Peste 8000 de cadre didactice din toata tara au protestat, ieri, in prima zi de scoala, in Piata "George Enescu" din Capitala - botezata de ei "Piata Tepelor" pe care le-a dat Guvernul, timp de 16 ani, Invatamantului romanesc. Ministrul Mihail Har
Peste 8000 de cadre didactice din toata tara au protestat, ieri, in prima zi de scoala, in Piata "George Enescu" din Capitala - botezata de ei "Piata Tepelor" pe care le-a dat Guvernul, timp de 16 ani, Invatamantului romanesc. Ministrul Mihail Hardau a ales sa deschida noul an scolar la o scoala din Miercurea Ciuc, unde a fost uimit de primarul Raduly Robert, care a tinut discursul numai in limba maghiara. Incercand sa treaca onorabil peste acest incident, ministrul Educatiei si Cercetarii a spus ca va fi nevoit sa se inscrie la cursuri de limba maghiara. "Ma bucur ca, atunci cand in Bucuresti sunt vremuri grele si este miting, va gasiti linistea si siguranta in Harghita", l-a taxat insa, din nou, Raduly. In tara, majoritatea scolilor au fost deschise de directori, iar in cele din Bucuresti au venit la festivitati toti invatatorii.
Scoala incepe cand vor profesorii
Manifestatia profesorilor din "Piata Tepelor" a tinut sa demonstreze, in primul rand, ca scoala incepe cand vor profesorii, nu autoritatile. Intregul protest s-a desfasurat sub acest semn, mai multe tepe simbolice fiind amplasate in mijlocul sindicalistilor, avand inscriptionate: "Guvernul (in)teapa, educatia, Oficial dam tepe bine, Guvernul promite tepe". Un personaj cu o coroana de lauri pe cap, intruchipand Puterea, avea in maini doi saci: unul gol, cu datoriile Executivului catre Educatie, si unul plin, cu promisiunile Guvernului. Marius Nistor, vicepresedintele Federatiei Nationale a Sindicatelor din Invatamantul preuniversitar "Spiru Haret", a deschis seria discursurilor, catalogand mitingul drept o ora de dirigentie in aer liber, unde "am venit sa-i invatam pe Basescu, Tariceanu si ai lor sa fie corecti si cinstiti" si "le-am adus doua tepe si un borcan cu miere".
"Ne-am saturat de saracie"
Sindicatele din Educatie sunt nemultumite de propunerea de majorare a salariilor facuta de Executiv, pe care o considera indecenta. Totodata, dascalii acuza ca, pana la ora actuala, legea salarizarii personalului bugetar nu a fost elaborata, desi avea ca termen data de 1 iunie 2006. "Ne-am saturat sa tot batem la portile unui Guvern care nu vrea sa ne primeasca sa discute cu noi, ne-am saturat sa fim paria acestei societati, ne-am saturat sa ne cumparam haine de la second hand, ne-am saturat sa ne fie rusine sa intram la sala cu incaltamintea rupta, ne-am saturat sa plangem pe la colturi deoarece copiii nostri nu au ce manca din salariile de mizerie pe care le primim ca dascali", a afirmat Aurel Cornea, presedintele Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant.
Si reprezentantii invatamantului universitar au fost prezenti. "Am venit astazi aici, in piata, pentru a atrage atentia Guvernului ca invatamantul a devenit cenusareasa societatii. Cine vrea sa-si bata joc de altcineva in aceasta societate, atunci se gandeste ca are o piatra de incercare, si anume Invatamantul. Suntem considerati ca luam bani, ca luam spaga, dar nimeni nu vine sa vada care sunt conditiile in care noi invatam si in care muncim. Suntem ponegriti, suntem denigrati, dar nimeni nu vrea sa stie despre ce este vorba in Invatamant. O ora de curs nu inseamna 45 de minute, o ora de curs inseamna 5-6 ore de laborator, de biblioteca. Trebuie sa ne cumparam carti. Nu avem bani pentru asa ceva. Trebuie sa ne cumparam material didactic - nu avem bani pentru asa ceva. Universitatile noastre nu sunt dotate, laboratoarele nu sunt dotate, studentii sunt si ei nemultumiti, atat de cresterea preturilor la locurile de cazare, de bursele mici, cat si de conditiile care li se ofera penru desfasurarea actului de invatamant" - a sustinut, la randul sau, reprezentantul sindicatelor din invatamantul superior, Razvan Bobulescu.
Cursurile incep luni
Liderii sindicalistilor au anuntat ca, incepand de luni, 18 septembrie, cursurile se vor desfasura normal in scoli, iar in functie de reactia puterii executive vor decide ce actiuni de protest vor mai organiza. Ei au criticat atitudinea ministrului Invatamantului si a prefectilor care au obstructionat deplasarea coloanelor catre Bucuresti si care au anuntat ca vor taia zilele de lucru ale profesorilor care au participat la mitingul de la Bucuresti. Liderii sindicali sunt decisi sa dea in judecata Ministerul Educatiei, daca cei care au participat la miting vor avea de suferit in urma protestelor de vineri La ora 13.00, sindicalistii au pornit intr-un mars spre sediul Guvernului, unde au depus un memorandum cu cererile lor, iar o ora mai tarziu, acestia paraseau Piata Victoriei, indreptandu-se catre autobuze. Intreaga manifestatie s-a desfasurat fara incidente.
Regretul dascalilor
Mai multi profesori bucuresteni participanti la proteste s-au declarat nemultumiti ca n-au fost consultati de liderii sindicali in legatura cu perioada declansarii acestora, singurul lor regret fiind acela ca si-au rapit atat lor, cat si elevilor, bucuria deschiderii anului scolar. Ei considera, pe de-o parte, ca prima zi de scoala nu este momentul cel mai potrivit pentru o actiune sindicala, iar pe de alta parte, si-au exprimat temerea fata de retinerile salariale sau de posibilitatea recuperarii orelor de curs. Alti dascali au venit in "Piata Tepelor" numai dupa incheierea festivitatii inceputului de an la scolile unde predau, argumentand ca au luat aceasta decizie din respect pentru elevi. Ei au recunoscut, totusi, ca aceasta varianta nu ar fi putut fi luata in calcul de colegii lor din tara. (Magda SEVERIN)
Basescu: Scoala romaneasca este mediocra
Presedintele Traian Basescu a declarat, ieri, la Realitatea TV, ca scoala romaneasca este, conform standardelor internationale, una mediocra, olimpicii romani nefiind reprezentativi pentru nivelul invatamantului. "Scoala romaneasca - va pot spune cum este evaluata acum - dupa standarde internationale este o scoala mediocra. Sa iesim din povestea <<geniala noastra scoala>>. Este etichetata ca fiind o scoala mediocra, iar olimpicii nu reprezinta nivelul scolii. Nu l-au reprezentat si nu-l reprezinta. Olimpicii sunt acele varfuri care sunt special pregatite, inzestrati de la natura, pe de o parte, si pe de alta parte cu cativa profesori extraordinar de atasati de copii, dar si de buni, si care-i ajuta sa-si valorifice inteligenta superioara pe care o au. Ei sunt niste varfuri selectate, care pot fi varfuri care apar si intr-o scoala mediocra, cum este a noastra", a apreciat presedintele.
La cinci ani de nivelul european
Seful statului considera ca, pentru a atinge nivelul european, scoala romaneasca are nevoie de cinci ani, in care sa se faca investitii cel putin egale cu cele facute in acest an. Intrebat despre situatia actuala din invatamant, Basescu a raspuns ca "nu este usoara, dar este anul in care, pentru prima data dupa revolutie, s-au alocat foarte multi bani pentru modernizarea scolilor". "Este pentru prima data cand nu ne limitam la o simpla igienizare: dam cu apa, dam cu o matura si scoala este gata. S-a trecut la lucrari mari", a spus presedintele. Basescu a mentionat ca invatamantul va obtine, in fiecare an, conform legii, 5% pana la 6% din PIB. "Este primul in an in care invatamantul primeste aproape 5%, dupa 16 ani. Niciodata in 16 ani invatamantul nu a primit mai mult de 3,7% sau 3,8%. Anul acesta avem 5% din PIB", a spus presedintele. El a dat asigurari ca se va ajunge la 6% pentru invatamant, asa cum a promis Alianta in campanie, si cum este in lege.
Cravata de pionier
Intrebat despre intentia profesorilor de a protesta public si de a intra in greva, presedintele a precizat ca este optiunea acestora, insa ar trebui ca ziua de 15 septembrie sa fie lasata elevilor, sa se bucure de prima zi de scoala. "Poti intra in greva de a doua zi. Lasa elevilor ziua de 15 septembrie", a spus Basescu. Vorbind despre vremurile in care a fost scolar, presedintele a afirmat ca isi aduce aminte de "imaginile cu ghiozdanasul in spate". "De la cravata de pioner imi aduc aminte, nu imi aduc aminte dincolo de aceasta perioada. Probabil si pozele sunt de atunci", a mai spus Basescu. (O.B.)
Situatia din tara
In aproape toate localitatile din tara au fost deschise scolile, chiar daca multi dintre profesori au participat la actiunile de protest. In schimb, toti directorii unitatilor de invatamant i-au asteptat pe elevi. In judetele Sibiu si Arad, cadrele didactice si-au respectat decizia de a boicota festivitatile, in Sibiu unele scoli fiind chiar inchise. Potrivit datelor oficiale comunicate de Biroul de Presa al Sindicatului Invatamantului Preuniversitar Sibiu, in peste 70a dintre unitatile de invatamant sindicalistii nu s-au prezentat la manifestarile programate pentru ora 09.00, iar 25% dintre aceste scoli sunt inchise. In municipiul Medias, majoritatea scolilor au fost inchise, angajatii alegand aceasta forma de protest. Pe usile scolilor au existat afise care ii anuntau pe elevi si parinti ca dascalii protesteaza fata de faptul ca Executivul nu si-a respectat promisiunile, informeaza Mediafax.
In judetul Arad, potrivit sindicalistilor, cei mai multi profesori au stat in cancelerii in timpul festivitatilor de deschidere a noului an scolar, iar cei care au ales sa participe au purtat banderole albe. Copiii au fost intampinati de directorii de scoli.
In judetul Covasna, au inceput scoala aproape 40.000 de elevi, dintre care 2830 au intrat in clasa I. Ei vor avea si profesori dupa ce repartizarea suplinitorilor calificati, in curs de calificare sau necalificati s-a incheiat cu bine dupa examenul sustinut saptamana trecuta de candidatii la cele 380 posturi ramase libere in urma titularizarilor. Singurele posturi neocupate sunt in zona Targu Secuiesc, unde nu s-au gasit trei profesori de limba romana si doua invatatoare in zona Intorsura Buzaului, posturi pentru care se va organiza insa un concurs separat. Totodata, se resimte lipsa specialistilor in informatica, in conditiile in care cei care au acest profil pleaca in alte domenii sau judete, pentru salarii mai mari. Astfel, cursurile de informatica vor fi asigurate prin plata cu ora a titularilor care vor avea o norma jumatate.
In Mures, sindicalistii au decis sa nu boicoteze inceputul de an scolar, ci doar sa trimita un autocar cu 30 de dascali la Bucuresti, pentru a participa la protest. Majoritatea profesorilor diriginti si a invatatorilor din scolile din judetul Alba au participat la deschiderea noului an scolar, celelalte cadre didactice ramanand insa in salile profesorale. In paralel, o delegatie a cadrelor didactice din Alba a participat la actiunile de protest organizate la Bucuresti. In Alba Iulia au existat institutii de invatamant unde toate cadrele didactice au participat la festivitatile de deschidere a scolii, acestea fiind unitati cu regim special, precum Colegiul Militar Liceal "Mihai Viteazul" sau Seminarul Teologic Ortodox Mitropolit Simion Stefan.
In judetul Bihor, conform conducerii Inspectoratului Scolar Judetean, toate scolile si-au inceput cursurile, dar sindicalistii au pregatit, in paralel, un miting in fata Casei de Cultura a Sindicatelor, la care au putut participa toti dascalii care au dorit acest lucru. O delegatie a participat si la mitingul din Bucuresti.
Scoala a inceput in judetul Hunedoara cu putini elevi si foarte putini profesori, dar cu toti directorii. O situatie speciala s-a inregistrat la coala Generala "Lucian Blaga" din Deva, unde nici profesorii si nici elevii nu au venit la unitatea de invatamant, care este in plin santier. (M.S.)
Timisorenii nu au avut bani pentru deplasare
Virgil Popescu, liderul Sindicatului din Invatamantul Preuniversitar "Spiru Haret" din Timis, fluiera, ieri, in prima zi de scoala, guvernantii, la Bucuresti. Din peste 700 de scoli timisene, festivitatile de incepere a noului an scolar au fost boicotate in proportie de aproape 80 la suta. Sau cel putin asa era "programat". Asa ca, pentru elevii timisoreni, bucurosi de boicot, scoala a inceput la... cafenelele din zona centrala a orasului. La Bucuresti nu au participat multi sindicalisti din Timis, din cauza cheltuielilor pe care le necesitau acest drum. In plus, unii dintre sindicalisti au renuntat si la planurile de a boicota prima zi de scoala: "Din datele mele de joi seara, circa 80 la suta din scolile din judetul Timis ar fi trebuit sa fie boicotate. Am inteles ca astazi (n. r. - ieri) au fost boicotate mai putine. In unele locuri, festivitatile au avut loc, cu sau fara cadre didactice. Multe cadre didactice au fost la scoala, dar au stat in cancelarie, nu la festivitati, sa auda speech-urile nu stiu carui parlamentar sau primar... Au aparut si incercari, nu le-as putea zice amenintari, din partea directorilor de scoli, a inspectoratului, chiar a ministerului, de a-i convinge pe dascali sa vina la festivitati. Partial, oamenii nostri au renuntat la boicot. Oricum, noi nu am vorbit de o zi de greva, ci de un boicot...", ne-a declarat Virgil Popescu. (Alina STRUGARIU - ZIUA de Vest)
Hardau primit in maghiara la Harghita
Mihail Hardau, ministrul Educatiei Nationale, prezent la deschiderea noului an scolar in municipiul Miercurea Ciuc, a fost surprins ca primarul Raduly Robert a vorbit exclusiv in limba maghiara, transmite corespondentul Mediafax. Hardau a declarat ca, dupa modul in care a fost tratat de primar, o sa fie nevoie sa se inscrie la cursuri de limba maghiara. "Ma bucur ca, atunci cand in Bucuresti sunt vremuri grele si este miting, va gasiti linistea si siguranta in Harghita", i-a spus primarul lui Hardau. Pentru prima oara in judetul Harghita, la deschiderea festiva dintr-o scoala romaneasca au participat si autoritatile locale maghiare, fiind prezenti atat reprezentantii Consiliului Judetean, cat si cei din administratia municipiului.
Hardau trebuia sa participe la festivitatile de la Colegiul National "Octavian Goga", dar a mers, in cele din urma, la coala Generala "Liviu Rebreanu", fara a oferi explicatii despre schimbarea programului. Ministrul a fost atentionat de catre elevi ca nu mai vor sa treaca prin noi greve ale profesorilor, pentru a recupera apoi orele pierdute. (M.S.)
Invatatorii din Bucuresti au fost la post
Majoritatea institutiilor scolare din Bucuresti au deschis anul scolar, chiar daca au fost prezenti numai invatatorii, pentru a nu le rapi elevilor din clasele mici bucuria primei zile de scoala. Potrivit Inspectoratului Scolar al Capitalei, in Sectorul 1, la 71 de unitati de invatamant festivitatile de deschidere a anului scolar s-au desfasurat in mod normal, la alte patru au participat doar cadrele didactice, iar in doua - festivitatile au fost amanate pana luni. In Sectorul 2, activitatile de inceput de an scolar s-au desfasurat normal in 101 scoli, gradinite si licee, iar la scolile nr. 27, 28, 30 si 41 s-au prezentat doar o parte a cadrelor didactice.
La Scoala nr. 54 din Sectorul 3 au lipsit profesorii, in prima zi de scoala fiind prezenti doar invatatorii, in timp ce, la celelalte 69 de unitati de invatamant, activitatile s-au desfasurat normal. Aproape jumatate din scolile din Sectorul 4 au inceput noul an fara profesori, la acestea fiind prezenti doar invatatorii, iar la 41 de institutii de invatamant activitatile s-au desfasurat normal. In Sectorul 5, scoala a inceput normal, cu exceptia a doua unitati de invatamant in care nu a fost prezent nici un cadru didactic. La 18 scoli, licee si gradinite din Sectorul 6 au venit doar jumatate din cadrele didactice, la celelalte 65 programul desfasurandu-se fara schimbari. (M.S.)
Dispute intre sindicalisti la Constanta
Apelul de mobilizare generala lansat de liderul Sindicatului Liber al Salariatilor din Invatamantul Preuniversitar (SLSIP) Constanta, afiliat la Federatia Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Ioana Purcarea, a fost doar partial imbratisat in teritoriu. Exemple pozitive in acest sens au fost Liceul Teoretic "Ioan Cotovu" din Harsova, acolo unde intreg corpul profesoral a decis sa ramana in cancelarie, Colegiul Economic "Virgil Madgearu" din Constanta, unde doar patru cadre didactice au refuzat sa se alature actiunii de protest sau Liceul Teoretic "George Calinescu" din aceeasi localitate, unde, conform liderului Elena Cracea, toti cei 40 de membri de sindicat au fost receptivi indemnului lansat de la centru. La polul opus, au existat si unitati in care cadrele didactice, chiar membri ai SLSIP, au ales sa iasa in curtea scolii pentru a-si intampina elevii. Motivatia de fond expusa de acestia a fost ca ziua de 15 septembrie are o semnificatie deosebita, semnificatie ce nu ar trebui "profanata" printr-un astfel de boicot. Dincolo de aceasta explicatie superficiala, la originea atitudinilor contrare curentului trasat in cadrul sedintei Biroului Operativ al FSLI din 30 august par sa stea, in unele cazuri, si factori de ordin subiectiv. Paul Dominte, liderul de sindicat de la Liceul Teoretic "Decebal", a declarat ca, in urma consultarilor, toate cadrele membre care profeseaza in aceasta unitate de invatamant au hotarat sa nu se alature actiunilor de protest stabilite conform graficului. Seful filialei judetene a SLSIP, Ioana Purcarea, intamplator sau nu titular pe post la disciplina psihologie chiar la liceul "Decebal", a precizat ca Dominte, probabil manat de ambitii personale, ar intentiona, de fapt, afilierea la o alta federatie sindicala de profil, care nu este inca reprezentata la nivelul judetului Constanta. Dimensiunile acestei tentative cu caracter secesionist nu par, deocamdata, sa fie reprezentative. Oricum, la marele miting de ieri din Bucuresti au participat aproximativ 200 de cadre didactice constantene. De asemenea, au fost lipite afise de protest in majoritatea scolilor si liceelor din judet. (Adrian HERTA - ZIUA de Constanta)
Profesorii clujeni i-au asteptat pe elevi in clase
Prima zi de scoala a marcat, la Cluj, si inceputul conflictului dintre Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) si liderii sindicali. Daca repezentantii institutiei contesta legalitatea protestului, pe motiv ca sindicatele nu si-au anuntat intentia de a protesta, cei din urma spun ca nu sunt obligati sa dea socoteala Inspectoratului. Profesorii clujeni, membri ai Sindicatului Liber din Invatamantul Preuniversitar Cluj (SLIPC), au ales, pentru 15 septembrie, o modalitate pasnica de a-si exprima doleantele. La majoritatea unitatilor de invatamant, cele aproximativ 4000 de cadre didactice, membre SLIPC, nu au participat la festivitatea de deschidere a anului scolar, insa i-au asteptat pe elevi in clase. "Nu am vrut sa participam la festivisme si sa ne alaturam oficialitatilor din Cluj pentru ca nu este este cazul sa sarbatorim, in conditiile in care Guvernul nu a gasit rezolvarea problemelor noastre", ne-a declarat Lucia Cojocaru, lider SLIPC. Profesorii protestatari au purtat insigna sindicatului si banderole albe si au dat citire unui comunicat al Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamantul (FSLI). Daca reprezentantii sindicatelor spun ca actiunea lor de astazi a avut efect, nu de aceeasi parere este inspectorul general de la Cluj, Titiana Zlatior. Seful Inspectoratului Scolar Judetean (ISJ) Cluj a declarat ca nu a observat absenta profesorilor de la festivitatea de deschidere. "Prima zi de scoala s-a desfasurat normal. Asa cum am declarat si cu o zi inainte, nu am primit nici un comunicat oficial de la liderii de sindicat prin care sa ma anunte ca vor lipsi de la festivitati", a explicat Zlatior. Singura unitate din judet unde nu a avut loc festivitate de deschidere a fost Liceul "Liviu Rebreanu" din Turda, majoritatea cadrelor didactice de aici fiind membri SLIPC.(Madalina MOCANU - ZIUA de Cluj)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.