Dramaturgi romani la Milano
Piesele "Mady-Baby.Edu" de Gianina Carbunariu si "Ingerul electric" de Radu Macrinici vor fi prezentate la Festivalul international al noii dramaturgii Tramedautore, organizat de Centrul National de Dramaturgie Contemporana din Milano, in perioada 13 - 24 septembrie. "Mady-Baby.Edu", in regia lui Roberto Valerio, va fi reprezentata vineri, la Piccolo Teatro - Teatro Grassi din Milano. Aceeasi scena va gazdui duminica reprezentatia piesei "Ingerul electric", regia Sofia Pelczer. Potrivit Institutului Cultural Roman, (cu sprijinul caruia a fost realizata traducerea textelor, ca si participarea lor la aceasta manifestare), ambele texte romanesti au fost traduse in limba italiana de Robert Merlo. Festivalul Tramedautore de la Milano este dedicat, in acest an, dramaturgiei din Polonia, Cehia, Romania, Rusia, Slovacia si Ungaria. (M.A.)
Callas, diva absoluta
O "diva assoluta" la Viena! Costume si fotografii rare, precum si bijuterii din colectia Swarowski in cadrul expozitiei de la Muzeul Teatrului din Viena (Osterreichisches Theatermuseum) personalitatea artistica unica a Mariei Callas (1923-1977). Deschisa pana pe 17 septembrie, expozitia aduce in atentia publicului, alaturi de obiecte provenind din colectia privata Giancarlo Tanzi, de la Opera Metropolitana din New York sau de la Biblioteque Nationale de France Paris, si fragmente audio din "Norma", "Medeea", "Tosca" sau "La Traviata", precum si fragmente video din "Medeea" lui Pasolini sau "Tosca" lui Franco Zeffirelli, informeaza Compress. "Maria Callas este, in anumite privinte, cea mai moderna dintre toate femeile, in ea salasluieste insa o femeie a antichitatii - misterioasa si magica", spunea Pasolini despre diva. Expozitia nu se opreste insa numai asupra carierei artistice a Mariei Callas, ci prezinta si aspecte ale vietii din spatele culiselor. Contramandari spectaculoase, procese, rivalitati precum si viata privata a divei - despartirea de sotul ei, Giovanni Battista Meneghini, sau relatia amoroasa cu miliardarul grec Aristoteles Onassis - au starnit o adevarata valva in presa anilor 50 si 60. Expozitia relateaza despre aceste evenimente prin intermediul unor colaje cu articole din presa vremii. (L.I.)
Imago Mundi
In perioada 15-17 septembrie, formatia romaneasca Imago Mundi va participa la Festivalul Medieval din Gravina di Bari, alaturi de muzicieni din Italia si Germania. Oana Maris (oboi), Daniel Ivascu (percutie), Sorin Neacsu (flaut), Raluca Slave (vioara) si Catalin Stefanescu (chitara) abordeaza muzica medievala si renascentista cantata din perspectiva omului contemporan, care nu expune piese de muzeu, ci interpreteaza o musica vie; este perspectiva omului influentat de experienta urbana, care asculta jazz, rock, musica clasica sau electronica deopotriva, dar pentru care bucuria muzicii este intotdeauna motivata de ce simte, si nu de "ce se poarta". (L.D.)
Supa de poeme
Actrita Ioana Craciunescu a prezentat aseara, de la orele 19.00, o intalnire artistica intitulata "Supa de ceapa" - poeme in limba franceza traduse de Letitia Ilea si Thierry Chaillous. Intalnirea, din Rotonda Muzeului National al Literaturii Romane, se subscrie summitului francofoniei si a fost "completata" de un set de portrete, secvente de teatru si imagini de calatorie realizate de fotografa Mihaela Marin. (L.D.)
O expozitie in zece cuvinte
Dupa apelul la fotografie, dupa atelierul de dans-teatru, interviurile cu personalitati culturale romanesti si filmul de 26 de minute, Asociatia ArtLink lanseaza azi una din ultimele etape ale proiectului "Caravana celor zece cuvinte": vernisajul expozitiei "Bucarest en dix mots", programata sa aiba loc la ora 18.00, la galeria UNA a Universitatii Nationale de Arte Bucuresti (Str. General Budisteanu nr.19). In cadrul expozitiei pot fi regasite zece cuvinte frantuzesti "traduse" in fotografie, inregistrari sonore si text (cele zece cuvinte sunt: "accents", "badinage", "escale", "flamboyant", "hote", "kaleidoscope", "masques", "outre-ciel", "soif", "tresser"). Dupa doua saptamani la galerie, expozitia va continua, din 2 octombrie pana in 15 octombrie, la Lectoratul de limba franceza al Universitatii din Bucuresti, si pentru trei saptamani (incepand din 25 septembrie) in autobuze, trolee si tramvaie, pe linii importante RATB din Bucuresti. "Caravana celor zece cuvinte" este un proiect international desfasurat in zece tari si teritorii francofone, dupa un concept al Teatrului Asphodeles din Lyon. Ea fost lansata in 2004 in Polonia, Italia si Senegal, pentru ca in 2006 numarul tarilor (pe teritoriul carora se vorbeste sau se studiaza limba franceza) sa creasca la zece: Franta, Belgia, Italia, Maroc, Senegal, Quebec, Madagascar, Polonia, Elvetia si Romania. (I.P.)