Ultimatumul dat de taranisti democratilor in privinta incheierii unui protocol intre cele doua formatiuni expira astazi (sambata - n.red.), iar de acest moment ar putea depinde locul pe care PD il va ocupa la masa popularilor europeni. Cu o saptamana
Ultimatumul dat de taranisti democratilor in privinta incheierii unui protocol intre cele doua formatiuni expira astazi (sambata - n.red.), iar de acest moment ar putea depinde locul pe care PD il va ocupa la masa popularilor europeni. Cu o saptamana in urma, conducerea PNTCD a anuntat ca va da un vot pozitiv aplicatiei PD pentru obtinerea calitatii de membru asociat al PPE, "doar in cazul in care pana la data de 16 septembrie 2006 va exista un protocol semnat intre PNTCD si PD, care sa prevada participarea partidelor noastre pe liste comune la alegerile pentru Parlamentul European, precum si la alegerile pentru Parlamentul Romaniei". Intrunirea Biroului Politic al PPE, in care se va lua in discutie cererea PD, va avea loc in perioada 18-19 octombrie la Bruxelles. Taranistii au promis ca ii vor instiinta pe europeni de faptul ca dialogul cu democratii lasa de dorit, desi PPE ceruse ca partidele populare din aceeasi tara sa colaboreze si sa aiba strategii politice comune. "Vom prezenta PPE exact situatia in care suntem si vom cauta sa gasim o solutie care sa nu ne plaseze pe pozitii contrare", ne-a declarat ieri vicepresedintele PNTCD Radu Munteanu. El a explicat ca, in cazul in care PD ignora, in continuare, formatiunea taranistilor, reprezentantii PNTCD ar putea propune Biroului Politic al PPE amanarea discutarii cererii partidului lui Boc.
La randul lor, udemeristii - si ei parteneri vechi ai PPE - au precizat ca nu vor pune bete in roate democratilor in demersul lor de a deveni membri asociati, insa asteapta asigurari de la PD ca se va urgenta adoptarea statului minoritatilor nationale. "In principiu nu cred ca ne vom impotrivi, dar va trebui ca democratii sa fie mai cooperativi in ceea ce priveste statutul minoritatilor, care e taraganat de un an de zile", ne-a declarat ieri liderul UDMR, Laszlo Borbely. El a sustinut ca Uniunea nu conditioneaza sprijinirea PD in PPE cu adoptarea statutului minoritatilor, insa "vrem sa fim in PPE cu un partid cu care sa nu avem probleme". Borbely a precizat ca discutiile pe care udemeristii le-au avut recent cu democratii pe aceasta tema vor continua si la inceputul saptamanii viitoare, mentionand ca au promisiuni de la PD ca statutul va fi adoptat in forma initiala, dar cu unele amendamente "pe care le putem rezolva".


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.