Aristide Buhoiu a murit, ieri dimineata, la spitalul Agrippa Ionescu din Bucuresti. El a fost adus, la inceputul saptamanii, din Grecia, dupa ce starea sa de sanatate s-a deteriorat, iar in ultimele zile a fost mentinut in viata cu ajutorul aparatelo
Aristide Buhoiu a murit, ieri dimineata, la spitalul Agrippa Ionescu din Bucuresti. El a fost adus, la inceputul saptamanii, din Grecia, dupa ce starea sa de sanatate s-a deteriorat, iar in ultimele zile a fost mentinut in viata cu ajutorul aparatelor. Buhoiu, in varsta de 67 de ani, avea cancer, el suferind o interventie chirurgicala in urma cu opt ani, insa boala a recidivat in ultima perioada. Cunoscutul realizator de televiziune Aristide Buhoiu va fi inmormantat miercuri, la Cimitirul Bellu, din Bucuresti. Trupul neinsufletit este depus de astazi la Biserica Amzei din Capitala, au declarat, pentru Mediafax, surse din apropierea familiei realizatorului. Nascut in 1939, la Lugoj, Aristide Buhoiu este absolvent al Facultatii de Filologie a Universitatii "Babes-Bolyai" din Cluj-Napoca. Aristide Buhoiu si-a dedicat aproape o jumatate de secol activitatii in institutiile mass-media din Romania. A debutat in 1957, ca reporter la Radio Timisoara. Intre 1958-1965 a fost redactor la Radio Cluj si crainic sportiv la Radio Bucuresti. Cu sprijinul lui Tudor Vornicu si Octavian Paler, si-a inceput, din 1958, relatia cu Televiziunea Romana, unde a fost redactor al emisiunilor "Duminica Sporiva", "Studioul A", "Zig-Zag", "360 de grade", "Post Meridian", "Trubaduri de altadata", "Tele-Sport". Intre 1976 si 1983 a realizat ciclul "Drumuri europene", pentru care a primit Marele Premiu ACIN. Intre 1985-2002 a fost editor al publicatiei saptamanale "Universul" din SUA, in timp ce intre 1987-1989 a fost realizator al emisiunilor radiofonice pe unde medii "Radio Universul". Din 1994 pana in 1997 a realizat emisiunile TV prin cablu "Tele Romania USA", transmise la New York, Hollywood, Anaheim, Glendale, Sacramento, Los Angeles. Intre 1995-1998 a fost realizator al emisiunilor saptamanale "Drumuri printre amintiri", "Cutia Pandorei", la Tele 7 ABC.
In plan managerial, Aristide Buhoiu a fost director general la TV Super Nova (1997-1998), director general la Tele 7 ABC (1998-2000) si director general la cotidianul "Cronica Romana". In ultima parte a vietii a realizat emisiunea saptamanala "Studioul Aristide Buhoiu", dedicata in principal artei si culturii romanesti.
A primit premiul Asociatiei Profesionistilor de Televiziune din Romania pentru "Drumuri americane", Premiul "Tatomir" al Uniunii Juristilor din Romania si Premiul "Pamfil Seicaru" pentru publicistica TV. A fost presedintele fundatiei non-profit Academia de Radio si Televiziune, specializata in pregatirea redactorilor, reporterilor si a prezentatorilot de TV. In anul 2004, a fost decorat de presedintele Ion Iliescu, cu Ordinul "Meritul Cultural", in grad de ofiter. Este autorul unor volume ca "Italia in cateva cuvinte", "Petschovschi", "Slalom pe meridiane", "Tunisia". Aristide Buhoiu a editat Almanahurile "Universul" si o editie princeps a poeziilor lui Mihai Eminescu. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.