Medicamentele antidiabetice orale in regim de gratuitate ar putea fi eliberate prin toate farmaciile cu circuit deschis, prevederea fiind inclusa intr-un proiect de hotarare elaborat de Ministerul Sanatatii Publice (MSP) si Casa Nationala de Asigurar
Medicamentele antidiabetice orale in regim de gratuitate ar putea fi eliberate prin toate farmaciile cu circuit deschis, prevederea fiind inclusa intr-un proiect de hotarare elaborat de Ministerul Sanatatii Publice (MSP) si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate (CNAS). MSP si CNAS au aprobat modificarea metodologiei de acordare a medicamentelor gratuite pentru bolnavii cu diabet zaharat, astfel incat medicatia antidiabetica orala - asigurata pana in prezent printr-un numar redus de spitale - ar putea fi eliberata prin toate farmaciile cu circuit deschis. Potrivit prevederilor Legii 95/2006 privind reforma in domeniul sanatatii - Titlul VIII "Asigurari sociale de sanatate", lista cu medicamente de care beneficiaza asiguratii cu sau fara contributie personala se elaboreaza de catre MSP si CNAS, cu consultarea Colegiului Farmacistilor din Romania si se aproba prin hotarare a Guvernului. In baza acestor prevederi, MSP si CNAS au propus includerea medicatiei antidiabetice orale pe lista medicamentelor care pot fi distribuite in farmacii cu circuit deschis, precizand ca propunerea a fost facuta pentru a asigura cresterea accesului pacientilor la medicatia antidiabetica. Ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu, declara, in martie, ca intentioneaza sa reorganizeze programul national de diabet pentru a reduce disfunctionalitatile privind prescrirea si eliberarea medicatiei pentru diabetici. Nicolaescu preciza ca doreste sa gaseasca o solutie prin care sa creasca numarul medicilor care sa prescrie retete pentru medicamentele antidiabetice, iar acestea sa poata fi eliberate de cat mai multe farmacii cu circuit deschis, astfel incat sa nu se mai formeze cozi, la inceputul fiecarei luni, la centrele de diabet si pacientii sa nu mai fie nevoiti sa se deplaseze pe distante mari pentru a-si putea procura tratamentul. (C.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.