Prima femeie din lume cu un brat bionic ale carui miscari sunt coordonate prin puterea gandului a fost prezentata joi, de echipa de medici americani care a dezvoltat aceasta tehnologie, informeaza editia electronica a Telegraph. Aparand pentru prima
Prima femeie din lume cu un brat bionic ale carui miscari sunt coordonate prin puterea gandului a fost prezentata joi, de echipa de medici americani care a dezvoltat aceasta tehnologie, informeaza editia electronica a Telegraph. Aparand pentru prima data in public, Claudia Mitchell, in varsta de 26 de ani, a declarat ca noul ei brat, care a costat 60.000 de dolari, este "cu adevarat grozav", i-a permis sa-si reia viata normala si ca se simte increzatoare si independenta. Mitchell a facut o demonstratie a modului in care functioneaza acest brat bionic: "Ma gandesc <<Vreau sa-mi deschid palma>> si se intampla". "Te ajuta sa depasesti efectele psihologice ale amputarii", a declarat femeia, adaugand ca se simte precum personajul lui Arnold Schwarzenegger din filmul "Terminator". Mitchell a mai spus publicului ca medicii au supranumit-o "femeia bionica", dupa un serial celebru realizat in anii '70. Femeia, fost ofiter in marina americana, si-a pierdut bratul stang in urma unui accident de motocicleta. Aceasta a contactat echipa de medici dupa ce a citit despre experimentele bionice preliminare asupra unor barbati. Membrele bionice functioneaza prin redirectionarea unor nervi care se aflau odata in mana. Nervii sunt redirectionati din umar in piept unde se dezvolta in muschi. De aici, comenzile sunt directionate in bratul bionic cu ajutorul unor electrozi conectati la un computer. Metoda a fost dezvoltata de echipa de la Rehabilitation Institute of Chicago, coordonata de profesorul Todd Kuiken. Tehnologia le permite utilizatorilor sa ridice obiecte relativ mici, precum sticle de bauturi, dar le ofera acestora un "feedback senzorial", astfel incat pot detecta senzatiile de frig sau de caldura. Medicii sunt de parere ca in viitor pacientii vor redobandi si simtul tactil, odata cu perfectionarea acestei tehnologii. Acestia au adaugat ca se lucreaza si la dezvoltarea unor picioare bionice functionabile. Dispozitivul costa aproximativ 32.000 de lire sterline (aproximativ 48.000 de euro), operatia dureaza aproximativ cinci ore, iar pacientul trebuie sa astepte in jur de cinci luni pentru ca bratul sa devina functional. Tehnologia este extrem de utila militarilor care au suferit amputari ale membrelor in urma unor accidente in razboaiele din Irak si Afghanistan. Primul prototip de brat bionic a fost aplicat in urma cu patru ani lui Jesse Sullivan caruia i s-au amputat ambele brate. (D.M.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.