Gheorghe Constantin, seful CCA, a sustinut ieri o conferinta de presa in care a incercat, fara sa reuseasca insa, sa stinga marele scandal in care se afla arbitrajul romanesc. Arbitraje dezastruoase, retragerea unui "central" chiar in timpul unei par
Gheorghe Constantin, seful CCA, a sustinut ieri o conferinta de presa in care a incercat, fara sa reuseasca insa, sa stinga marele scandal in care se afla arbitrajul romanesc. Arbitraje dezastruoase, retragerea unui "central" chiar in timpul unei partide, acuze privind promovarile si delegarile pe criteriul nepotismului, modificarea clasamentelor, dorinta unor sefi de club de schimbare a conducerii CCA - toate aceste lucruri grave au ramas fara replica din partea lui Costica "Valcea", care s-a multumit doar sa anunte unele suspendari - toate pentru "plevusca", cu exceptia lui M. Salomir - si sa promita o analiza pe "mai tarziu"! Dupa ce si-a exprimat nemultumirea fata de Salomir, Constantin a anuntat celelalte sanctiuni: Felix Stanisteanu (Buzau), care nu a acordat un penalty oaspetilor in partida UTA Arad - Gloria Bistrita (scor 0-1), a fost notat sub 7 de observator si nu va mai fi delegat la Liga I; Vasile Bratu (Amara) a fost si el retinut de la delegari dupa ce a fost notat sub 7 la partida "Poli" Timisoara - CFR Cluj (scor 3-1), ialomiteanul urmand sa arbitreze "doar la Liga a III-a si juniori pana cand va invata sa aplice regulamentul disciplinar. Maniera sa de arbitraj este contrara recomandarilor CCA si a continuat pe aceasta linie dupa avertizarile de la partidele Timisoara - Rapid si Dinamo - UTA"; o perioada mai scurta va fi retinut de la delegari Tiberiu Lajos (Timisoara), care a fost notat sub 7 la meciul FC Vaslui - Dinamo (scor 1-2), "pentru teama de a nu da sanctiuni in apropierea suprafetelor de pedeapsa".
Clasamente schimbate pentru neamuri
Presedintele CCA a reamintit ca a pledat tot timpul pentru a nu delega arbitri straini la meciurile din campionatul intern si va sustine aceasta idee, dar delegarea unor arbitri de afara la meciul dintre Dinamo si Steaua ar fi creat nemultumiri din partea unor oameni de fotbal, care au cerut si ei acelasi lucru. "Arbitrii straini ar insemna liniste pentru comisie, dar ar crea un mare dezavantaj arbitrilor romani, care nu ar mai beneficia de jocuri grele in tara. Consider ca declaratiile la adresa arbitrilor, facute de oamenii din jurul fotbalului, creeaza o stare defavorabila cavalerilor fluierului si afecteaza moralul arbitrilor", a afirmat Constantin, amintind ca in primele 4-5 etape nu au fost greseli mari de arbitraj, dar ca acestea au aparut in etapele 6 si 7, pe fondul presiunii create de echipele care vizeaza participarea in cupele europene, motivatia lor fiind clara - banii care ii pot castiga in competitiile internationale. De altfel, Constantin Gheorghe (Suceava), membru al CCA, a relatat un astfel de episod, la meciul dintre "Poli" Timisoara si CFR Cluj, cand antrenorul-jucator al oaspetilor, Dorinel Munteanu, a cerut sa faca testul antidoping pentru a pune astfel capat suspiciunilor iscate la adresa sa. Gh. Constantin a recunoscut ca au existat momente in care s-a intrebat pentru ce sa continue ca presedinte al CCA, dar nici nu este persoana care sa renunte la cele mai mici probleme sau pentru ca unul ori altul ii cere demisia. "Suntem intr-o oarecare criza, iar faptul ca am ajuns sa contabilizam in amanunt orice faza creeaza o impresie falsa. Peste tot au loc greseli de arbitraj", a mai spus presedintele CCA, care a marturisit ca fiul sau nelegitim, Florin Constantin, promovat in lotul B, s-a aratat dispus sa renunte la arbitraj pentru a nu-i crea greutati tatalui sau si a evita sa se spuna ca s-a impus nemeritat. Seful CCA a devenit penibil in momentul in care a explicat de ce a schimbat clasamentele, declarand ca din cinci criterii au ramas doar trei! Curios in acest clasament este faptul ca Sorin Utica, aflat pe primul loc in topul notelor (14 meciuri la B si unul la C), n-a prins lista celor 24 de arbitri promovati in lotul A! In schimb, cativa dintre fii, nepoti si rude au sarit cate 10-20 de locuri, in ciuda notelor mici, pentru ca au dat dovada de personalitate! Referitor la cererea lui George Copos, privind demisia sa din fruntea CCA, Gh. Constantin a spus: "Anunt pe toata lumea ca nu plec!".
"Luca n-avea valoare!"
Gh. Constantin a abordat si incidentul al carui erou a fost arbitrul George Luca, acesta parasind terenul la partida CFR Timisoara - FCM Rm Valcea (scor 1-2), in minutul 55, pentru a protesta in acest fel fata de modul cum se fac promovarile in arbitraj. "In situatia lui Luca se gaseau alti 22 din cei 36 de arbitri de la lotul B, pentru ca sunt doar 18 meciuri pe etapa si fiecaruia ii venea randul la 3,5 etape, dar fiindca la liga secunda sunt delegati si arbitri din lotul A, CCA nu are obligatia de a asigura arbitrilor un numar minim de meciuri, El era un arbitru serios, se pregatea foarte bine inainte de joc, dar nu intra in vederile noastre pentru o promovare imediata", a spus Gh. Constantin.(MIG)
Salomir si-ar putea pierde locul pe lista FIFA
Gheorghe Constantin a declarat ieri ca Marian Salomir a fost retinut de la delegari si a precizat ca nu-l va mai sustine pe centralul clujean sa figureze pe lista FIFA. Constantin s-a declarat dezamagit de prestatia lui Salomir l-a partida Steaua - Rapid, scor 1-1, disputata duminica in etapa a 7-a a Ligii I, in care "centralul" a primit o nota mai mica decat 7 de la observator. Seful CCA a afirmat ca nu-l va sustine pe centralul clujean pentru lista FIFA, care va fi intocmita joi. "Fiecare membru al comisiei are un vot si nu vreau sa-i influentez pe ceilalti, dar nu sunt permise asemenea greseli", a spus Constantin. Acesta considera ca Salomir a dezavantajat, duminica ambele echipe, insa nu poate preciza daca centralul a facut-o intr-o masura egala. Totusi, fazele la care s-a referit Constantin au fost judecate in dezavantajul Rapidului. "Faptul ca nu a acordat acel penalty se poate intampla oricui, pentru ca miscarea mainii a fost rapida, dar s-a vazut intentia. Trebuia dictata lovitura de la 11 metri si cartonas galben la Goian. Mai grav este ca la 7-8 minute nu ia nici o masura la atacul lui Lovin. Cand nu iei doua masuri impotriva unei echipe e normal sa apara nemultumiri", a spus Constantin. (MIG)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.