ALFA se tine bat
Sindicalistii din CNS "Cartel ALFA", filialele Bucuresti, Prahova, Ialomita, Dambovita, Teleorman, au protestat, ieri, pentru a doua zi consecutiv in fata sediului Palatului Parlamentului si ameninta cu alte pichete, fara autorizatie, in saptamanile viitoare cand va avea loc Sommetul Francofoniei. Mircea Dumitriu, liderul Cartel ALFA pe Bucuresti, a declarat ca saptamana vitoare, miercuri si joi, vor veni mai multi sindicalisti in fata sediului Palatului Parlamentului, chiar daca nu au autorizatie, pentru a le spune si liderilor din tarile francofone, prezenti la Bucuresti, cu ce probleme se confrunta. Miercuri, cateva zeci de sindicalisti ai ALFA s-au strans in fata Palatului Parlamentului, cerand un salariu minim de 450 de lei, o lege a salarizarii unica pentru toti bugetarii, preturi mai mici la utilitati si pensii mai mari. Liderul Cartelului ALFA, Bogdan Hossu, spune ca sindicalistii au primit autorizatie de pichetare pentru sase saptamani, cu exceptia perioadei in care se desfasoara Sommetul Francofoniei, intre 25 si 29 septembrie. (C.P.)
MKB majoritar la Romexterra
Banca ungara MKB, subsidiara a institutiei germane de credit BayernLB, va deveni actionarul majoritar al Romexterra Bank, pana la inceputul lunii octombrie, dupa ce si-a asigurat 50% plus o actiune din capitalul bancii si a informat ieri partea romana, transmite Mediafax. Actionarii Romexterra Bank mai au la dispozitie o saptamana pana la expirarea ofertei, in data de 23 septembrie, pentru a vinde titlurile in aceleasi conditii anuntate anterior, se arata intr-un comunicat al bancii romanesti. Cerinta minima pentru a deveni actionarul Romexterra era legata de asigurarea pachetului mentionat. La inceputul lunii iulie, MKB, subsidiara din Ungaria a BayernLB, a semnat un acord de preluare a unei participatii majoritare la Romexterra. Pe 24 iulie, MKB a initiat o oferta de cumparare a tuturor titlurilor Romexterra, aceasta urmand sa aiba un termen de valabilitate de 60 de zile. Oferta este derulata printr-o societate cipriota, Demera Investments, care urmeaza sa transfere actiunile catre MKB. O serie de actionari minoritari ai bancii Romexterra contesta insa modalitatea de derulare a ofertei de preluare prin intermediul firmei din Cipru, precum si pretul propus, si solicita purtatea de negocieri directe cu MKB sau cu orice alt investitor strategic interesat, pentru obtinerea unui pret pe actiune favorabil. Banca are circa 100.000 de actionari persoane fizice care detin 77,13% din totalul actiunilor bancii. (A.G.C.)
Investitii Rompetrol
Rompetrol Downstream intentioneaza sa isi dubleze reteaua de benzinarii la 500 de unitati pana la sfarsitul anului, in principal prin deschiderea a circa 200 de statii mobile, in urma unei investitii de 25-30 de milioane de dolari, a declarat, pentru Mediafax, directorul general al companiei, Paul Pop. Compania opereaza in prezent cinci statii mobile de distributie si mizeaza pe punerea in functiune a inca 195 de unitati in urmatoarele luni. Costurile unei astfel de benzinarii sunt mult mai reduse decat in cazul celor clasice. Rompetrol Downstream are o cota de aproximativ 15% din piata de retail si estimeaza sa ajunga la 20% pana la sfarsitul anului 2007. Statiile mobile sunt produse de Rominserv, contractorul general al grupului Rompetrol. Proiectul urmareste in special potentialii clienti din zonele rurale. Rompetrol Downstream a investit, in ultimii cinci ani, 150 milioane de dolari in reteaua de benzinarii pe care o opereaza in Romania, potrivit lui Pop. Prima benzinarie a Rompetrol a fost deschisa in 2001. Compania a deschis ieri a 250-a benzinarie din retea, situata in apropierea Bucurestiului, la Chiajna. Pentru acest an, divizia de retail a grupului Rompetrol estimeaza atingerea unei cifre de afaceri de circa 685 milioane de dolari, in crestere cu 37% fata de valoarea din 2005. (G.M.)
Ieftiniri la RCS
Operatorul RCS&RDS va reduce cu 14% tarifele convorbirilor catre operatorii de telefonie mobila, de la 1 octombrie, in urma deciziei Autoritatii Nationale de Reglementare in Comunicatii (ANRC), aplicabila de la 1 septembrie, de a reduce taxa de interconectare, a anuntat RCS&RDS. Potrivit unei decizii anuntate la 10 iulie de ANRC, companiile Vodafone Romania si Orange Romania sunt obligate sa reduca tarifele de interconectare, in perioada septembrie 2006-ianuarie 2009, cu cate 11,3% in patru etape, la 0,0503 euro/minut. Tariful de interconectare reprezinta suma platita de o companie pentru ca proprii abonati sa apeleze clientii Vodafone Romania si Orange Romania. Taxa de interconectare a fost de 0,1 dolari/minut (0,0831 euro/minut), nivel stabilit la sfarsitul anului 2003. Incepand de la 1 septembrie, tariful de interconctare a scazut la 0,0721 euro/minut. Pentru clientii persoane fizice, apelurile catre retelele mobile - Orange, Vodafone si Zapp vor fi taxate cu numai 0,09 euro/minut, iar pentru Cosmote cu 0,105 euro/minut. Reducerile se aplica si pentru clientii persoane juridice, pentru care tarifele pornesc de la doar 0,08 euro/minut catre Orange, Vodafone si Zapp, iar catre Cosmote tariful va fi de 0,1 euro/minut. (G.M.)
"Itsy, Bitsy" incepe scoala
De luni, 18 septembrie, radio "Itsy, Bitsy" va trece la grila de programe de an scolar. Astfel, dupa o vacanta de trei luni, in care principalele persoanje ale radioului au avut parte de un program lejer, de saptamana viitoare, pe frecventa 99,3 FM copiii vor putea asculta noi emisiuni dar si pe cele preferate. Sunt programe care au avut succes in sezonul trecut si care nu si-au schimbat locul din grila: Matinal cu Itsy Bitsy, Zapa, Zimitot, Salveaz-o pe Alba ca Zapada, dar si multe emisiuni noi: Zana Norilor, Nu te supara frate, Smoc, Aranburu all inclusive, Oameni mari, Portia de sanatate. Itsy si Bitsy, principalele personaje ale radioului, incep programul la ora 7.00, alaturi de copii si ii ajuta sa se pregateasca mai repede si mai bine pentru o noua zi. Aranburu stie cel mai bine- ce, unde, cand si cum se intampla lucrurile. Face turul celor mai importante locuri si evenimente in fiecare zi de la ora 16.00 la ora 18.00 in emisiune. Una dintre cele mai iubite emisiuni revine in acelasi interval din sezonul trecut, zilnic de la ora 18.00 la ora 20.00, cu Zapapovesti si cu deja celebrul joc "Clopotel". Zana Norilor - stie tot despre sentimente si vine in fiecare seara de la ora 20.00 la ora 21.00 si afla ce sentimente au cunoscut cei mici in acea zi. Astazi, copiii vor putea afla ce alte surprize le-au pregatit Itsy si Bitsy pentru toamna aceasta in cadrul unei intalniri unde sunt asteptate persoanjele preferate ale micutilor: Itsy, Bitsy, Zapa, Magicianul, Mastera si piticul, Zana Norilor, Aranburu. (Corina SCARLAT)
Umwelttechnik se extinde
Firma austriaca SW Umwelttechnik AG, unul dintre principalii producatori de prefabricate din Europa Centrala si de Est, a anuntat ieri ca isi va extinde afacerea in Romania, prin inceperea constructiei celei de a doua fabrici. Aceasta va fi construita in judetul Giurgiu, la cativa kilometri de Bucuresti, investitia ridicandu-se la 15 milioane de euro. Primele hale de productie isi vor incepe activitatea in a doua jumatate a anului 2007, urmand ca in doi ani fabrica sa functioneze la capacitate maxima, cu mai mult de 200 de angajati romani. Firma austriaca, ce a ajuns in 2005 la o cifra de afaceri de 90 milioane de euro, activeaza in domeniul protectiei apei, infrastructurii si constructiilor civile si va implementa pe piata romaneasca unul dintre principiile de baza ale UE: protectia mediului si dezvoltarea infrastructurii. In decurs de cinci ani, firma intentioneaza sa investeasca in Romania 50 milioane euro, si va asigura cel putin 500 de locuri noi de munca. SW Umwelttechnik doreste sa construiasca in viitorul apropiat inca o fabrica, probabil in zona orasului Targu Mures. (R.P.)