Tulburarile de somn cronice agraveaza si pot provoca multe alte boli, inclusiv depresie, deoarece slabesc sistemul imunitar al organismului, este concluzia mai multor studii aparute in revista Archives of Internal Medicine, transmite Reuters.
U
Tulburarile de somn cronice agraveaza si pot provoca multe alte boli, inclusiv depresie, deoarece slabesc sistemul imunitar al organismului, este concluzia mai multor studii aparute in revista Archives of Internal Medicine, transmite Reuters.
Un somn de calitate "trebuie sa fie considerat o componenta esentiala a unui stil de viata sanatos, la fel ca exercitiile fizice si alimentatia", a indicat profesorul Phyllis Zee de la Northwestern University Feinberg School of Medicine din Chicago.
Zee este autoarea unor comentarii editoriale asupra mai multor studii despre tulburarile de somn, publicate in editia din luna septembrie a revistei Archives of Internal Medicine. Aceasta a indicat ca cercetatorii trebuie mai intai sa inteleaga pe deplin mecanismele prin care tulburarile de somn afecteaza organismul.
"Stim ca persoanele care dorm mai putin de sapte ore pe zi prezinta riscul de a fi diagnosticate cu tulburari metabolice si boli cardiovasculare", a indicat Zee.
Lipsa somnului mareste nivelul de citokine, moleculele eliberate de sistemul imunitar care controleaza raspunsul organismului la factori de risc. Acest fenomen poate fi responsabil de aparitia unui numar de boli diverse, de la cele cardiace la diabet sau boli neurologice. Cercetatorii cred ca prin somn sistemul imunitar se improspateaza, in timp ce sistemul nervos autonom care controleaza functiile corpului se reseteaza.
Intr-unul din studiile publicate in revista, se indica faptul ca cei cu apneea somnului, la care caile respiratorii se blocheaza in mod repetat intrerupand somnul, prezinta de doua ori mai multe riscuri de a dezvolta depresie. La studiu, desfasurat pe o perioada de patru ani, au participat 1408 voluntari.
Zee a indicat ca este primul studiu care stabileste faptul ca apneea este un factor de risc pentru depresie.
Cercetatoarea a sugerat ca medicii care trateaza pacientii pentru depresie ar trebui sa se intereseze si despre tiparele lor de somn.
Alte studii aparute in revista au scos la iveala legatura dintre tulburarile de somn si sistemul imunitar, dar Zee indica faptul ca aceasta relatie mai trebuie analizata.
Alt studiu arata ca diabeticii cu probleme de somn nu-si pot controla nivelul de zahar din sange. (Mediafax)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.