Un consilier juridic al AVAS, reprezentat in judetele Bacau si Vrancea, a fost retinut, luni seara, de procurorii anticoruptie fiind acuzat de trafic de influenta. Alaturi de Dan Dimitrie Hauca, in acelasi dosar, au mai fost retinuti Alexandru Rusu C
Un consilier juridic al AVAS, reprezentat in judetele Bacau si Vrancea, a fost retinut, luni seara, de procurorii anticoruptie fiind acuzat de trafic de influenta. Alaturi de Dan Dimitrie Hauca, in acelasi dosar, au mai fost retinuti Alexandru Rusu Ciprian, consilier juridic la o firma de lichidatori judiciari, si Vasile Dumbrava, profesor la Universitatea "George Bacovia" din Bacau si fost politist. Conform anchetatorilor DNA, cei trei ar fi pretins si primit 75.000 de euro de la administratorul unei firme din Bucuresti, care de altfel i-a si denuntat, in vederea rezolvarii favorabile a unei contestatii referitoare la o licitatie privind vanzarea activelor combinatului de ingrasaminte chimice SC Sofert SA Bacau.
Prinsi in flagrant
La licitatia privind SC Sofert SA s-au inscris trei firme, doua dintre ele fiind excluse. Administratorul care a formulat denuntul impotriva lui Dumbrava si Hauca a fost unul dintre cei exclusi pe motiv ca la dosar lipsea un anume document. El a fost ulterior contactat de Vasile Dumbrava spunandu-i-se ca ar putea reveni in cursa si chiar va putea castiga, daca va da o suma importanta de bani. Omul de afaceri nu a dat nici un raspuns, insa i-a reclamat pe Dumbrava si Hauca la Directia Generala Anticoruptie din cadrul MAI care a sesizat apoi Directia Nationala Anticoruptie. "La data de 31 august 2006, reprezentanta unei firme comerciale a sesizat Directiei Generale Anticoruptie - Bacau despre faptul ca in vederea castigarii licitatiei cu strigare pentru achizitionarea societatii SC SOFERT SA Bacau, i-a fost solicitata o suma de bani de catre un fost politist, Vasile Dumbrava, care s-a oferit sa intermedieze acest lucru", se arata intr-un comunicat al DGA.
Administratorul a stabilit apoi cu acestia o intalnire pentru a le da suma ceruta. Astfel, intalnirea a avut loc, luni, alaturi de Dumbrava si Hauca venind si Alexandru Rusu Ciprian. Cei trei au fost retinuti de procurorii DNA chiar in momentul in care numarau 50.000 de euro, bani primiti de la denuntator.
Cei trei au fost dusi in fata instantei pentru emiterea unor mandate de arestare preventiva. Pana la inchiderea editiei Tribunalul Bucuresti nu luase nici o decizie in ceea ce priveste solicitarea procurorilor DNA.
Intermediarul, fost militian
Intermediarul mitei, Vasile Dumbrava, in prezent profesor colaborator la Universitatea "George Bacovia" din Bacau, a fost capitan de Militie, fiind trecut in rezerva in anul 1986 pentru abateri disciplinare. Ulterior, in 1992, el a fost reactivat ca ofiter in cadrul IPJ Bacau, unde si-a desfasurat activitatea la Serviciul Economic, ca si consilier juridic. Dumbrava a ajuns, in anul 1997, sef al Serviciului de Combatere a Coruptiei din carul IPJ Bacau, functie pe care a ocupat-o pana in anul 1998, atunci cand a fost trecut din nou in rezerva.
Verificare si de la AVAS
Altfel, dupa retinerea lui Dan Hauca, presedintele AVAS, Razvan Orasanu, a decis verificarea tuturor apararilor facute in instanta si sustinute de consilierul juridic pe intreg procesul procedurii de faliment in cazul SC Sofert Bacau.
Dan Hauca era mandatat de AVAS doar pentru a reprezenta autoritatea in instantele din circumscriptia Curtii de Apel Bacau, vanzarea activelor combinatului hotarand-o doar judecatorul sindic al Tribunalului Bacau, desemnat pentru solutionarea cererii de faliment a societatii Sofert. "AVAS nu mai are de cativa ani filiale in teritoriu. Reprezentarea Autoritatii in fata instantelor de judecata din tara este asigurata prin intermediul a 13 consilieri juridici, grup de consilieri din care facea parte si Dan Hauca", se arata intr-un comunicat AVAS, in care se mai precizeaza ca in cazul licitatiei de la Sofert, Dan Hauca nu a avut nici un mandat din partea institutiei. (G.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.