Romanii vor plati la iarna in medie cu pana la 12% mai mult pentru incalzire, costurile putand fi modificate de autoritatile locale, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Mircea Toa
Romanii vor plati la iarna in medie cu pana la 12% mai mult pentru incalzire, costurile putand fi modificate de autoritatile locale, a declarat la sfarsitul saptamanii trecute, secretarul de stat in Ministerul Administratiei si Internelor, Mircea Toader. "Cresterea pe tara va fi in medie de 10-12%, o crestere de 5-6% fiind materializata la vreo 85% dintre utilizatori. Vor fi si localitati unde pretul va creste cu 100%, unde inainte era 1.070.000 de lei vechi, iar acum gigacaloria depaseste doua milioane", a declarat Toader. Autoritatile locale trebuie sa hotarasca, pana pe 15 octombrie, care va fi pretul de facturare. "Acesta poate fi nelimitat de mic sau mai mare cu maxim 7% peste pretul local de referinta, daca demonstreaza ca banii care se adauga se duc numai pe investitii si modernizari. La Galati, pretul pe gigacalorie a fost stabilit in jurul sumei de 130 RON, in conditia in care Electrocentrale ar ramane la Termoelectrica. Pretul va scadea cu vreo 20 RON dupa trecerea la Consiliul Local", a spus Toader. Secretarul de stat in MAI a mai declarat ca Hotararea de Guvern referitoare la preluarea centralelor termice se afla depusa la Ministerul Economiei si Comertului pentru avizare. "Toate centralele termice vor trece la consiliile locale cu o singura conditie: sa nu distorsioneze piata energiei. Electrocentrale ar putea sa treaca la Consiliul Local Galati pana in noiembrie", considera Toader. Pe de alta parte, Toader a aratat, citat de Mediafax, ca autoritatile locale ar putea finanta o parte a costurilor de extindere a retelelor de gaze, pentru ca termenul de racordare sa fie redus la maxim 12 saptamani, fata de circa doi ani in prezent. Propunerea va fi discutata in perioada urmatoare de comisii de lucru formate din reprezentanti ai MAI si ai celor mai importante doua companii de distributie de gaze naturale, Distrigaz Sud si E.ON Gaz Romania, si ar putea intra in vigoare la inceputul anului viitor. Comisiile vor include si reprezentanti ai autoritatilor locale. Un element care urmeaza sa fie stabilit este modul in care se va realiza coparticiparea administratiei locale la finantarea si realizarea infrastructurii pentru distributia de gaze. "Cele doua firme de distributie sunt private si, daca nu au suficienti consumatori pe care sa-i deserveasca, nu aduc gazele. Aici trebuie sa intervina comunitatea locala cu 20-30% din finantare, sa se realizeze retelele", considera oficialul MAI. El a mai aratat ca firmele de distributie vor plati taxe de utilizare a domeniului public stabilite conform unei formule universale pentru toate orasele si municipiile. (G.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.