Simte pentru cateva ceasuri influenta pe care o manifesta Franta in secolul al XIX-lea si in prima jumatate a secolului al XX-lea asupra celorlalte tari.

Peretii primului etaj de la Facultatea de Drept din Bucuresti nu mai sunt reci si intunecati. Au prins viata si lumina. Holul facultatii a fost gazda expozitiei pe care Arhivele Nationale ale Romaniei si Federatia Arhivistilor din Romania, in colaborare cu Agence Universitaire de la Francophonie (AUF), au organizat-o. Alina Pavelescu, inspector principal la Arhivele Nationale, ne spune cum a aparut ideea acestui proiect, intitulat ""Feuilles de Vie. Vivre, aimer et... raconter en franIais"". ""Aceasta expozitie s-a nascut din dorinta de a participa la Anul Francofoniei prin organizarea unui eveniment cultural care sa evidentieze radacinile istorice ale culturii francofone in spatiul romanesc. Afland despre proiectul AUF de a organiza un colocviu intitulat «M...moire et exp...rience: Partager en franIais la diversit... du monde», am solicitat sa ne alaturam demersului lor cu propriul nostru proiect, o expozitie de documente din Arhivele Nationale.""
Expozitia ilustreaza indeosebi perioada cuprinsa intre secolul al XIX-lea si prima jumatate a secolului al XX-lea si este formata din 14 categorii, reprezentate fiecare cu un panou. Ne-au ramas in minte: ""histoires de femmes"", ""rÊves de nos grandes-m""res"", ""franIais des enfants"", ""amours da€™antan"", dar si ""les ambassadeurs"", ""rÊves de paix"", ""rÊve du progress"" (cu documente privind participarea Romaniei la expozitiile internationale), ""FranIais de la€™Orient"" (semnalarea unor romani in zonele francofone din Orient), ""Amerique Latine"" (prezenta unor romani in Martinica, de pilda).
TRECUT. Amorul de altadata, surprins de artistul H. Montassier. Creatia poarta numele de ""La Rose""