Un autointitulat grup de initiativa constituit din cativa actionari ai bancii Romexterra, condusi de controversatul Iosif Pop (cel care a fost arestat de DNA, in urma cu cativa ani, in dosarul Banca Transilvania), incearca de cateva saptamani sa s
Un autointitulat grup de initiativa constituit din cativa actionari ai bancii Romexterra, condusi de controversatul Iosif Pop (cel care a fost arestat de DNA, in urma cu cativa ani, in dosarul Banca Transilvania), incearca de cateva saptamani sa saboteze prin orice mijloace preluarea pachetului majoritar de actiuni al bancii de catre MKB - Ungaria, banca detinuta de puternicul grup german Bayerische LB. Zbaterea grupului Iosif Pop (din care face parte si senatorul Mihail Antonie, fost director al Distrigaz Nord, dar si Gheorghe Nicolaescu, unul dintre actionarii fondatori), care reprezinta un grup de interese nemandatat si care nu are personalitate juridica, incearca din rasputeri, in special prin declaratii lansate in media, sa acrediteze ideea ca cei peste 90.000 de actionari ai Romexterra Bank ar fi facut si fac - si in continuare - o mare greseala daca si-ar vinde actiunile catre MKB la pretul de 6 lei/actiune, intrucat aceste actiuni ar valora dublu pe piata. De retinut este ca Iosif Pop nu vine cu nici un argument credibil in favoarea sustinerilor sale privind echitabilitatea pretulului, dar face aceste declaratii taman din momentul in care a devenit cert pentru el ca MKB va reusi sa cumpere 50% plus una din actiunile Romexterra Bank si va deveni astfel actionarul majoritar.
"Oferta" unui SRL din Anglia
Acelasi Pop a scos recent "la inaintare" o simpla adresa ce i-a fost trimisa de o anume PPF Investments Ltd - un SRL din Londra - Marea Britanie, catre el, in calitate de reprezentant al SC Imofinance SRL Cluj, la data de 12 septembrie 2006, pentru a "demonstra" ca are in spate un alt investitor amator sa achizitioneze actiunile Romexterra, si care ar oferi 8 lei/actiune, in loc de 6 lei/actiune. Foarte ciudat, oferta PPF Investments Ltd (care pare trasa la indigo cu cea facuta de MKB inca din luna iulie a.c.) apare in documentul prezentat de Pop ca ar avea termenul limita de valabilitate la 29 septembrie 2006, data pana la care se sustine ca daca minimum 20% din actiunile Romexterra Bank nu vor fi vandute catre PPF, oferta isi va incheia valabilitatea. In conditiile in care PPF Investments (spre deosebire de MKB) nici macar nu a obtinut pana la ora actuala avizul Bancii Nationale a Romaniei pentru a fi acceptat, conform legii bancare, ca investitor serios si solvabil pentru a achizitiona un pachet important de actiuni al unei banci din Romania, reiese fara dubiu ca actiunile lui Iosif Pop sunt o diversiune ordinara, cu scopul vadit de a sabota afacerea MKB, in sensul de a impiedica vanzarea pachetului majoritar de actiuni catre grupul ungar. In sprijinul acestei idei vin chiar afirmatiile lui Pop, care in luna august a.c. declara presei ca pretul de 6 lei oferit pentru actiunile Romexterra Bank "ar trebui sa fie cel putin dublu", dar care in prezent agita o oferta facuta lui, si nu bancii, care mentioneaza un pret de doar 8 lei/actiune. Apoi, cum se poate crede ca este fizic posibil ca pana la 29 septembrie (peste 12 zile) Iosif Pop si grupul sau sa obtina avizul BNR, iar apoi sa reuseasca sa cumpere de la zeci de mii de actionari persoane fizice, un pachet de minimum 20% din actiuni!? Spre comparatie, grupului MKB i-au trebuit, din iulie de cand a lansat oferta de achizitie, mai bine de doua luni si jumatate pentru a cumpara jumatate din actiunile Romexterra, prin cele 41 de sedii ale bancii cu rol de puncte de procesare a contractelor de vanzare-cumparare de actiuni (care reuseau sa semneze maximum 50 de contracte de vanzare de actiuni pe zi cu fiecare actionar in parte care s-a decis sa-si vanda actiunile). Astfel, in doua luni si jumatate s-a reusit procesarea contractelor cu 25.000 dintre actionarii persoane fizice (care detin circa 30% din actiuni) si patru dintre actionarii persoane juridice (care detin peste 20% din actiuni). Daca a fost nevoie de doua luni si jumatate pentru achizitionarea a 30% din actiuni, de la persoanele fizice, este evident pentru oricine ca oferta Iosif Pop - PPF SRL este irealizabila, deoarece pana la termenul limita anuntat de acest grup de interese - de 29 septembrie - nu va fi posibila procesarea nici macar a 10% din actiuni, in cazul in care acesta va reusi sa convinga pe cineva.
O alta ciudatenie este cum de s-a preferat in acest caz, ca PPF Investments Ltd, sa-si manifeste intentia de a cumpara actiuni nu printr-o oferta publica facuta direct, ci prin mandatarea lui Iosif Pop sa procedeze la ceea ce crede el de cuviinta pentru informarea si convingerea persoanelor care detin actiuni.
Riscurile la care sunt expusi actionarii
In alta ordine de idei, a devenit limpede pentru oricine ca zbaterile lui Iosif Pop s-au intetit peste masura in ultimele zile, in conditiile in care oferta bancii MKB se apropie de termenul ei limita de valabilitate - 23 septembrie 2006, iar oficialii bancii au anuntat achizitionarea pachetului majoritar de actiuni. Grupul de interese, care sustine ca ar fi achizitionat deja peste 10% din actiunile Romexterra, in numele PPF, spera ca prin declaratiile sale publice sa-i convinga pe cei peste 90.000 de actionari ai banci (care detin peste 77% din actiunile Romexterra) sa renunte sa-si mai vanda actiunile catre MKB. Surse avizate ne-au informat ca PPF Investments Ltd nici macar nu s-a deranjat pana in prezent sa realizeze o evaluare a activelor Romexterra Bank, operatiune obligatorie pentru cineva dispus sa plateasca peste 40 - 50 de milioane de euro pentru o banca, operatiune menita sa stabileasca pentru ce se platesc banii (adica sa se verifice patrimoniul, activele si pasivele bancii, sursele de finantare, personalul uman si calificarea acestuia etc). Lipsa unei asemenea evaluari demonstreaza ca "tertul investitor" scos din maneca, peste noapte, de Iosif Pop se comporta exact invers decat ar proceda un investitor cu intentii serioase. Mai mult, lipsa avizului Bancii Nationale a Romaniei, va face imposibila, conform legilor bancare, inregistrarea actiunilor cumparate de PPF in Registrul Actionarilor. In plus, oferta PPF Investments prezentata de Iosif Pop arata ca plata celor 8 lei promisi pentru o actiune se va face in termen de 10 zile de la expirarea datei limita de 29 septembrie 2006, si numai daca pana la aceasta data limita se va reusi achizitionarea a minimum 20% din actiunile Romexterra. Iata asadar, la ce riscuri se expun cei care vor alege sa mearga pe mana lui Iosif Pop: sa dea vrabia din mana, pe cea de pe gard. Pentru ca oferta MKB este cat se poate de serioasa, are girul BNR, in fapt oferta s-a si realizat prin acumularea a peste 50% din actiuni, in vreme ce grupul minoritar al actionarilor care vor fi amagiti cu un pret cu 2 lei mai mare, au sanse ca si nule de a-si vinde si primi banii pe actiuni. Iar pe viitor este posibil ca o buna perioada de timp nimeni sa nu mai fie interesat de achizitionarea actiunilor Romexterra si cine va avea nevoie de capital va ramane cu buza umflata, pentru ca nu a optat la timp pentru o oferta cu adevarat serioasa si a visat la vrabia de pe gard.
O posibila ipoteza
Agitatia grupului de interese condus de Iosif Pop este limpede ca nu va putea duce la bun sfarsit afacerea PPF, care nu poate fi viabila pana la termenul limita de 29 septembrie si nici nu constituie o oferta de luat in seama cata vreme nu a dobandit avizul BNR. In schimb, grupul Pop poate da peste cap, intr-o oarecare masura, tranzactia MKB. Or, daca tranzactia MKB nu ar mai avea loc, ce castig poate va avea grupul Pop din aceasta? O ipoteza foarte posibila ar fi ca Pop are in spate un cumparator (posibil si un tert), de la care are promis un considerabil comision in cazul in care va reusi sa inlature MKB de pe traseu, si sa predea ulterior banca pe tava acestui investitor. Exista vreo garantie ca se va oferi pe viitor un pret mai mare decat cel de 6 lei/actiune oferit de MKB? Nici una si in nici un caz de la Iosif Pop, care intai a strigat ca pretul real al unei actiuni ar fi dublu, dupa care a scos din maneca o "oferta-sperietoare", cu doar 2 lei mai mare si apoi nu s-a mai aratat ingrijorat ca si aceasta ar fi "sub pretul real". Iar in cele din urma, exista riscul major ca nici macar cei 6 lei sa se mai ofere, odata ce s-a demonstrat in tot acest proces ca peste jumatate din actionarii Romexterra sunt dispusi
sa-si vanda actiunile detinute, intrucat au mare nevoie de capital.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.