Ministerul Justitiei supune dezbaterii publice un proiect de Lege privind condamnarile cu caracter politic pronuntate in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Proiectul urmareste sa realizeze o reparatie morala pentru persoanele care s-au impot
Ministerul Justitiei supune dezbaterii publice un proiect de Lege privind condamnarile cu caracter politic pronuntate in perioada 6 martie 1945 - 22 decembrie 1989. Proiectul urmareste sa realizeze o reparatie morala pentru persoanele care s-au impotrivit fatis, chiar prin actiuni armate, regimului totalitar comunist, precum si pentru cele care au fost persecutate de catre acesta ca urmare a exercitarii unor drepturi fundamentale ce au fost considerate amenintari la adresa sistemului politic totalitar. Astfel, se propune adoptarea unor masuri reparatorii constand in principal in stergerea prin efectul legii a tuturor urmarilor produse de condamnarile pentru acele tipuri de infractiuni folosite cu predilectie pentru reprimarea celor care au rezistat regimului totalitar. Acest lucru va permite persoanelor interesate sa obtina reparatia morala a stergerii consecintelor condamnarilor fara a mai fi necesara parcurgerea unei proceduri judiciare sau administrative.
Despagubiri
Totodata, deoarece exista cazuri in care condamnari pentru alte infractiuni decat cele impotriva statului au mascat de fapt condamnari ale unor persoane motivate de activitatile politice ale acestora, s-a prevazut posibilitatea calificarii, la cerere, de catre instanta de judecata a acestor condamnari drept condamnari cu caracter politic. De prevederile legii nu vor beneficia insa cei condamnati pentru activitati cu caracter fascist sau pentru crime impotriva umanitatii.
Potrivit proiectului propus de Ministerul Justitiei, persoanele interesate pot solicita instantelor de judecata acordarea unor despagubiri pentru prejudiciul moral si material suferit, daca se apreciaza, in urma examinarii tuturor circumstantelor cauzelor, ca reparatia obtinuta prin efectul Decretului Lege nr. 118/1990 si a Ordonantei de urgenta a Guvernului 214/1999, nu este suficienta. Proiectul este disponibil pe site-ul Ministerului Justitiei. (B.C.G.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.