Conducerea PNL a hotarat ieri sa propuna partenerilor de Coalitie emiterea unei Ordonante de Urgenta pentru modificarea Legii Ticu in sensul eliminarii sintagmei de "politie politica" si a introducerii obligativitatii publicarii numelor tuturor ofite
Conducerea PNL a hotarat ieri sa propuna partenerilor de Coalitie emiterea unei Ordonante de Urgenta pentru modificarea Legii Ticu in sensul eliminarii sintagmei de "politie politica" si a introducerii obligativitatii publicarii numelor tuturor ofiterilor identificati din dosarele fostei Securitati. "Ordonanta va avea in vedere publicarea angajamentelor si notelor acelor persoane care au avut angajament, dar despre care CNSAS a decis ca nu au facut politie politica", a precizat presedintele Camerei, liberalul Bogdan Olteanu. El a sustinut ca liderii PNL vor propune la nivelul Aliantei si al Coalitiei ca "toate dosarele demnitarilor care au colaborat cu Securitatea sa fie facute publice". Olteanu a insistat ca Ordonanta de Urgenta nu va elimina, indirect, votul in CNSAS. "Nu se va elimina votul, ci doar notiunea de politie politica. Deci, Colegiul se va pronunta daca o persoana a colaborat sau nu au colaborat cu Securitatea", a conchis presedintele Camerei Deputatilor.
La finalul sedintei de conducere a PNL, premierul Tariceanu a precizat ca propunerile liberalilor sunt in ton cu solicitarile societatii civile. "Voi propune colegilor nostri din Alianta sa accepte ca toti cei care au dosar la Securitate sa si-l faca public, in asa fel incat sa dam un exemplu clar in legatura cu aceasta problema", a completat primul ministru. Totodata, Tariceanu a sustinut ca PNL propune si scoaterea de la Arhivele Statului a tuturor documentelor referitoare la fostul Partid Comunist, deci "desecretizarea acestor documente care ar putea sa puna lumina in multe chestiuni".
PD e de acord
In replica la propunerea liberalilor, liderul PD Emil Boc a spus ieri ca democratii "nu au nici un fel de problema", adica sunt de acord cu modificarea legii CNSAS, astfel incat sa se elimine sintagma "politie politica" si sa se publice lista cu numele ofiterilor de Securitate. "Nu avem nici un fel de problema cu modificarea acestei legi (Legea accesului la propriul dosar si a deconspirarii Securitatii ca politie politica - n.r.), pentru desecretizare si pentru transparenta in viata publica", a precizat Boc, adaugand ca PD "nu are nimic impotriva" propunerilor PNL privind eliminarea sintagmei "politie politica" din Legea CNSAS si publicarea listei cu ofiterii de Securitate. In ceea ce-i priveste pe informatori, Boc a aratat ca "CNSAS va stabili exact daca o persoana, oricare ar fi ea, a colaborat - in sensul actualei legi sau in sensul legii care se va modifica - cu Securitatea". Referindu-se la liderul deputatilor PD, Cristian Radulescu, care a fost audiat de CNSAS pentru ca numele sau aparea intr-un dosar de retea, Emil Boc a spus ca recomandarea sa a fost "ca toti demnitarii sa isi faca public dosarul de la CNSAS". "Evident nu poate fi o decizie obligatorie, atata vreme cat acel dosar contine si aspecte ce tin de viata privata", a completat Boc, precizand ca numai cu acordul persoanei in cauza pot fi dezvaluite aspecte din viata sa privata.
UDMR: Ordonanta nu e necesara
Reprezentantii UDMR nu au fost insa impresionati de initiativa liberalilor. Senatorul Uniunii, Eckstein Kovacs, a precizat ca o noua Ordonanta de Urgenta nu este necesara, deoarece modificarea Legii Ticu poate fi operata la Senat, in Comisia Juridica. "Ordonanta 16 care modifica legea de functionare a CNSAS se dezbate in Comisia Juridica, la Senat. Amendarea acesteia se poate face la Senat. Se poate ajunge la o forma pe placul Guvernului si, astfel, castigam si timp. Nu cred ca este nevoie de o Ordonanta de Urgenta", ne-a declarat senatorul UDMR.
Conservatorii vin cu conditii
Reprezentantii PC au gasit salutara initiativa liberalilor, subliniind insa ca trebuie sa se faca mai intai distinctia intre acea parte a Securitatii care se ocupa de siguranta nationala si cea care constituia un organ represiv. "PC considera ca trebuie facuta o distinctie clara intre ceea ce inseamna acea parte a Securitatii care se ocupa de siguranta nationala si care exista ca si componenta si astazi in orice stat civilizat din lume, si Securitatea ca organ represiv, care trebuie condamnat. Doar dupa ce se va stabili clar care este diferenta dintre cele doua notiuni se poate analiza si posibilitatea eliminarii sintagmei de <<politie politica>> din legea Ticu", a declarat purtatorul de cuvant al conservatorilor, deputatul Bogdan Ciuca. "In ceea ce priveste publicarea dosarelor pe site, vreau sa amintesc ca noi, conservatorii, am fost primul partid care a cerut ca dosarele celor care ocupa functii publice sa fie facute publice si, mai mult, liderul PC Dan Voiculescu a fost primul politician care si-a aratat dosarul. Suntem absolut de acord cu publicarea dosarelor pe site", a mai spus Ciuca. (Valentina DELEANU, Carmen EPURAN, Razvan GHEORGHE)
Secretizarea la puricat
Deputatii PNL au solicitat ieri infiintarea unei comisii parlamentare pentru cercetarea manierei in care au fost secretizate dosare, in perioada 2001-2004, de catre reprezentantii comisiei mixte CNSAS-SRI. "In acest interval au fost secretizate multe dosare prin invocarea sigurantei nationale. Vrem sa cercetam care au fost criteriile care au indreptatit aceste secretizari, in cadrul comisiei mixte CNSAS-SRI", a declarat liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu.
El a explicat ca grupul deputatilor PNL a inaintat deja o solicitare Biroului Permanent al Camerei. (R.G.)
Concurs pentru CNSAS
Cele trei persoane care candideaza pentru postul din Colegiul CNSAS ramas vacant dupa demisia lui Dan Lazea vor fi intervievate de presedintele executiv al PD Adriean Videanu. Ulterior intervievarii, castigatorul va fi validat de Camerele reunite ale Parlamentului ca membru din partea PD in CNSAS. Surse din conducerea PD au declarat ieri, pentru Mediafax, ca pentru ocuparea locului ramas vacant in Colegiul CNSAS candideaza Radu Ancuta, consilier al viceprimarului general al Capitalei, Razvan Murgeanu, Adrian Mocanu, consilier al ministrului Vasile Blaga si Oana Dinca, sefa de cabinet a prefectului de Dolj, sustinuta de Radu Berceanu. (C.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.