Azi (20 septembrie) incepe la Congresul european de istorie a religiilor. Eveniment international major, ce are loc pentru prima data intr-o capitala est-europeana, aduce la Bucuresti 250 de cercetatori din peste 30 de tari. Personalitati de marca di
Azi (20 septembrie) incepe la Congresul european de istorie a religiilor. Eveniment international major, ce are loc pentru prima data intr-o capitala est-europeana, aduce la Bucuresti 250 de cercetatori din peste 30 de tari. Personalitati de marca din domeniu - precum Giovanni Casadio, Giulia Sfameni Gasparro, Moshe Idel, Charles Long, Andrew Louth, Hans G. Kippenberg, Hubert Durt, Jean Kellens, Antoine Faivre, Lindsay Jones - unele dintre acestea aflate pentru prima oara in Romania - vor sustine conferinte in plen. Manifestarea se desfasoara sub inaltul patronaj al presedintelui tarii si este organizata de Asociatia Romana de Istorie a Religiilor (RAHR), Centrul de Istorie a Religiilor (Facultatea de Istorie, Universitatea Bucuresti), European Association for the Study of Religions (EASR) si International Association for the History of Religions (IAHR).
Mai mult decat o intrunire a specialistilor in domeniu, prin acest congres se urmareste producerea unor schimbari necesare in domeniul istoriei religiilor, in Romania, tara care i-a dat pe Mircea Eliade si Ioan Petru Culianu, neexistand o catedra universitara de istorie a religiilor si nici un institut de profil. Exista in schimb un Centru de istorie a religiilor, primul proiect major in Universitatea din Bucuresti dupa cursurile de istoria si filosofia religiilor sustinute de Eliade in 1933-1938. Centrul a fost fondat la Facultatea de Istorie, la initiativa RAHR. Andrei Oisteanu, presedintele Asociatiei romane de istorie a religiilor (RAHR), principalul organizator al congresului, considera ca, daca acest eveniment "nu isi va arata roadele ulterior, el va fi inutil". "Daca dupa acest congres nu vor urma efecte universitare, prin infiintarea unei catedre de istorie a religiilor sau a unui masterat, efecte academice, prin infiintarea unui institut de istorie a religiilor, efecte editoriale, prin publicarea lucrarilor congresului, miza sa va deveni minora", a declarat Andrei Oisteanu.
Tema congresului - "Istoria religioasa a Europei si Asiei" - va fi analizata in zece sesiuni despre "religie si modernitate", "receptia europeana a religiilor Asiei", "interactiuni religioase intre Vestul si Estul european", "iudaism, crestinism si islam in Evul Mediu" etc. O sesiune aparte se refera la "Mircea Eliade si evolutiile in istoria religiilor (1986-2006)". Printre cei care vor lua cuvantul se afla Francisco Diez de Velasco de la Universitatea din Laguna, care se va referi la locul ganditorilor spanioli in reflectia istorico-religioasa a lui Eliade, si Bryan Rennie, profesor la Westminster College, care va analiza influenta teologiei ortodoxe asupra felului in care Eliade a inteles religia. De asemenea, Lindsay Jones, coordonatoarea celei de-a doua editii a Enciclopediei Religiilor (2005), va prezenta rolul lui Eliade in crearea primei editii a Enciclopediei - o lucrare in 16 volume, aparuta in 1987, la un an dupa moartea savantului roman (prefata operei este una dintre ultimele scrieri ale lui Eliade). Congresul este inclus in cadrul "Anului Eliade", propus de Institutul Cultural Roman, co-organizator al manifestarii alaturi de Agence Universitaire de la Francophonie (Paris-Bucarest), Ministerul Culturii si Cultelor, Ministerul Afacerilor Externe, prin Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni, si Comisariatul General al Francofoniei, acesta din urma inscriindu-l intre evenimentele conexe Sommet-ului Francofoniei. (L.D., M.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.