Budapesta a trecut si de cea de-a doua noapte agitata, reusind performanta de a-si scoate neatins radioul public din agitatia de seara. Premierul Ferenc Gyrcsany ramane insa pe pozitii, respingand ideea de demisie, si s-a aratat dispus sa fie foarte

Budapesta a trecut si de cea de-a doua noapte agitata, reusind performanta de a-si scoate neatins radioul public din agitatia de seara. Premierul Ferenc Gyrcsany ramane insa pe pozitii, respingand ideea de demisie, si s-a aratat dispus sa fie foarte ferm in privinta provocatorilor.

Demonstratia antiguvernamentala, antipremier in mod special si antisocialisti in general, sustinuta de o organizatie numita Comisia Nationala Ungara (dupa cum precizeaza corespondentul Radio Romania Actualitati la Budapesta), declansata acum trei zile, nu pare a se potoli. Cum vine seara, cum ies suparatii pe strada, in incercarea de a da jos guvernul condus de Ferenc Gyrcsany, baiatul teribil al Ungariei, care a reusit sa obtina un al doilea mandat ca premier, dupa patru ani de guvernare a socialistilor (partidul sau) si liberalilor.
GAFA? Pe Gyurcsany l-a luat gura pe dinainte. La o reuniune a partidului, la care participau toti liderii de seama, dar si strategii electorali ai partidului, la numai o luna dupa castigarea alegerilor, pe el l-au napadit regretele. Ceea ce electoratul din Europa de Est cel putin considera normal, adica mintirea votantilor pentru a castiga alegerile, pentru el a devenit de neacceptat. Dar oare ce l-a apucat, dupa atata vreme? Ei, aici e prilej de speculatii gazetaresti si ale analistilor politici! Care tot curg, de la declansarea scandalului, fara a lua in calcul un mic detaliu. In octombrie, in Ungaria vor avea loc alegeri municipale. Scandalul a izbucnit acum, in septembrie, in prag de alegeri. Cine scoate oamenii in strada si mai ales ii incurajeaza sa dea cu piatra in bijuteriile arhitectonice budapestane nu e greu de imaginat: opozitia.
STRTEGII. Nu e neaparat vorba de a le spune oamenilor direct ca in ziua X merg in locul Y, este vorba despre discursul liderului opozitiei, Viktor Orban, care incita de fiecare data cand are ocazia. Orban nu s-a linistit deloc dupa pierderea alegerilor, mai ales ca a fost pe punctul de a pierde sefia partidului, dupa ce socialistii au iesit invingatori a doua oara. Asa ca nu uita si nu iarta. Marti, Orban, presedintele Fidesz,
s-a multumit sa solicite demisia premierului in caz de probabila infrangere a socialistilor la alegerile municipale de la 1 octombrie. In ultimele sondaje, socialistii, a caror cota de popularitate e in scadere, sunt creditati doar cu 23% intentii de vot, fata de 34% pentru Fidesz, potrivit AFP. Putini stiu insa ca Gyurcsany nu era foarte disperat de situatia din sondaje. Teoria lui, logica, de altfel, fiind ca socialistii trebuie sa-si concentreze activitatea pe reforma la nivel central, sa-si vada de treaba in guvern si sa nu se cramponeze pe obtinerea de primarii, pentru ca acestea nu fac decat sa erodeze si sa indatoreze un partid. Una peste alta, daca isteria nocturna nu degenereaza si e bine gestionata, iar Gyurcsany continua pe linia fermitatii, situatia de fata ar putea ajunge chiar in favoarea lui.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.