La Targul de carte "Ovidius" de la Constanta va avea loc lansarea cartii "Jurnal II. Jurnal indirect 1926-1945". O carte masiva, de 640 de pagini, cuprinzand sute de fragmente alese din uriasa opera publicistica si epistolara a marelui scriitor Mihail Sebastian. Prefata cartii, care apare la Editura Tesu, ii apartine acad. Eugen Simion, iar coperta e semnata de graficiana Mihaela Schiopu.
Acest "Jurnal II" urmareste an de an, luna de luna si uneori zi de zi scrisul jurnalistic interbelic al scriitorului, de la primul articol publicat de tanarul debutant in 1926, pana in vara anului 1940, cand legile rasiale i-au interzis lui Sebastian sa mai publice in presa romaneasca. Dupa sfarsitul razboiului, Mihail Sebastian n-a mai publicat nimic pana la moartea sa din primavara anului 1945. Un ultim interviu luat dramaturgului, in publicatia "Cortina", dezvaluie evenimentele legate de scrierea si punerea in scena in anii razboiului a piesei "Steaua fara nume". Tesu Solomovici, care a facut selectia textelor, marturiseste: "Daca voi fi intrebat vreodata ce am vrut cu acest <<Jurnal II>>, as putea raspunde cu vorbele lui Sebastian, ca dincolo de faptul ca pune reflectoare asupra doua decenii de viata romaneasca, oameni, intamplari, lecturi, reflexii, proiecte, procese de constiinta, frivolitati, note de drum, scrisori, pledoarii si acuzatii, evenimente, rafuieli intime, lichidari sufletesti, cartea ne da prilejul de a medita o data mai mult la <<complicatul mecanism al memoriei>>, la <<dramele irevocabile ale trecerii timpului>> si la vocatia si truda jurnalistului".
Deosebit de "Jurnalul" publicat de Humanitas, care este "unul intim", "scris fara martori", "fapt de singuratate", "incercarea unui om de a fi fata in fata cu el insusi si de a se trage la raspundere pentru actele sale", "lucrarea unui om care sapa greu galerii care sa duca spre sine insusi, spre realitatile lui cele mai profunde si mai ascunse", acest "Jurnal II" a fost scris de Mihail Sebastian cu numerosi martori, care au fost cititorii gazetelor la care a lucrat sau colaborat. O carte febrila, o carte-eveniment!