Aspect de chihlimbar, gust astringent de tanin si o multitudine de arome pot defini perfectiunea intr-un pahar imbietor cu esenta din Normandia. Calvados-ul este o bautura alcoolica ce se obtine prin distilarea cidrului si care are un grad ridica

Aspect de chihlimbar, gust astringent de tanin si o multitudine de arome pot defini perfectiunea intr-un pahar imbietor cu esenta din Normandia.

Calvados-ul este o bautura alcoolica ce se obtine prin distilarea cidrului si care are un grad ridicat de alcool (pana la 70%). Cidrul este, de asemenea, o bautura tare ce se produce in urma distilarii sucului de mere. Departamentul Calvados, situat in vestul Frantei, in Normandia de Jos, este recunoscut pentru plantatiile sale de meri destinati producerii de cidru. Pana nu de mult, proprietarul oricarei ferme locale dispunea si de un permis de distilare pentru producerea de calvados. Denumirea bauturii provine chiar de la numele acestui departament francez.
CALITATI. Calvados-ul poate fi foarte bun fie ca are o vechime de zeci de ani, fie ca este recent scos din alambic. Totusi, trecerea anilor face ca licoarea sa sufere unele schimbari, in mod deosebit la nivelul aspectului si al aromei. Abia iesit din alambic, un calvados poate ajunge si la 68%-72% alcool. Este prea puternic pentru a putea fi comercializat. Calvados-ul este atunci depozitat in butoaie de stejar, pentru ca gradul de alcool sa scada o data cu trecerea timpului. Incepe astfel o maturare lenta si meticuloasa. Taninul din lemnul de stejar se confunda putin cate putin cu aroma de mar din calvados, bautura capatand un gust astringent si o culoare subtila de chihlimbar. Alchimia poate dura si peste 40 de ani. Dupa o asemenea perioada, perfectiunea calvados-ului se simte in gura dupa finetea sa si dupa bogatia care genereaza toate aromele si care face sa nu predomine nici una. Calvados-ul se serveste fie intre doua piese de rezistenta, in timpul mesei, fie la final, ca digestiv. Isi defineste calitatile in asociere cu branza, ciocolata, deserturile, cremele de ciocolata, inghetata sau sorbetul. De asemenea, calvados-ul poate intra in compozitia unor retete originare din Normandia ce contin mere, crevete, carne de vita sau de pui.

SPRE DISPARITIE


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.