.
Budapesta a trecut printr-o a doua noapte de violente stradale. Conflictele dintre protestatari si politie au avut ca teren de desfasurare piata Palatului Parlamentului, Piata Kossuth si marile bulevarde din Budapesta. Manifestantii au vizat atacarea Radiodifuziunii Ungare si a sediului Partidului Socialist Ungar, transmite Rompres. Pe traseul pe care au plecat de la miezul noptii, de la Palatului Parlamentului, manifestantii au distrus ce le-a picat in cale: au scos placi de marmura de pe hoteluri, au smuls panourile publicitare, au transformat bulevardele in camp de lupta. Ciocniri au avut loc, mai ales in zona Pietei Blaha Lujza si pe arterele care duc spre Radiodifuziune, unde au incercat sa citeasca din nou petitia la postul de radio. Nu au reusit deoarece politia a intervenit, inclusiv cu politia calare, facand uz de gaze lacrimogene si tunuri de apa. Initial, manifestatia de marti noapte a demarat pasnic, peste 10.000 de persoane adunandu-se in fata Parlamentului de la Budapesta.
Ieri dimineata, in capitala ungara se instalase un calm relativ, politia reusind sa-i disperseze pe manifestanti. Conform MTI, agentia de presa ungara, 50 de persoane au fost ranite in cursul confruntarilor din noaptea trecuta. Ciocnirile dintre politie si protestatari au durat pana dimineata, in cea de-a doua noapte de ciocniri politia ungara dovedindu-se mai bine pregatita.
Aproximativ 30 de manifestanti au continuat in cursul zilei de ieri manifestatiile impotriva Guvernului in fata Parlamentului din Budapesta, relateaza Mediafax. Protestatarii au adus in mijlocul pietei un sicriu acoperit cu o panza neagra si portrete ale premierului Ferenc Gyurcsany si ale presedintelui partidului SZDSZ, Gabor Kuncze, alaturi de un banner pe care era scris "Ingropam Guvernul lui Gyrcsany, nu exista nici o inviere pentru voi". Catafalcul era inconjurat de drapele nationale si simboluri ale extremei dreapta. Cladirea Parlamentului ungar era pazita de un numar de politisti egal celui al manifestantilor.
Opozitia de dreapta cere demisia lui Gyurcsany
Liderul opozitiei de dreapta, Viktor Orban, i-a indemnat pe protestari sa continue lupta lor pana la obtinerea rezultatului final, respectiv demiterea actualului Guvern si inlocuirea lui cu unul de tehnocrati. Liderul principalului partid de opozitie de la Budapesta (FIDESZ) spera sa reuseasca sa obtina aceasta demisie a Guvernului la 1 octombrie, dupa alegerile locale.
Masa rotunda a protestatarilor
Opozantii Guvernului Gyurcsany, care au iesit in ultimele doua zile in strada, au decis ieri sa creeze o Masa rotunda nationala (NK), a declarat pentru MTI unul din liderii protestatarilor, Andras Takacs. "Toate fortele politice care sunt de acord ca Guvernul trebuie sa-si dea demisia si sunt gata sa depuna eforturi politice in acest scop isi vor avea locul la NK", a subliniat Takacs.
Liderul manifestantilor a precizat ca organizatorii Mesei rotunde nationale se asteapta ca in aceasta structura de dialog sa devina membre organizatii legitime si inregistrate oficial si a mentionat intre acestea partidul de opozitie Fidesz, Partidul Popular Crestin Democrat, miscarea de extrema dreapta Jobbik (Miscarea pentru o Ungarie mai buna) si MIEP (Partidul Ungar al Justitiei si Vietii), ca si Federatia mondiala a maghiarilor si Societatea Batthyany. Andras Takacs a mentionat ca NK va trebui sa stabileasca o serie de masuri pentru "linistirea societatii", subliniind ca "este evident ca actuala criza politica nu poate fi rezolvata fara noi alegeri generale".
Gyurcsany - toleranta zero
Premierul socialist ungar Ferenc Gyurcsany a declarat ieri, ca nu va avea "nici o toleranta" fata de manifestantii care au infruntat politia pentru a doua noapte consecutiv, la Budapesta, transmite Rompres. "Nu va fi nici o toleranta pentru ei", a declarat Ferenc Gyurcsany in cadrul reuniunii Guvernului, referindu-se la manfestantii violenti care au demonstrat incepand de luni in capitala ungara, cerand demisia sa.
''Guvernul Republicii va mentine ferm singura directie posibila - politica reformelor pentru asigurarea dezvoltarii si echilibrului economiei'' tarii, a subliniat premierul ungar, reinnoind astfel pozitia sa ferm exprimata in cursul zilei de marti.
Ferenc Gyurcsany a declarat ca afirmatiile sale potrivit carora timp de un an Guvernul a mintit electoratul pentru a-si ascunde planul de austeritate ar fi fost facute pentru a determina partidul de guvernamant sa ia masuri urgente pentru a salva economia Ungariei. Vizibil obosit dupa o noapte de gestionare a situatiei de criza, Gyurcsany a promis ca va pune capat "furtunii" provocate de scandal, izbucnit duminica dupa ce afirmatiile sale rostite in fata grupului parlamentar al socialistilor au fost date publicitatii de postul de radio national.
"Raman si imi fac treaba. Sunt extrem de hotarat sa imi duc la bun sfarsit programul, ajustarile fiscale si reformele", a afirmat el. "Stiu ca este extrem de dificil pentru oameni, insa este singura directie pentru Ungaria", a adaugat el. Potrivit premierului, comentariile sale au avut drept scop sa arate necesitatea de a schimba cursul dupa ani de iresponsabilitate fiscala care au condus tara aproape de ruina economica. "Exista un singur motiv in spatele afirmatiilor mele - de a convinge partidul meu si apoi tara ca trebuie sa ne schimbam si ca nu trebuie sa continui ceea ce s-a intamplat in aceasta tara in ultimii 10 ani", a mai spus premierul de la Budapesta.
Scandari anti-romanesti
Scandarile anti-romanesti care s-au auzit marti in capitala Ungariei au starnit reactii de respingere in randul politicienilor si analistilor politici din Romania, informeaza Rompres.
Protestatarii de la Budapesta au scandat, printre altele, "Ne este scarba, Romanie de rahat!", "Cine este ungur e cu noi", "Presa libera". Senatorul liberal Teodor Melescanu, fost ministru de Externe, a declarat ca astfel manifestari trebuie condamnate cu mare fermitate, fara insa a le acorda o importanta deosebita, in conditiile in care nu exprima pozitia Guvernului Ungariei si a marii majoritati a cetatenilor acestei tari. "De obicei, in astfel de situatii, reactia normala a miscarilor extremiste, xenofobe, de extrema dreapta este de a gasi vinovati in afara granitelor propriei natiuni si tari. Avem si noi forte care dau vina pe evrei, pe tigani pentru situatia din tara", a explicat Melescanu.
Deputatul PSD Adrian Severin considera ca astfel de lozinci antiromanesti demonstreaza ca protestele au fost capturate de catre grupari de extrema dreapta, care doresc o schimbare de regim in Ungaria prin mijloace nedemocratice, de forta. "Nu trebuie sa credem ca poporul ungar sau opozitia politica democrata din Ungaria este aceea care foloseste asemenea lozinci, ci acele forte care doresc, practic, sa puna in pericol democratia maghiara", a spus Severin. In opinia fostului ministru de Externe, Guvernul de la Budapesta este indreptatit sa ia masurile cele mai severe pentru a pune capat acestor manifestari "care nu au nici o legatura nici cu democratia si nici cu pretextul care le-a determinat".
Manifestatii de solidaritate in Romania
Aproximativ 70 de persoane au participat, marti seara, la Odorheiu Secuiesc, la o actiune de solidarizare cu protestatarii de la Budapesta, care cer demisia Guvernului si a premierului Ferenc Gyurcsany, transmite Rompres. Actiunea a fost organizata de Uniunea Civica Maghiara din Odorheiu Secuiesc si s-a desfasurat fara incidente. Oamenii, cu lumanari aprinse in maini, au manifestat pasnic in parcul cu statui din centrul municipiului Odorheiu Secuiesc si au dat citire unei declaratii de solidaritate cu protestatarii pasnici de la Budapesta. Ei sunt de parere ca si rezultatul referendumului pentru dubla cetatenie, din decembrie 2004, nu este cel real si a fost influentat de minciunile premierului ungar.
In legatura cu propunerea de organizare a unei manifestatii de protest in fata consulatului Ungariei de la Miercurea Ciuc, presedintele UCM, Szasz Jeno, a declarat ca aceasta este inutila. In opinia sa, "premierul Gyurcsany trebuie sa-si dea demisia la Budapesta si nu la Miercurea Ciuc", iar consulul Ungariei de la Miercurea Ciuc are o alta calitate decat premierul tarii vecine si nu merita acest lucru. Szasz Jeno a transmis un mesaj tuturor colegilor sai: sa organizeze manifestatii de solidaritate, la nivel local, pentru a se vedea ca maghiarii din afara granitelor sunt alaturi de protestatarii de la Budapesta.
Organizatia Tineretului Maghiar Ardelean din Targu Mures a anuntat pentru ieri, ora 18, o demonstratie de solidaritate cu protestatarii de la Budapesta. Potrivit reprezentantilor Organizatiei Tineretului Maghiar Ardelean, demonstratia va fi organizata in curtea Bisericii Reformate din Cetate, iar organizatorii doresc ca aceasta sa fie una pasnica. Motivul pentru care tinerii maghiari se solidarizeaza cu manifestantii de la Budapesta este acela ca le inteleg frustrarea, chiar daca nu sunt de acord cu conflictele violente. Tineretul Maghiar Ardelean organizeaza manifestatii similare la Odorheiu Secuiesc, Sfantu Gheorghe si Miercurea Ciuc.
Extremistii anti-romani incendiaza Budapesta
Toroczkai Laszlo, in costum de camuflaj, pe coperta revistei "Etalonul maghiar" Violentele stradale din Budapesta din ultimele doua zile se afla sub controlul grupurilor iredentiste de extrema dreapta. Incendierile fotografiilor premierului slovac Robert Fico (in semn de protest fata de presupusele incidente interetnice din Slovacia, respinse de autoritatile de la Bratislava) si arborarea drapelului horthyst din perioada interbelica indica implicarea extremistilor de dreapta maghiari.
Laszlo Toroczkai, conducatorul "Miscarii de tineret 64 de Comitate" (HVIM, care face aluzie la cele 64 de comitate din Ungaria mare) a afirmat ca ceea ce se petrece pe strazile Budapestei in aceste zile constituie o adevarata revolutie. Alaturi de HVIM, membrii altor grupari extremiste maghiare s-au dedat la violente: Asociatia Descalecatorilor 2000, Miscarea pentru o Ungarie mai buna (JOBBIK), Frontul National Maghiar, Miscarea pentru o Ungarie libera. "Vrem ca Ungaria sa fie condusa de unguri si nu de capitalul strain", isi incuraja Laszlo Toroczkai camarazii. Conducatorul HVIM a primit pe data de 17 septembrie o interdictie de intrare in Slovacia pe o perioada de cinci ani deoarece a organizat o manifestatie neaprobata in centrul Bratislavei.
Toroczkai, organizator de gherile
In numarul din luna august al revistei "Etalonul Maghiar" Laszlo Toroczkai a afirmat ca a organizat grupuri de gherila si ii incita pe secuii din Romania la revolta. Conducatorul HVIM a mai declarat ca ideile i-au venit dupa ce in anii 1998-1999 a fost coerspondent in regiunea Kosovo si a fost apropiat de Armata de Eliberare din Kosovo (UCK).
"In 1998 am actionat in calitate de corespondent al MIEP (Partidul Vietii si Dreptatii Maghiare) si la Magyar Forum, revista lu Csurka Istvan. Mai tarziu l-am rugat pe Csurka Istvan sa ma transfere in Serbia ca si corespondent al Tinutului de Jos. In timp ce faceam naveta intre Kosovo si Tinutul Secuiesc, am descoperit legaturi si asemanari zguduitoare in ceea ce priveste cele doua teritorii. Adica, in acceptiune militara, atat Kosovo, cat si Secuimea sunt terenuri excelente pentru un razboi de gherila, pe care locuitorii le cunosc indiscutabil mai bine decat membrii armatei aduse din teritorii straine", afirma Toroczkai Laszlo in revista "Etalonul Maghiar".
LIderul HVIM mai sustine in publicatia amintita: "Dupa ce am avut parte de razboiul din Kosovo, influentat de inflacararea-mi tinereasca am recurs la mijloace mai radicale. M-am straduit in orice chip sa-i atat pe secui. In luna februarie a anului 1999, cand m-am intors din Kosovo, am inceput organizarea unei echipe de gherila, bineinteles in cel mai mare secret. Dupa ce un veteran mi-a daruit o carabina de tip AK-47, incepand cu acel moment s-a incheiat prima etapa a vietii mele. Din momentul in care am prins acel Kalasnikov am ajuns la o asemenea stare pe care inainte nu mi-as fi putut imagina ca ar putea exista".
Numarul din august al revistei il numeste pe Toroczkai Laszlo "maghiarul lunii august" aratand ca "pe langa alte laudabile activitati ale sale, sub conducerea sa s-a organizat nu de mult in Ungaria cea de-a VI-a editie a "Festivalului Insulei Maghiare din Bazinul Carpatic". Referitor la manifestarile organizatiei sale, Toroczkai Laszlo arata ca: "A devenit traditionala manifestarea noastra organizata cu ocazia aniversarii Dictatului de la Trianon, care in 2006, a fost cea de-a cincea manifestare. Ultima data, la locul semnarii Dictatului de la Trianon, la Versailles, in Palatul Trianon am organizat o manifestare pretinzand revizuirea tratului de pace, anularea acestuia".
Budapesta sub teroare
Politia din Budapesta a informat ca exista un grup de circa 2000 de "duri" ai manifestatiilor, care dau tonul incendierilor, devastarilor si violentelor. "O mare parte dintre cei care declanseaza atacurile sunt tineri si multi dintre ei sunt membri ai galeriilor echipelor de fotbal, cunoscuti de noi", a declarat adjunctul comandantului politiei ungare Arpad Szabadfi. Politia a efectuat in ultimele zile de confruntari aproximativ 200 de arestari.
Conservatorii europeni cer demisia lui Gyurcsany
Partidul Popular European (PPE), care regrupeaza partidele conservatoare din Europa, a cerut, marti, demisia premierului socialist ungar, Ferenc, informeaza Mediafax. "Guvernul ungar a pierdut orice credibilitate si orice legitimitate, deoarece a fost ales pe baza unor minciuni politice flagrante", a precizat PPE intr-un comunicat. Aceste minciuni sunt "un atac la valorile fundamentale europene care va aduce prejudicii enorme credibilitatii societatilor noastre democratice", mai arata comunicatul amintit.
In schimb, Partidul Socialist European (PSE) si-a exprimat sprijinul fata de Gyurcsany, pe care l-a sfatuit sa ignore solicitarile de a demisiona. "Ferenc Gyurcsany este persoana cea mai capabila sa indeplineasca reformele de care are nevoie Ungaria", a declarat presedintele PSE, danezul Poul Nyrup Rasmussen. "Ultimul lucru de care are nevoie Ungaria este un Guvern de dreapta care sa faca asa-zise reforme, ce ii vor imbogati pe cei bogati si vor reduce protectia sociala pentru cei saraci", a adaugat acesta, intr-un comunicat.
Papa, ingrijorat de situatie
Papa Benedict al XVI-lea s-a declarat ieri "ingrijorat" de "vestile care vin din Ungaria" si doreste o solutie "corecta si pasnica" pentru aceasta tara, afectata de doua zile de cele mai grave proteste de la prabusirea comunismului. "Aflu cu ingrijorare vestile care vin din Ungaria", a afirmat Papa, salutandu-i in limba maghiara pe ungurii care au venit la Vatican pentru a urmari audienta sa generala saptamanala. "Ma rog la Dumenzeu pentru ca toate partile sa gaseasca o solutie corecta si pasnica", a adaugat Benedict al XVI-lea.
SUA au incredere
Washingtonul nu pune la indoiala stabilitatea democratiei din Ungaria, l-au asigurat inalti oficiali americani pe ambasadorul ungar in SUA, Andras Simonyi. Acesta a declarat ieri ca evenimentele din Ungaria au fost discutate in SUA la nivel oficial foarte inalt si s-a conchis ca nu exista motive sa se puna la indoiala stabilitatea democratiei in aceasta tara sau continuarea apropiatului parteneriat bilateral. Totusi, a notat Simonyi, in pofida ultimilor 15 ani de crestere continua a prestigiului Ungariei ca natiune, imaginile revoltelor din ultimele zile au provocat daune, iar acest lucru nu poate fi minimalizat. "Imaginea noastra s-a imbunatatit atat de mult in ultimii ani incat vom reusi sa depasim" acest moment, a adaugat ambasadorul ungar la Washington.
Simonyi a stat de vorba si cu proprietarul american al cladirii ce gazduieste televiziunea publica ungara, care a fost asaltata de manifestanti marti, suferind daune evaluate la circa 360.000 de euro, conform unui membru al consiliului de administratie al televiziunii. Proprietarul american este nemultumit de asaltul asupra cladirii, dar nu are intentia de a se retrage din Ungaria, a precizat ambasadorul ungar in SUA. Intr-un interviu difuzat miercuri de CNN, Andras Simonyi a mai remarcat ca Ungaria nu este cunoscuta prin greve si proteste asemenea celor recent vazute la televizor, ci ca tara capabila sa-si rezolve conflictele prin negocieri.
Pagube de 36.000 de euro
Pagubele cauzate televiziunii publice ungare de asaltul demonstratilor in timpul noptii de luni spre marti se ridica la 100 milioane de forinti (aproximativ 36.000 euro), a indicat un membru al postului de televiziune nationala, informeaza Rompres. Lazlo Czegledi a mai indicat ca protestatarii au produs pagube si arhivei televiziunii, unde au patruns si au sustras mai multe filme de arhiva de o valoare inestimabila. Vorbind marti seara la televiziune, Lazslo Czegledi a solicitat sprijin financiar Parlamentului, sub controlul caruia se afla radiodifuziunea ungara, pentru a putea fi eliminate efectele pagubelor produse.
Mii de manifestanti de dreapta si de extrema-dreapta au luat cu asalt sediul televiziunii nationale MTV in noaptea de luni spre marti, ca urmare a afirmatiilor premierului Gyurcsany, dezvaluite zilele acestea, care a recunoscut ca, timp de un an, Guvernul sau a mintit electoratul pentru a-si ascunde planul de austeritate.
Masurile de austeritate i-au scos pe unguri in strada
Maghiarii au fost iritati nu atat de declaratiile premierului care a recunoscut ca a mintit in campania electorala pentru a castiga alegerile, cat datorita faptului ca Guvernul Gyurcsany a promis largi beneficii sociale si a demarat o agenda de austeritate fiscala. Astfel au fost marite impozitele, TVA a urcat de la 20% la 22%. In plus planurile financiare ale executivului de la Budapesta prevad introducerea de servicii medicale contra cost si taxe pentru studiile la universitatile de stat. La toate acestea se adauga perspectivele unor disponibilizari masive din sectoarele economice de stat. Masurile de austeritate au fost solicitate insistent de Uniunea Europeana datorita faptului ca Guvernul ungar nu a fost capabil sa tina sub control deficitul bugetar, care a atins valoare record de 10,1% - fata de 3% cat este acceptata de comunitatea europeana.
Oboseala aderarii
Protestele violente din Ungaria, survenite dupa framantarile politice din Polonia si Slovacia, demonstreaza oboseala unora dintre statele din Europa de Est fata de reformele economice, care nu s-au oprit odata cu aderarea la Uniunea Europeana in 2004, sunt de parere mai multi analisti politici, intr-un comentariu difuzat miercuri de AFP, preluat de Rompres.
Comisarul european Laszlo Kovacs, fost ministru de Externe al Ungariei, a facut un apel la calm in tara sa, dar a subliniat necesitatea aplicarii reformelor de asanare a economiei, prezentate Bruxelles-ului de liderii de la Budapesta la inceputul lunii septembrie. Acest program, care prevede in principal o crestere generala a TVA, sfarsitul invatamantului superior si al sistemului sanitar gratuite, vizeaza sa aduca deficitul bugetar record al Ungariei spre nivele apropiate celor impuse pentru intrarea in zona euro. Unele masuri, anuntate din aceasta vara, au facut deja sa scada popularitatea guvernului. Or, revoltele au izbucnit la Budapesta dupa difuzarea unui discurs al premierului Ferenc Gyurcsany, in care acesta recunoastea ca Guvernul sau a mintit in campania electorala din primavara, ascunzandu-si intentia de a lansa un vast plan de austeritate.
Nemultumire fata de reforme
Mai multi analisti vad in protestele de la Budapesta dovada ca nemultumire provocata de reforme, ramasa ascunsa in fostele tari comuniste in fata obiectivului consensual al unei intrari rapide in UE, iese acum la lumina.
"In toate aceste tari, aderarea la UE a fost obiectivul major utilizat pentru a pune in opera reformele. Odata ce obiectivul a fost atins, oamenii isi dau seama ca nu exista miracole. Iese la iveala o anumita oboseala a reformelor", explica Sebastian Kurpas, analist la Centrul de studii asupra politicii europene, de la Bruxelles. Potrivit lui Kurpas, aceasta analiza nu este proprie doar Ungariei, ci ea explica si intrarea recenta a unor partide populiste sau extremiste in guvernele din Slovacia si Polonia.
"Se dovedeste ca, in toate tarile din regiune, exista tensiuni ascunse care sunt una din consecintele aderarii la UE", estimeaza Krzysztof Bobinski, redactor-sef al revistei poloneze Unia-Polska, specializata in afaceri europene. "Toate problemele tinute sub tacere de disciplina necesara inaintea aderarii la UE ies brusc la suprafata", considera si politologul ceh Jiri Pehe, fost consilier al ex-presedintelui Vaclav Havel. El estimeaza ca este vorba despre o "perioada de tranzitie" de 5-10 ani.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.