Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a afirmat, ieri, inaintea participarii la sesiunea anuala a Adunarii Generale a ONU, ca tara sa are propuneri concrete pentru "administrarea lumii". "Nimeni nu poate declara cu tarie ca specia umana are un vi
Presedintele iranian, Mahmud Ahmadinejad, a afirmat, ieri, inaintea participarii la sesiunea anuala a Adunarii Generale a ONU, ca tara sa are propuneri concrete pentru "administrarea lumii". "Nimeni nu poate declara cu tarie ca specia umana are un viitor clar", a explicat el presei, la sosirea pe aeroportul JF Kennedy din America, "Marele Satan", dupa cum este considerata de fundamentalistii islamici. Teheranul are, insa, "o a treia viziune foarte clara si transparenta capabila sa administreze lumea", a continuat seful statului iranian, care urma sa sustina un discurs in New York, la tribuna Adunarii Generale a ONU.
Inaintea inceperii sedintei Adunarii Generale, un alt vorbitor-cheie al reuniunii, presedintele american, George W. Bush, a somat Teheranul sa initieze imediat negocieri in legatura cu programul sau nuclear, avertizand ca orice tentativa de a trage de timp va avea consecinte grave. Dupa o intrevedere cu omologul sau francez, Jacques Chirac, Bush a asigurat ca cele doua tari au "acelasi obiectiv" si ca vor continua sa lucreze impreuna pentru solutionarea dosarului iranian. Presedintele american a tinut sa sublinieze ca Teheranul trebuie intai sa suspende operatiunile de imbogatire a uraniului, abia apoi sa beneficieze de prezenta SUA la masa tratativelor. Era de asteptat ca discursurile presedintelui american si al celui iranian in cadul Adunarii Generale a ONU sa fie, de fapt, un schimb de replici.
SUA accepta o "dubla abordare" a dosarului iranian
Washingtonul isi anuntase, luni, disponibilitatea de a accepta o dubla abordare asupra dosarului nuclear iranian, lasandu-i pe europeni sa negocieze cu Teheranul si continuand, concomitent, discutiile in Consiliului de Securitate al ONU asupra unor posibile sanctiuni in cazul unui eventual esec al convorbirilor. Statele Unite "continua sa lucreze asupra unei rezolutii" a asigurat seful diplomatiei americane, Condoleezza Rice. Ea a refuzat sa intre in detalii in privinta eventualitatii unei reuniuni a marilor puteri - inclusiv SUA - asupra Iranului, dar a confirmat ca, in cursul serii de ieri urma sa se desfasoare o noua intrunire in format hexagonal, a celor cinci tari membre permanente in Consiliul de Securitate al ONU plus Germania.
Rice a pledat, intr-o declaratie acordata CBS, pentru impunerea de sanctiuni impotriva Iranului, din moment ce Teheranul nu a respectat ultimatumul (31 august), fixat pentru stoparea programului nuclear. In opinia Condoleezzei Rice, comunitatea internationala s-ar confrunta cu o problema de credibilitate daca nu ar recurge la sanctiuni. Seful diplomatiei SUA a asigurat ca, in momentul in care Iranul va inceta activitatile nucleare, America va fi dispusa la dialog cu aceasta tara, Rice insasi fiind, in aceasta situatie, deschisa discutiilor cu omologul sau de la Teheran, relateaza Reuters. In paralel cu agitatia de la New York, Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA) a inceput, ieri, sa dezbata posibilitatea infiintarii unei banci internationale de combustibil nuclear pentru a evita ca tari precum Iranul sa nu incerce sa se doteze, prin filiere proprii, cu programe de imbogatire a uraniului. In cazul in care reuniunea de la New York se va solda cu un nou esec sunt posibile orice forme de represalii din partea SUA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.