Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat, ieri, la Campulung Moldovenesc, ca problema retrocedarii padurilor revendicate de Biserica din Bucovina va fi discutata marti, la Guvern, unde premierul Calin Popescu Tariceanu se va intalni cu IPS
Ministrul Agriculturii, Gheorghe Flutur, a anuntat, ieri, la Campulung Moldovenesc, ca problema retrocedarii padurilor revendicate de Biserica din Bucovina va fi discutata marti, la Guvern, unde premierul Calin Popescu Tariceanu se va intalni cu IPS Pimen (foto), Arhiepiscopul Sucevei si Radautilor, informeaza Mediafax. "Marti la pranz ne intalnim cu IPS Pimen sa transam treburile", a spus Flutur in cadrul unei intalniri cu sefii de ocoale silvice de stat si private din judete ale Moldovei. Ministrul Agriculturii a subliniat ca actuala putere doreste sa restituie terenurile fostilor proprietari, dar a aratat ca in unele cazuri sunt probleme privind legitimitatea celor care revendica suprafete de teren. "Nu transferam oricum proprietatea, chiar daca sunt citit pe la slujbe", a spus Flutur. El considera ca in cazul Fondului Bisericesc Ortodox din Bucovina juristii nu au gasit de la inceput "formula cea mai buna" si si-a exprimat increderea ca situatia va fi rezolvata. El a subliniat ca nu si-a schimbat opiniile si considera in continuare ca proprietatea trebuie retrocedata "si cat mai repede".
La intalnirea de la Campulung Moldovenesc a participat si seful structurii silvice ce administreaza padurile Arhiepiscopiei Sucevei si Radautilor, Aurel Negura, care a evitat sa vorbeasca, desi ministrul Agriculturii i-a solicitat de mai multe ori sa ia cuvantul. Comisia judeteana de fond funciar Suceava si-a declinat, la inceputul lunii aprilie 2006, competenta de solutionare a cererii Fundatiei Fondul Bisericesc Ortodox al Bucovinei privind restituirea unei suprafete de aproximativ 192.000 ha de padure motivand ca nu face obiectul Legii 1/2000 a fondului funciar si a Legii 247/2005 a proprietatii.
Potrivit unei note prezentate in sustinerea motivarii, Fondul Bisericesc Ortodox din Bucovina a avut, de la infiintare, doar drept de administrare asupra terenurilor forestiere, si nu de proprietate, fiind o fundatie infiintata de stat. (L.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.