Afise in culorile rosu si verde, reclame stradale in favoarea referendumului si a colaborarii cu Rusia, panouri cu indemnuri. Aceste imagini mobilizatoare se pot vedea pretutindeni, la Tiraspol, Tighina si in alte localitati importante din Transnistria. Sectiile de votare s-au deschis la ora 07.00. Pe strada, in localuri sau in mijloacele de transport, oamenii discuta mai tare sau in soapta, in functie de simpatiile pentru Rusia sau Moldova, despre referendum. Presa de la Tiraspol vorbeste de acest referendum ca fiind ultima solutie de iesire din impas a Transnistriei, care urmeaza sa aleaga calea batuta catre Rusia. Alegatorii sunt chemati sa raspunda la o dubla intrebare. "Sustineti procesul Transnistriei de independenta fata de Republica Moldova si alipirea sa libera la Federatia Rusa?" si "Credeti ca este posibil sa se renunte la independenta si sa existe o integrare in Republica Moldova?".
Vot dirijat de Rusia
Militanti ai miscarii de tineret "Proriv", apropiata de presedinte, le arata trecatorilor cum sa treaca "da" la prima intrebare si "nu" la a doua, pe buletinul de vot. Vineri, ei au defilat la Tiraspol scandand "Suntem rusi!". Practic, pana la ora pranzului aproape un sfert dintre locuitorii regiunii s-au pronuntat asupra viitorului politic al Transnistriei. Rezultatul referendumului, asteptat zilele acestea probabil nu va fi o surpriza. Transnistrenii, majoritatea rusofoni si foarte atasati de Moscova, vor raspunde pozitiv in ceea ce priveste alipirea la Rusia.
Optiunea moscovita
Comunitatea internationala nu recunoaste nici Transnistria si nici validitatea referendumului, apreciind ca intai trebuie sa se ajunga la o solutionare politica impreuna cu Chisinaul. Deci referendumul nu va avea nici o valoare juridica. Totusi va avea valoare pe plan politic, daca Rusia va recunoaste rezultatul.
Daca ar intra in Federatia Rusa, Transnistria ar deveni a doua enclava rusa izolata geografic de restul tarii, cum este Kaliningrad. Presedintele rus Vladimir Putin se va servi de chestiunea transnistreana si in alte dosare, cum ar fi Kosovo, care doreste sa iasa din Serbia, aliat traditional al Moscovei, a declarat un diplomat european de la Chisinau. Chiar Putin a facut de mai multe ori o comparatie intre Transnistria, Osetia de Sud sau Abhazia - alte teritorii separatiste proruse din Georgia - si Kosovo sau Tara Bascilor, avertizand insa fata de invitatiile la separatism. In asteptarea rezultatelor referendumului, Moscova critica pe de o parte Europa, care in opinia sa "ignora exprimarea dorintei populare", si pe de alta parte sugereaza ca trebuie continuat procesul politic de solutionare a conflictului. Miza independentei are insa mai multe nuante si conotatii decat s-ar crede. Romania ar trebui sa fie cea mai interesata in procesele care se desfasoara la Tiraspol. (ACM si IntelMedia - Corespondenta din Transnistria)
UE, pentru grupul Ilascu
Presedintia finlandeza a Uniunii Europene a cerut Rusiei executarea deciziei Curtii Europene pentru Drepturile Omului (CEDO) privind "grupul Ilascu", apreciind ca atitudinea Moscovei "umbreste presedintia rusa a Consiliului de ministri", relateaza Mediafax, citand BASA-press.Finlanda, care asigura presedintia semestriala rotativa a UE, si-a exprimat regretul pentru neexecutarea deciziei CEDO la peste doi ani de la pronuntarea acesteia. Andrei Ivantoc si Tudor Petrov-Popa nu au fost eliberati, iar acest lucru" ameninta credibilitatea sistemului de protectie a drepturilor omului al Consiliului Europei", semnaleaza Finlanda. In ultimel luni, UE a solicitat, in repetate randuri, aplicarea integrala a deciziei Curtii". Consiliul Europei a adoptat deja patru rezolutii interimare prin care solicita eliberarea celor doi detinuti. Rusia nu a facut nici un comentariu. In cadrul reuniunii din data de 13 septembrie 2006, Comitetul de Ministri al Consiliului Europei a continuat analiza masurilor de executare a deciziei CEDO de la 8 iulie 2004 privind "grupul Ilascu". (D.E.)