Unul dintre greii AVAS pe zona Moldova, Dan Dimitrie Hauca, a fost prins ieri in flagrant in timp ce primea 50.000 de euro, pe care scria fluorescent ""MITA"".
In schimb, el a promis aranjarea licitatiei Sofert SA Bacau.

Fost jurist la Bancorex, Dan Dimitrie Hauca este cunoscut ca ""responsabil"" al AVAS, pe zona Moldova inca din 2004, chiar de pe vremea cand desi era reprezentant AVAS, el a facut-o pe consilierul juridic pentru una dintre firmele de la care statul avea de recuperat creante (""Perla Moldovei"").
Acum el a intrat din nou in atentie cu o chestiune mult mai grava decat un conflict de interese: coruptia. In schimbul banilor pretinsi si primiti de la reprezentanta unei societati comerciale, Hauca si cei doi intermediari ai afacerii au promis sa dea pe tava actiunile Sofert SA.
LICITATII TRUCATE. Trei licitatii cu strigare au fost organizate pentru adjudecarea unor tranzactii referitoare la privatizarea Sofert SA Bacau. Ultima a avut loc la inceputul lunii septembrie. Pretul de pornire a fost acelasi ca si cel de adjudecare: 17,6 milioane de RON. Au participat trei firme, Eldo din Bucuresti, Giromet din Brasov si H&H din Constanta, aceasta din urma fiind castigatoarea licitatiei, prin excluderea celorlalte doua. Monitorizarea facuta de procurorii DNA si specialistii din cadrul structurilor MAI, pe o perioada de doua saptamani, in urma denuntului reprezentantei uneia dintre firmele care au pierdut batalia pentru actiunile Sofert, a pus sub semnul indoielii corectitudinea organizarii si desfasurarii licitatiei. Fostul Sofert, acum Amoco Bacau, face parte din grupul de firme controlat de Ioan Niculae, mai ales prin Interagro. Grupul detine 65% din actiunile Sofert, alte 14% apartinand AVAS. Niculae este mai cunoscut pentru rolul pe care l-a avut in evolutia fostei mari campioane a asigurarilorAsirom si a fostei mari glorii a rafinariilor, Astra Ploiesti, ca si a echipei de fotbal omonime. Rafinaria nu mai functioneaza de mai bine de un an si se afla de asemenea sub spectrul falimentului.
INTERMEDIARII. Femeia a spus autoritatilor ca i s-au cerut bani in schimbul carora i s-a promis ca va castiga pachetul de actiuni, dar pentru ca nu a vrut, a pierdut. Ea a contestat licitatia ca nelegala, moment in care, potrivit unor surse judiciare, a fost contactata de un intermediar. Propunerea: 50.000 de euro pentru a-i rezolva favorabil contestatia. Flagrantul a scos la iveala si un al doilea intermediar. Cei doi, prinsi odata cu Dan Hauca, sunt Vasile Dumbrava si Rusu Ciprian, iar potrivit surselor noastre ei ar fi facut parte dintre cei care
s-au ocupat de organizarea licitatiei. Primul este un fost consilier juridic care a lucrat in cadrul Politiei Bacau, actualmente lector universitar la Universitatea George Bacovia, din Bacau. Al doilea este un debutant in aceasta profesie pe care o practica in cadrul firmei de lichidari Instant Expert. Dan Dimitrie Hauca si cei doi intermediari au fost ridicati si dusi la DNA Bucuresti pentru audieri. Ei risca sa fie retinuti pentru 24 de ore, sub acuzatii de coruptie, si prezentati judecatorilor cu propunerea de arestare preventiva pentru 29 de zile.
REACTII. Dan Hauca detine doar functia de consilier juridic la Directia Contencios Lichidari Valutare Falimente, ne-a precizat ieri seful AVAS, Razvan Orasanu. El avea atributii de reprezentare AVAS in fata instantelor din circumscriptia Curtii de Apel Bacau si administra dosarul Sofert SA. ""Avas va solicita institutiilor implicate informatiile si documentele necesare pentru constatarea vinovatiei angajatului institutiei. Nu tolereaza si nu va tolera acest tip de comportament si va aplica cel mai sever tratament"", a declarat Razvan Orasanu pentru Jurnalul National. Cu alte cuvinte, retinut de procurorii DNA pentru coruptie, Dan Hauca risca sa-si piarda functia detinuta la AVAS.