Pictorul Sorin Ilfoveanu, unul dintre cei mai renumiti artisti plastici contemporani, profesor universitar din 1990, si rector al Universitatii Nationale de Arte, a demisionat joi de la conducerea acestei Universitati, considerand ca statutul lui pro
Pictorul Sorin Ilfoveanu, unul dintre cei mai renumiti artisti plastici contemporani, profesor universitar din 1990, si rector al Universitatii Nationale de Arte, a demisionat joi de la conducerea acestei Universitati, considerand ca statutul lui profesional "demonstreaza suficient" performantele sale pentru a nu mai fi nevoie sa-si dea doctoratul, cerut de lege pentru functia de profesor universitar si pentru cea de rector. "A face in continuare demersuri pentru prelungirea mentinerii in functie a cadrelor didactice ce nu au obtinut titlul de doctor reprezinta implicit o pledoarie pro domo, fapt care contravine codului meu de principii", scrie artistul in documentul demisiei, potrivit unui comunicat al universitatii. De la 1 octombrie, toti cei care vor sa ocupe functia de profesor sau conferentiar universitar trebuie sa detina titlul de doctor. "Legea 128/1997 privind statutul personalului didactic si modificarile ce i-au fost aduse presupune ca profesorii si conferentiarii universitari sa aiba titlul de doctor", a declarat pentru Mediafax Catalin Balescu, rector interimar la Universitatea de Arte. "Neavand coordonatori de doctorat, noi am fost intai exceptati de la aceste prevederi, iar apoi ni s-au dat prelungiri. Ministerul Educatiei ezita, cel putin deocamdata, sa ne mai acorde o prelungire". Rectorul interimar considera ca Ministerul Educatiei ar fi putut "sa-l excepteze pe Sorin Ilfoveanu, pe durata celor doi ani pe care ii mai avea, pentru a-si duce la capat rectoratul".
Sorin Ilfoveanu si-a prezentat demisia din functia de rector in sedinta de joi a Senatului Universitatii. Ilfoveanu considera ca statutul sau profesional "demonstreaza suficient performantele artistice si didactice acumulate de-a lungul timpului fara a mai face necesara elaborarea unui doctorat, fie el si <<profesional>>", dupa cum afirma el in textul demisiei. "Avand in vedere ca ministerul a refuzat sistematic solutionarile propuse de noi, ma vad nevoit sa renunt la functia de rector", scrie Sorin Ilfoveanu. Artistul a declarat ca a solicitat, prin trei adrese trimise ministerului, ca termenul de aplicare a legii pentru cadrele didactice de la Universitatea Nationala de Arte din Bucuresti sa fie prelungit. "Noi am cerut o prelungire, dar ne-am lovit de obtuzitatea unor oameni din minister, in special a unui secretar de stat, domnul Miron (Dumitru Miron - n.r.) (...) Nu e vorba numai de mine. Eu nici nu doresc sa-mi dau doctoratul. Dar sunt circa 30 de profesori inscrisi la doctorat sau in faza de finalizare a lui", a spus Sorin Ilfoveanu. "Problema este, a afirmat rectorul interimar Catalin Balescu, ca sunt destul de multi lectori, conferentiari si profesori universitari care nu au cum sa-si definitiveze doctoratul pana la 1 octombrie, cand incepe anul universitar. Un doctorat dureaza doi-trei ani. Daca le vom desface contractul de munca, incheiat pe o perioada nedeterminata, ei vor putea da ministerul in judecata si, probabil, vor castiga procesele. Nici nu avem de unde aduce alti doctori in arte vizuale", a afirmat el in continuare apreciind ca Ministerul Educatiei va fi nevoit pana la urma sa gaseasca "o formula de prelungire". Sorin Ilfoveanu intentioneaza sa ramana profesor la Universitatea de Arte, iar daca ministerul nu va acorda o prelungire, va deveni profesor asociat. (M.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.