Locuitorii din Fundata - localitate situatea intre munti, pe drumul ce leaga Ardealul de Tara Romaneasca - au sarbatorit in a treia zi a lunii septembrie Nedeia muntilor. In Tara Barsei, Fundata este singura locatie unde Nedeia se mai sarbatoreste in
Locuitorii din Fundata - localitate situatea intre munti, pe drumul ce leaga Ardealul de Tara Romaneasca - au sarbatorit in a treia zi a lunii septembrie Nedeia muntilor. In Tara Barsei, Fundata este singura locatie unde Nedeia se mai sarbatoreste inca, ea fiind legata de principala ocupatie a locuitorilor - pastoritul. Vestita intre varatecele serbari muntenesti, Nedeia de la Fundata continua o indelungata datina de schimburi economice, petrecere si fratietate a oamenilor de dincolo si de dincoace de munti.
Ca si la editiile anterioare, sarbatoarea a reunit mai bine de trei mii de oameni care au venit sa petreaca alaturi de locuitorii din zona. Toti au fost primiti cu pastrama de oaie, mamaliga, bulz si numeroase sortimente de branzeturi. La targ s-au putut gasi vase din ceramica, obiecte artizanale, dar si de uz casnic confectionate din lemn, traditionalele ceaune, palarii, precum si obiecte specifice pastoritului. Petrecerea campeneasca a fost deschisa de Ansamblul "Doinitorii Runcului" din Dambovita. Spectacolul a continuat cu ansamblul "Flori de mar" din Poiana Marului si cu taraful "Tara Barsei" din Brasov. Spre deosebire de editiile anterioare, anul acesta, Nedeia a venit cu surprize in plus pentru copii. La mijlocul petrecerii campenesti, micutii au avut parte de un spectacol de teatru de papusi. Trupa, coordonata de actrita Viorica Geanta Chelbea, a prezentat copiilor povestea "Soacra cu trei nurori". De asemenea, cei mai mici dintre cei prezenti la sarbatoarea de la Fundata s-au intrecut in concursuri precum "Trasul sforii", "Saritura cu sacul" si "Barbieritul balonului". La final, au plecat acasa cu rechizite si dulciuri. Spre seara, cei mai buni trei comercianti de produse traditionale au fost premiati de catre organizatori, respectiv Consiliul Judetean Brasov, Primaria si Consiliul Local Fundata, Centrul Judetean pentru Conservarea si Promovarea Culturii Traditionale Brasov. (L.D.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.