Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a enumerat ieri cateva din cauzele ce fac ca Parlamentul sa functioneze din ce in ce mai greu. Ele duc si la tensiuni in coalitie din cauza trocului legislativ cu partidele din opozitie pentru promovarea unor pro
Senatorul UDMR Peter Eckstein Kovacs a enumerat ieri cateva din cauzele ce fac
ca Parlamentul sa functioneze din ce in ce mai greu. Ele duc si la tensiuni in coalitie din cauza trocului legislativ cu partidele din opozitie pentru promovarea unor proiecte guvernamentale.

Chiulul alesilor, dezertarile sau excluderile din partid, deplasarile euroobservatorilor la PE, dar si tensiunile din coalitie au efecte deloc benefice pentru Putere: initiativele legislative care poarta semnatura Guvernului sau a partidelor din coalitie fie sunt picate cu brio, fie sunt modificate radical. Ieri, udemeristul Eckstein Kovacs Peter a atras din nou atentia asupra acestei situatii. ""Unii parlamentari sunt observatori in Parlamentul European, avem o serie de colegi in Guvern si sunt altii care au atributii la nivelul unor institutii europene. Avem probleme de cvorum si este foarte dificil de adoptat acte normative din aceasta cauza"", a aratat Eckstein, citat de Mediafax.
CONFLICTE. Situatia este agravata si de deloc putinele conflicte din sanul partidelor aflate in arcul guvernamental. ""Sunt probleme de functionalitate in Parlament. Este o problema reala cand parlamentari ai coalitiei voteaza in doua parti. Exista pericolul ca parlamentarii coalitiei sa cerseasca voturi de la opozitie pentru a putea adopta unele legi, iar acestia vor conditiona votul dat prin sustinerea proiectelor lor"", a avertizat senatorul UDMR. El a mai spus ca in Parlament se voteaza legi pe care Guvernul nu le sustine, cum este proiectul votat miercuri privind acordarea a 60 de grame de miere pentru elevi, alaturi de lapte si corn.
In urma ultimelor demisii, in Camera Deputatilor coalitia a ramas cu 157 de parlamentari, din care insa zece sunt euroobservatori, deci prezenti la lucrari foarte putin timp. In tabara cealalta, opozitia numara 137 de voturi pe hartie, dintre acestia 11 fiind si ei observatori la PE. Lor li se mai adauga 18 deputati ai minoritatilor nationale (care de obicei voteaza cu Puterea) si 19 fara apartenenta la un grup parlamentar. La Senat, din cei 71 de parlamentari pe care ii are coalitia, sapte sunt trimisi la PE. In timp ce opozitia numara 61 de parlamentari, din care sase euroobservatori. Ca atare, la votarea legilor organice, unde Puterea are nevoie de jumatate plus unu din numarul total de voturi, adica 69 la Senat si 166 la Camera, intrunirea cvorumului necesar tine de sansa.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.