Semnificatia actelor politice se afla in intentiile declarate sau ascunse, dar mai ales in consecintele lor. Din acest punct de vedere, trasatura caracteristica a perioadei dintre martie 1965 si decembrie 1989 din Romania se poate afla in conflictul

Semnificatia actelor politice se afla in intentiile declarate sau ascunse, dar mai ales in consecintele lor. Din acest punct de vedere, trasatura caracteristica a perioadei dintre martie 1965 si decembrie 1989 din Romania se poate afla in conflictul sau competitia pentru putere dintre Nicolae Ceausescu si partidul comunist. Problema nu este una de ideologie sau de caracterizare istorica a regimului, ci una de existenta a institutiilor politice implicate in guvernarea tarii si de evolutie a functiunilor lor. De pe o baza ideologica oarecum identica, niciodata prea sofisticata la comunistii romani, Nicolae Ceausescu si Partidul Comunist Roman erau sortiti sa se distruga reciproc, conform unui cod genetic specific celei mai pernicioase malignitati sociale din istorie. Reactia de respingere a raului trait in Romania acelor ani a condus din pacate la o anumita opacitate, care ascunde specificitatea epocii si impiedica rezolvarea gravelor probleme aparute dupa schimbarea din 1989.

SPERANTA. Nicolae Ceausescu a venit la putere in 1965 cu un mesaj de speranta si incredere in capacitatea de innoire a regimului. Mai tarziu, aberatiile si obscenitatea stilului sau de guvernare, indeosebi in anii premergatori caderii sale, ne-au facut sa uitam sentimentul de prospetime de la inceput. Faptul ca era flancat peste tot de Ion Gheorghe Maurer dadea o garantie celor care se saturasera de figurile obtuze ale ""ciocanarilor"" din vechea elita comunista. Desi Maurer se dovedise a fi un guvernant brutal si coercitiv in politica interna, figura lui lasata si reputatia ca vorbea perfect franceza, ca ii impresionase pe demnitarii straini cu gestica sa aristocratica, ii faceau pe romani sa creada ca se incearca o restaurare a demnitatii in functiile reprezentative ale tarii. O adevarata euforie se instaurase o data cu Declaratia din aprilie 1964, inca sub conducerea lui Dej, iar independenta marcata fata de Rusia Sovietica parea sa indice vointa comunistilor romani de a se integra in istoria nationala si de a-si crea un fel de legitimitate.

CUMINTE. Chivu Stoica a fost figura stearsa in aparatul de partid


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.