In paralele cu negocierile de la Viena privind statutul provinciei Kosovo, o alta provincie organizeaza un referendum pentru independenta: Transnistria. Mostenitorii URSS de la Tiraspol urmeaza indicatiile Moscovei in continuare si efectueaza mutaril
In paralele cu negocierile de la Viena privind statutul provinciei Kosovo, o alta provincie organizeaza un referendum pentru independenta: Transnistria. Mostenitorii URSS de la Tiraspol urmeaza indicatiile Moscovei in continuare si efectueaza mutarile stabilite de Putin - atotputernicul Kremlinului care a afirmat in luna martie ca modelul Kosovo va fi aplicat in regiunile separatiste din fostul URSS. Si cum Kosovo se indreapta cu pas grabit catre independenta nici Transnistria nu se lasa mai prejos.
La Chisinau - paralizie generala. Voronin a reusit sa puna botnita intregii opozitii, nimeni nu mai misca in front - fie de teama, fie de buna voie. De miscat se mai misca, insa timid. Basarabenii par sa fi ramas blocati intr-o intrebare fara raspuns: "da' noi de cine ne mai lichim?"
La pasii catre independenta intreprinsi de Tiraspol, comunistii de la Chisinau au reactionat stupid, repezindu-se sa-i scuipe pe romani in obraz. Manualele de istorie varate cu anasana pe gatul elevilor basarabeni constituie de fapt un mesaj de prietenie catre Tiraspol. Soldatii romani au violat moldovence, copiii erau spintecati cu baionetele si dati la caini - vedeti, tiraspolenilor, ii uram pe bestialii romani la fel de mult ca si voi, acum ne iubiti? Vreti sa facem, daca nu un stat unitar, macar o confederatie? vedeti, am investit doua milioane de dolari in monumentul ostasului sovietic, ne iubiti?
Ce nu inteleg comunistii lui Voronin este ca tiraspolenii nu au nici un fel de sentiment fata de Chisinau. Republica Moldova nu inseamna nimic pentru comsomolistii lui Smirnov, le este perfect indiferenta, ca un tub de cartus gol. Oricum, Chisinaul nu va indrazni o actiune militara, nu va indrazni - si nici nu poate - instala o blocada efectiva. Conducatorii de la Tiraspol sunt liberi si independenti de foarte multa vreme. Mai mult, i-au manjit pe unii si pe altii de prin Chisinau cu sume grase asa ca nimeni nu mai are curajul sa faca ceva. Moldovenismul si Republica Moldova unitara sunt inventiile unui Voronin caruia i-a ajuns cutitul la os. Visul lui de a-i pacali si pe europeni ,si pe rusi s-a spulberat.
Pentru Uniunea Europeana, Republica Moldova nu reprezinta nimic altceva decat o viitoare zona tampon la granita de est. Nu exista nici un oficial la Bruxelles care sa-si doreasca Republica Moldova membra a Uniunii, cu sau fara Transnistria. Pentru americani cu atat mai mult Republica Moldova nu are absolut nici o semnificatie. Americanii sunt interesati de bazele si trupele ruse din Transnistria - baietii de peste gard cum s-ar zice, daca privesti de la Kogalniceanu, judetul Constanta. Cine, ce si cum face la Chisinau reprezinta o chestiune colaterala. Iar pentru Moscova, Transnistria nu reprezinta altceva decat replica sudica a Kaliningradului - o simpla baza militara intr-o zona de interes strategic. Asta a fost Basarabia incepand din 1812 - o baza militara ale carei dimensiuni s-au redus pe masura evolutiei tehnicei militare, de la o suprafata agricola destinata alimentarii si cazarii unui corp de armata la o limba de pamant capabila sa gazduiasca radare si rachete.
Intre timp basarabenii au ramas prinsi intr-un vis inutil al moldovenismului. Voronin poate sa-i ceara lui Alexei al II-lea al Moscovei sa-l unga domn si voievod a toata tara Moldovei, sa se impopotoneze cu o coroana facuta din staniol de bomboane "Bucuria" si mai apoi sa-l ameninte pe Smirnov cu copia spadei lui Stefan cel Mare primita de la turci - insa toata acesta bufonerie va ramane fara efecte. Basarabenii se inghesuie la consulatul Romaniei din Chisinau solicitand insistent cetatenie romaneasca. In ultima luna peste 100.000 de basarabeni si-au depus cererile - oamenii simpli simt ca in curand va cadea cutitul ghilotinei si vor ramane atarnati intr-un spatiu al nimanui, fara nici un viitor - simpli figuranti in voievodatul de carton al lui Voronin si al boierilor sai leninisti.
La Bucuresti, ca de obicei, liniste. O liniste de fluiera greierii in capetele strategilor. Functionarii Ministerului de Justitie stau cu capetele intre urechi si incalca voios legile tarii refuzand sa acorde cetatenie romana basarabenilor care o solicita. Inca nu e clar de ce li se tranteste usa in nas romanilor de peste Prut - o gulie sau un leustean de la MAE a spus ca din cauza Uniunii Europene, desi nu scrie nicaieri de o asemenea interdictie. Una peste cealalta, Transnistria va fi independenta - iar Voda Voronin va ramane fara iobagi pe mosie. Nu e clar inca ce se va intampla cu mosia.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.