Deschisa pe data de 7 septembrie la Galeria Orizont din Bucuresti, expozitia "Interior" a pictoritei Gabriela Ricsan, organizata sub egida Uniunii Artistilor Plastici din Romania, poate fi vizitata pana la sfarsitul lunii. Absolventa a Institutului d
Deschisa pe data de 7 septembrie la Galeria Orizont din Bucuresti, expozitia "Interior" a pictoritei Gabriela Ricsan, organizata sub egida Uniunii Artistilor Plastici din Romania, poate fi vizitata pana la sfarsitul lunii. Absolventa a Institutului de Arte Plastice "Nicolae Grigorescu", sectia scenografie, membra a Uniunii Artistilor Plastici, a Uniunii Cineastilor si a Uniunii teatrale din Romania, Gabriela Ricsan are o experienta de 30 de ani in domeniul filmului artistic de lung metraj, semnand decorurile sau costumele unor productii precum "Iancu Jianu", in regia lui Dinu Cocea, "Lumina palida a durerii", regia Iulian Mihu sau "Clipa", in regia lui Gh. Vitanidis. Artista a semnat, de asemenea, scenografia unor spectacole de teatru in Bacau si Bucuresti. A avut numeroase expozitii personale, atat de scenografie, cat si de pictura, iar in 2003 a castigat Premiul pentru costume la Festivalul Filmului de la Milano.
Expozitia pe care artista a deschis-o in aceasta toamna cuprinde lucrari care denota o profunda cautare a sinelui intr-un spatiu fizic ce se dezvaluie adesea aspru si strict delimitat, trimitand insa catre o lume necunoscuta, dar blanda si infinita. Scenele propuse prezinta o puternica amprenta teatrala, constituindu-se adesea in fragmente de decor in care persista o prezenta latenta, in care traieste puternic o realitate artistica. Intentia de a evada catre un spatiu al culorii, infinit si imaterial, se desluseste in majoritatea tablourilor.
"Reactia fata de lume a artistei Gabriela Ricsan este o blanda refugiere in sine, calma, duioasa si meditativa, putand fi contemplata cu autentica satisfactia estetica si in transparenta volumelor si a culorilor caracteristice naturilor sale statice.", comenteaza prof.univ. dr. Gheorghe Ceausu pictura Gabrielei Ricsan. (M.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.