Depresia - boala secolului al XXI-lea - , alaturi de melancolie, loveste si lumea animalelor. Mai grav este ca nu ne dam seama cand ""companionii"" nostri sufera! M-am intrebat, ca oricine altcineva, daca animalele au sentimente. Decartes era d

Depresia - boala secolului al XXI-lea - , alaturi de melancolie, loveste si lumea animalelor. Mai grav este ca nu ne dam seama cand ""companionii"" nostri sufera!

M-am intrebat, ca oricine altcineva, daca animalele au sentimente. Decartes era de parere ca toate animalele sunt ""masini care actioneaza instictiv"", fiind lipsite de afecte precum durerea, remuscarea, dragostea, nefericirea, melancolia. De atunci, multi cercetatori au incercat sa demonstreze ca lucrurile nu stau tocmai asa si ca animalele au aceleasi sentimente ca si noi, insa de o intensitate mult mai mare.
DISPOZITIE. Cainii cazuti in depresie isi pierd apetitul, devin agitati si cerceteaza fiecare colt al casei, fie ca si-au pierdut stapanul sau un alt companion de joaca. In majoritatea cazurilor, durerea dispare in cateva zile, insa uneori starea de tristete le poate schimba complet personalitatea, iar cei mai multi devin agresivi. Exista si cazuri in care melancolia urmata de depresie se manifesta inca din primele faze ale cresterii. Iar anxietatea sta la baza depresiei. Un pui despartit de mama sa trebuie sa primeasca o atentie speciala si sa nu fie lasat singur. El are nevoie de contact permanent cu oamenii. Altfel, va deveni indiferent fata de lumea de afara, nu va suporta sa fie tinut in brate, ii va disparea cheful de joaca si nu va fi capabil sa faca un pas afara din casa. Depresia unui caine adult se manifesta mult mai intens. Sunt multe de spus, insa tineti minte un lucru: patrupedul vostru este un animal social si are nevoie de companie, altminteri veti contribui la nefericirea lui. Cineva spunea ca animalele nu ne ""iubesc""! Atunci, cum exista dovada ca si noi, oamenii, ne iubim???

Sentimente - Amoras de la oras


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.