De vineri, 22 septembrie, si pana duminica, 1 octombrie, cinematografele bucurestene Europa, Union si Corso, dar si Sala "Elvira Popescu" a Institutului Francez vor fi gazdele primei editii a Festivalului International al Filmului de Animatie "anim'est".
Animatia romaneasca - spun organizatorii, Asociatia ESTENEST - cunoaste o perioada de criza (de productie si distributie), care dureaza de peste 15 ani. Un festival international de film de animatie - primul de acest gen din Romania - vine sa umple un gol in distributia romaneasca de film si se vrea, in acelasi timp, un impuls pentru revigorarea interesului pentru acest gen.
Prima editie a "anim'est" va prezenta peste 100 de scurtmetraje din toata lumea si circa 20 de lungmetraje, o selectie din aceste filme urmand a fi prezentata la Cluj, la Cinema Victoria.
Filmele sunt alese pe gusturile tuturor categoriilor de varsta - de la copii foarte mici, care nu pot citi (filme fara dialoguri), la cei mai mari, care pot citi subtitlurile, si pana la adulti, pentru care selectia se concentreaza pe filmul de autor, incitant ca tehnica sau idee.
O atentie speciala va fi acordata animatiei romanesti clasice, readusa pe ecrane intr-o retrospectiva ampla de scurt- si lungmetraje. De asemenea, mai multe programe speciale aduc in prim-plan tendintele recente ale animatiei britanice, iraniene si cehe. Astfel, in cinematografele din Bucuresti vor rula, printre altele, lungmetrajele "Uimitoarele aventuri ale muschetarilor" (Romania, 1987, regia Victor Antonescu), "Aventurile lui Pin Pin" (Romania, 1990, regia Luminita Cazacu), "Fimfarum 1" (Cehia, 2002, regia Aurel Klimt si Vlasta Pospisilova), "Fimf·rum 2" (Cehia, 2006, regia Jan Balej, Aurel Klimt, Bretislav Pojar si Vlasta Pospisilova), si scurt-metrajele "Zero Degree" (Iran, 2005, regia Omid Khoshnazar), "How to Cope with the Dead" (Marea Britanie, 2002, regia Ignation Ferreras) si "Boborul" (Romania, 2004, regia Radu-Vasile Igazsag).
Rrima editie a "anim'est" se vrea doar inceputul unui festival cu editii anuale, care sa revigoreze lumea animatiei autohtone.
Partenerii ESTENEST sunt Centrul National al Cinematografiei, Administratia Fondului Cultural National, Pro Helvetia, Centrul Cultural Ceh si British Council. (I. POPOVICI)