Pretul gazelor naturale pentru populatie ar putea creste cu pana la 20% la 1 ianuarie 2007, influentat in special de evolutia preturilor pe piata internationala, a declarat ieri, pentru Mediafax, presedintele Autoritatii de Reglementare in domeniul Gazelor Naturale (ANRGN), Stefan Cosmeanu. "O cifra exacta vom putea da in perioada 15 noiembrie-1 decembrie, cand putem trage deja niste concluzii", a precizat Cosmeanu. El a aratat ca influenta pretului gazelor din productia interna este mai redusa, insa, intr-un comunicat de presa difuzat aseara, ANRGN acuza producatorii interni de gaze naturale, in special OMV Petrom, ca impun principalilor distribuitori preturi cu 15-20 dolari pe mia de metri cubi peste nivelul calculat de Autoritate pentru productia interna, de circa 115 dolari. Mai mult, potrivit comunicatului, in ultimele doua luni OMV Petrom ar fi sistat sau limitat drastic livrarile catre distribuitorii care nu accepta noile conditii. Potrivit ANRGN, aceasta masura poate avea "consecinte grave in perioada rece".
In replica, oficialii Petrom au declarat, pentru Mediafax, ca autoritatile romane nu au competenta de a reglementa pretul producatorilor interni de gaze naturale. "Petrom negociaza pretul gazelor cu consumatorii eligibili pe baza principiilor pietei libere si luand in considerare situatia pietei romanesti de gaze", a spus directorul Diviziei de Gaze Naturale a companiei, Harald Kraft. El a afirmat ca pretul solicitat de Petrom in cel de-al treilea trimestru pentru gazele naturale din productia proprie reprezinta circa 44% din pretul international de piata (n.r. - de 295 dolari pe mia de metri cubi).
Autoritatea a afirmat, saptamana trecuta, ca evolutia favorabila a cursului de schimb si scaderea costurilor medii pentru transportul gazelor prin sistemul national de transport, a compensat cresterea pretului gazelor din import pentru trimestrul patru. Referitor la gazele din productia interna, ANRGN arata ca pretul se va mentine la nivelul de 330 lei/1.000 metri cubi si in trimestrul patru, acest lucru nefiind de natura de a afecta angajamentele asumate fata de organismele internationale. (G.M.)