Marturisesc ca citesc atent postarile de pe forum si le multumesc tuturor celor care isi exprima opinia cu privire la articolele mele. Printre contestatarii mei se numara si cel care semneaza cu pseudonimul ""Fanul lui Base"". Domnia sa incearca sa c
Marturisesc ca citesc atent postarile de pe forum si le multumesc tuturor celor care isi exprima opinia cu privire la articolele mele. Printre contestatarii mei se numara si cel care semneaza cu pseudonimul ""Fanul lui Base"". Domnia sa incearca sa culeaga, eventual primul, dupa aparitia articolului, suficiente argumente pentru a demonta afirmatiile din textul meu. Bunaoara, in articolul din 14 septembrie, am aratat ca presedintele Basescu ""sustine"" integrarea Republicii Moldova ""in structurile UE"" si ""in structurile euro-atlantice"".
""Structurile euro-atlantice"" inseamna NATO, o alianta politico-militara, am indicat eu, ceea ce incalca textul constitutional al Moldovei, care proclama neutralitatea acestei tari. Putin se opune si el aderarii Moldovei la NATO, am subliniat eu. Fanul lui Base mi-a transmis ca nu stiu ce sunt alea ""structuri euro-atlantice"" si ca Basescu nu s-a gandit la NATO, cand a folosit termenul cu pricina! Nu ii voi spune eu Fanului ca singurele structuri euro-atlantice (anume, cele la care participa tari europene si nord-americane),
avute in vedere in limbajul politico-diplomatic (parteneriatele cu NATO, de tipul Parteneriatului pentru Pace, nu sunt organizatii), sunt CSCE (dupa 1994, OSCE), la care Moldova este deja parte si NATO,
la care Moldova nu este parte! Ei bine, presedintele Basescu i-a dat chiar el replica Fanului! Conform comunicatului oficial, in interviul acordat publicatiei germane Focus, din 18 septembrie, presedintele a precizat:
""Romania se vede ca un avocat al Moldovei, in cazul in care aceasta doreste sa adere la UE sau la NATO!""
Va rog sa remarcati ca, fata de 30 august 2006, cand presedintele afirma raspicat, in fata sefilor oficiilor diplomatice romanesti, ca ""integrarea Moldovei in structurile euro-atlantice este o prioritate zero a politicii noastre externe"", acum, la 18 septembrie, Romania era doar un avocat al Moldovei pe drumul ""aderarii"" la NATO. Si asta, numai daca Moldova ""doreste sa adere la NATO!"" Oare, ce s-o fi intamplat? Sa fi aflat Basescu, intre 30 august si 18 septembrie, ca Moldova are o constitutie care interzice aderarea la aliante politico-militare, deci si la NATO? Dar, de unde o fi aflat domnul presedinte, intr-un timp atat de scurt? Enigma?
Stiti ce a declarat purtatoarea de cuvant, Adriana Saftoiu, conform Rador, la 15 februarie 2005, dupa vizita presedintelui in Rusia? Iata:
""Presedintele Traian Basescu
l-a informat pe omologul sau Vladimir Putin ca Romania doreste sa fie implicata in tratarea conflictului transnistrean si a propus largirea formatului de negociere prin includerea tarii noastre!"" (EUROPA LIBERA, 15 februarie 2006, ora 18:00)
Stiti ce a declarat presedintele Basescu publicatiei germane Focus, la 18 septembrie 2006, ca raspuns la intrebarea: ""Sunteti pentru retragerea imediata a trupelor rusesti din Transnistria? Iata:
""Ar fi un lucru bun, insa
Moscova nu ma asculta pe mine. Cred ca aceasta problema trebuie dezbatuta intre Moscova, Tiraspol si Chisinau, cu sprijin din partea UE si SUA!"" Aoleu! Adica exact in formatul in care Romania a incercat sa ajunga si nu a reusit? E drept, Basescu a uitat de Ucraina si de OSCE! E de inteles! Dar cum de a uitat de Romania? Sa fi aflat ca inregistrase cel mai usturator esec diplomatic din istoria postdecembrista a tarii, nereusind sa introduca Romania in formatul de negocieri pentru Transnistria?
Cum a aflat ca Moscova nu
asculta de el?
Ce ziceti, domnul Fan al lui Base? Am deschis un Fan-Club Valentin Stan! Va tenteaza?


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.