Asociatia Civic Media a depus ieri, la Parchetul General, o plangere penala privind fostul Colegiu al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), pe care il acuza de tainuire a unei deconspirari si abuz in serviciu in dauna i
Asociatia Civic Media a depus ieri, la Parchetul General, o plangere penala privind fostul Colegiu al Consiliului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii (CNSAS), pe care il acuza de tainuire a unei deconspirari si abuz in serviciu in dauna interesului public, informeaza Rompres. Ministrul Culturii si Cultelor, Adrian Iorgulescu, care afirmase ca a solicitat dosarele sefilor cultelor religioase in baza unor informatii provenite din interiorul CNSAS, a fost iertat de Plangere Penala pentru ca in ultima saptamana a promovat mai multe idei ale Asociatii Civic Media, privind deconspirarea colaborationistilor regimului comunist din cultura si cercetarea membrilor Uniunilor de creatie (o alta inventie sovietica) - scriitori, poeti, filosofi, artisti plastici, arhitecti, actori, regizori etc. si, bineinteles, compozitori, transmite Civic Media. Plangerea penala depusa ieri se refera la Gheorghe Onisoru, Horia Roman Patapievici, Andrei Plesu, Mircea Dinescu, Constantin Buchet, Aurel Pricu, Claudiu Secasiu, Florin Chiritescu, Ladislau Csendes si Mihai Gheorghe. Sorin Antohi, membru fondator al Grupului pentru Dialog Social, profesor la Universitatea Central Europeana de la Budapesta, propus de ministrul de Externe Mihai Razvan Ungureanu sa conduca Fundatia Ungaro-Romana "Gojdu", a recunoscut public, pe 5 septembrie a.c., ca a colaborat cu Securitatea ca politie politica, dar ca a ascuns acest fapt timp de zeci de ani. Sorin Antohi a afirmat ca a intrat in posesia dosarului sau de la Securitate in 2002, la sediul CNSAS. De asemenea, membrul fostului Colegiu al CNSAS, Horia Roman Patapievici, intr-o declaratie transmisa pe 12 septembrie la Europa FM reconfirmata in alte ziare centrale, a recunoscut ca a stiut de cazul lui Antohi inca din 2002, dar nu l-a deconspirat pentru ca "nu ocupa nici o functie publica in Romania cand Legea 187 din 1999 era in vigoare". Cu toate acestea, articolul 2 litera y) din Legea CNSAS prevede cercetarea si deconspirarea membrilor fondatori ai unor organizatii neguvernamentale in cazul in care au colaborat cu Securitatea. "In fapt, prin declaratia lui Horia Roman Patapievici, se dovedeste nu numai necunoasterea de catre acesta a legii in baza careia a incasat timp de cinci ani salariu de demnitar public cu rang de secretar de stat, ci se constituie si in proba privind incalcarea flagranta a legii privind deconspirarea Securitatii", afirma Civic Media. Conform legii, prezentarea denaturata a datelor din dosarul de Securitate, in scopul discreditarii sau al nedeconspirarii, constituie infractiune si se pedepseste cu inchisoare de la sase luni la cinci ani si interzicerea dreptului de a mai lucra in domeniul arhivelor, transmite Rompres.
"Nedeconspirarea activitatii lui Sorin Antohi de colaborator al Securitatii i-a permis acestuia sa se bucure de beneficii nemeritate si sa acceada in functii publice si de stat dupa 2002. Nu in ultimul rand se pune intrebarea: cati alti Sorin Antohi a ascuns fostul Colegiu al CNSAS?", incheie Civic Media plangerea penala. (D.E.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.