""Valurile Dunarii"", filmul lui Liviu Ciulei premiat in 1961 cu Globul de aur la Festivalul de la Karlovy Vary, trece in epoca drept inspirat din ""unele evenimente petrecute in timpul insurectiei armate din august 1944"". Pentru Securitate, e un mo

""Valurile Dunarii"", filmul lui Liviu Ciulei premiat in 1961 cu Globul de aur la Festivalul de la Karlovy Vary, trece in epoca drept inspirat din ""unele evenimente petrecute in timpul insurectiei armate din august 1944"". Pentru Securitate, e un motiv de serioasa preocupare.

Asa cum se vede din Nota de mai jos, gratie informatorilor din echipa de filmare, Securitatea stia tot ce face marele regizor pe platou. Liviu Ciulei era nu numai regizor, dar si interpretul unui personaj desemnat secundar de catre scenariu: carmaciul Mihai. Asemenea tuturor regizorilor in astfel de situatii, Liviu Ciulei face din carmaciul Mihai un personaj mult mai reliefat decat in scenariu. Se cocntureaza riscul - identificat drept extrem de periculos - ca personajul principal - nimeni altul decat un comunist - sa fie pus in umbra de personajul secundar, care nu e comunist. Un fapt tipic lumii artistice. Securitatea nu e de aceeasi parere. Sub semnul cautarii intentiei dusmanoase chiar si acolo unde aceasta nu era, institutia il suspecteaza de sabotaj ideologic pe Liviu Ciulei. Culmea birocratiei: pentru felul cum a facut regia, Liviu Ciulei e urmarit si dupa ce ""Valurile Dunarii"" a obtinut premiul pentru regie de la Karlovy Vary.

Ion Cristoiu


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.