Contrabanda cu tigari a crescut dupa introducerea taxei pe viciu, in luna mai a acestui an, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu. El a precizat ca cifrele privind
Contrabanda cu tigari a crescut dupa introducerea taxei pe viciu, in luna mai a acestui an, a declarat ieri, intr-o conferinta de presa, presedintele Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), Sebastian Bodu. El a precizat ca cifrele privind cresterea contrabandei vor fi facute publice in perioada urmatoare, dupa ce ANAF va primi de la cei patru mari producatori de tigari care activeaza pe piata romaneasca, pe baza protocolului semnat cu acestia, o estimare in acest sens. "As fi vrut mai multa intelepciune in ceea ce priveste taxa pe viciu. Avem un calendar de crestere a accizelor convenit cu Uniunea Europeana si trebuie sa stim ca orice majorare de taxe duce la cresterea evaziunii care este greu de stapanit cu numai 1100 de comisari cat are Garda Financiara", a aratat Bodu. Seful ANAF a precizat, insa, ca taxa pe viciu a adus incasari foarte bune la bugetul Ministerului Sanatatii. "E adevarat ca taxa pe viciu a adus incasari foarte bune la Ministerul Sanatatii, dar cineva, nu cred ca ANAF are competenta, ar trebui sa vada daca suntem pe plus sau suntem pe minus", a explicat Bodu. Acciza minima la tigarete a crescut cu 54,7% la inceputul lunii mai, la 30,83 euro/1.000 de tigarete, potrivit unei ordonante de urgenta a Guvernului privind consolidarea in acciza a asa-numitei taxe pe viciu, menita sa sustina incasarile la fondul de asigurari de sanatate.
Cota unica a crescut veniturile cu 15%
Pe de alta parte, seful Fiscului a anuntat ca incasarile la bugetul general consolidat au crescut, in primele opt luni din acest an, cu 15,2% in termeni reali, depasind 40 de miliarde de lei noi (circa 11 miliarde de euro). Raportat la Produsul Intern Brut, cresterea de venituri a fost de aproape 2%. "Daca in 2005 incasarile bugetare reprezentau 30,4% din PIB, in acest moment veniturile reprezinta 32,3% din PIB", a precizat Sebastian Bodu. Cele mai mari incasari bugetare provin din impozitul pe venit - peste 30% si TVA - peste 18%. Cea mai nesemnificativa majorare, de 5,9%, s-a produs la incasarile din accize, motiv pentru care Bodu a amintit despre initiativa privind proiectul de lege anti-evaziune in acest domeniu. In acest moment, proiectul se afla, potrivit presedintelui ANAF, la Ministerul Finantelor care trebuie sa il promoveze in Guvern. "In acest fel vreau sa pun capat speculatiilor referitoare la gaura bugetara produsa de introducerea cotei unice de impozitare de 16%. Nu exista nici un gol de venituri ci, dimpotriva incasarile au crescut simtitor. Avem mai multi bani pe care trebuie sa ii cheltuim inteligent", a precizat Bodu.
Scoala sub protectie americana
Pe de alta parte, referitor la controalele Fiscului la Scoala Americana, Bodu a mentionat ca actele contabile ale institutiei de invatamant au fost transferate catre Ambasada SUA la Bucuresti, iar Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) nu poate controla, in aceste conditii, situatiile financiare ale acesteia. ANAF a initiat recent un control la Scoala Americana, insa conducerea institutiei de invatamant a solicitat suspendarea operatiunii pentru 30 de zile, a afirmat Bodu. Reprezentantii ANAF au incercat, dupa 30 de zile, sa reia controlul, insa au constatat ca documentele financiar-contabile au fost transferate la Ambasada SUA. "ANAF nu poate interveni cat timp situatiile financiare se afla pe teritoriul altui stat", a mai spus Bodu. Potrivit Mediafax, Scoala Americana este una dintre cele mai scumpe institutii private de profil din Romania.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.