Un procent de 88% din tinerii romani cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani ar emigra, in cazul in care ar avea posibilitatea legala, dar mai putin de 20% ar alege sa se stabileasca permanent intr-o alta tara, potrivit unui studiu al Bancii Mondial
Un procent de 88% din tinerii romani cu varste cuprinse intre 15 si 24 de ani ar emigra, in cazul in care ar avea posibilitatea legala, dar mai putin de 20% ar alege sa se stabileasca permanent intr-o alta tara, potrivit unui studiu al Bancii Mondiale (BM). In raportul anual privind dezvoltarea economiei mondiale, denumit "Dezvoltarea si generatia urmatoare", se arata ca procentajul tinerilor romani dispusi sa emigreze este superior celui inregistrat in Etiopia - 80%, Bangladesh - 78%, Irak - 76%, Malaezia - 57%.
Marea Britanie, tinta falsa
Dezbaterea declansata in Marea Britanie privind o invazie a imigrantilor romani dornici de munca nu este confirmata, cel putin in randul absolventilor de liceu, releva un studiu realizat de Catedra de Filosofie - Sociologie a Facultatii de Istorie si Filosofie din Universitatea "Dunarea de Jos" Galati. Conform raspunsurilor furnizate de repondenti, numai 2,8% au drept tinta Marea Britanie sau unul din statele Commonwealth ca o posibila destinatie, desi aproximativ 11% dintre absolventi romani de liceu vor sa plece la munca in strainatate imediat dupa terminarea liceului, alte 11 procente declarand ca vor sa plece definitiv din tara mai devreme sau mai tarziu.
Plecarea in afara tarii reprezinta, astfel, o solutie pentru cei care nu aleg o forma de invatamant superior dupa absolvire. Doar 3,2% dintre cei chestionati au raspuns ca vor sa se angajeze (in tara), lucru care arata cati dintre tineri isi evalueaza sansele de realizare in tara fara o diploma de absolvire a unor studii superioare. Potrivit studiului, 8,9% dintre cei chestionati au unul sau ambii parinti plecati, fapt care trimite la necesitatea unei cercetari atente a problemelor care pot aparea in cazul acestor tineri. Daca procentul este acelasi la nivelul tuturor anilor de studii, ba chiar si la varste mult mai mici, atunci exista o situatie care ridica noi si grave probleme sociale, releva studiul.
Exodul creierelor
85% dintre elevi urmaresc sa-si continue studiile (35% dintre acestia vizand in paralel si ocuparea unui loc de munca), fapt care indica importanta pe care o acorda tinerii studiilor superioare, chiar si in conditiile in care sunt nevoiti sa lucreze pentru a se intretine totodata. Dar si cei care intentioneaza sa-si continuie studiile iau in calcul plecarea la munca in strainatate. 8,7% dintre repondenti vor mai intai sa-si termine studiile superioare si apoi sa plece definitiv, acestia intrand, in buna masura, in ceea ce se numeste "exodul creierelor". Cei care doresc sa-si continue studiile si care ar pleca in strainatate in vederea pregatirii profesionale superioare reprezinta 7,7% dintre repondenti. Cel mai des invocat dintre motive a fost dorinta unor castiguri mai mari (43,6%). Lipsa unui loc de munca in tara i-ar determina doar pe 11,5% dintre proaspetii absolventi de liceu sa paraseasca Romania.
In privinta scopului unei eventuale plecari in strainatate, cel mai ridicat procent al celor ce au optat pentru ocuparea unui loc de munca (71,6%), cu sau fara contract, doar 30% exprimandu-si preferinta pentru existenta formelor legale de angajare chiar de la plecare. Studiul a fost efectuat in perioada mai - iunie 2006 pe un numar de 2.37 elevi de liceu din cinci judete ale tarii (Galati, Braila, Iasi, Neamt si Botosani), majoritatea fiind din Galati (94,95%).
Tinerilor le plac tutunul si alcoolul
Pe de alta parte, studiul Bancii Mondiale arata ca Romania face parte din statele unde consumul de alcool este ridicat in randul tinerilor. Potrivit raportului, bazat pe datele unor studii din anii 2000 si 2003, 80% din tineri cu varste cuprinse intre 15 si 19 ani au consumat alcool in ultimul an. Spre comparatie, procentul se apropie sau depaseste 90% in Marea Britanie, Danemarca, Cehia si Grecia, dar se plaseaza sub 80% in Croatia, Portugalia si Norvegia. De asemenea, procentajul de fumatori in Romania, in randul adolescentilor cu varsta cuprinsa intre 13-15 ani este, in acest an, de 20% in cazul fetelor, respectiv 27% in cazul baietilor.
Pe de alta, numarul persoanelor care traiesc cu mai putin de un dolar pe zi era, in anul 2003, de sub 2% din populatia totala, 0,5% aveau un venit de un dolar pe zi, 12,9% dispun de o suma zilnica mai mica de doi dolari, iar 3% au venit de doi dolari pe zi.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.